Sağlıklı Bir Ramazan Bayramı Geçirmek İçin Yeterli ve Dengeli Beslenme Önerileri

Güler TOSUNBAYRAKTAR
Uzman Diyetisyen
[email protected]
Facebook: UzmDyt Güler Tosunbayraktar
Instagram: uzmdyt.gulertosunbayraktar

Müslümanlar için kutsal olan ramazan metabolizmayı hızlandırmak ve bayram dönemini ayını geride bırakmak üzereyiz. Oruç fazladan ağırlık kazanımı olmadan yeterli ve dengeli tutan kişilerin beslenme ve uyku beslenerek enerjik geçirmeniz için pratik bilgiler düzenlerinde değişimlerin olduğu önereceğim. bu kutsal dönemi sevdiklerimizi ziyaret ettiğimiz, sevdiklerimize çeşitli ikramlarda bulunduğumuz sofralar kurduğumuz bayram ile uğurlayacağız.

Ramazan ayı süresince yaşanılan günlük uzun süreli açlıklardan sonra bayramda normal beslenme düzenine geçiş sürecine ve bu sırada tüketilecek yiyecek ve içeceklere çok dikkat edilmelidir.

Bu dönemde tüketilecek enerji ve yağ içeriği yüksek yiyecekler kişilerde hızlı ağırlık ve yağ oranı artışlarına neden olabilmektedir. Ramazan ayında yavaşlayan

• Bayramın ilk günü itibariyle normal günlük beslenme düzenine geçilmeli ve bu düzene vücudumuzun adaptasyonunu sağlamak için yeterli ve dengeli bir içeriğe sahip kahvaltı ile normal öğün düzenine başlanmalıdır.

• Günlük beslenme düzeninde 3 ana öğün ve kişinin klinik durumuna göre ara öğünler ilave edilmelidir. Bayram süresince de ziyaretler sırasında ana öğünler ve ara öğünler atlanmamalıdır. Öğün atlamak metabolizma hızında düşüşlere, yeme atakları yaşanmasına neden olabilmektedir. Dikkatli olarak düzenli öğün tüketimine geçiş sağlanmalıdır.

• Sevdiklerimizle gerçekleştirdiğimiz bayram ziyaretlerinde herhangi bir sağlık sorununuz yok sağlıklı bir yetişkinseniz ikram edilen hamur tatlılarının, böreklerin ve diğer yüksek yağ ve şeker içerikli yiyecekler yerine meyveler ile yağlı tohumlar veya hamur tatlısından daha hafif bir sütlü tatlıdan porsiyon kontrolüne ve sıklığına dikkat edilerek tercih edebilirsiniz. Sağlıklı alternatifler olmadığında ise ikram edilen sağlıksız yiyecek ve içecekleri hayır almayayım diyerek tercih etmeyiniz.

• Ziyaretler sırasında tüketilen kahve, çay, v.b içeriklerine ve tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Şekerli ve yüksek krema içeriğine sahip olanlar yerine şekersiz, kremasız ve sağlıklı olanlardan porsiyon kontrolüne dikkat ederek tercih edilmelidir.

• Bayram süresince de her zaman olduğu gibi su tüketimlerine dikkat edilmelidir. Gün içerisinde sağlıklı kadın bireyler için en az 8 su bardağı, sağlıklı erkek bireyler için en az 10 su bardağı su tüketmesi önerilmektedir.

• Bayram tatili süresince de düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Sevdiklerimizi ziyaret ederken kısa mesafelerde taşıt yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte sağlık, huzur, mutluluk, neşe, bolluk ve bereket içinde geçireceğiniz bir ramazan bayramı olması dileğiyle.

Kaynak: Boss Life Dergi