SU(SUZ) MUSUNUZ ?

Diyetisyen
Nagehan Afşar

Merhabalar herkese!


Bizim için ayrılan bu sayfada sizlerle yeni bir başlangıç yapacağız ve sağlıklı beslenmenin gizemli kapılarını aralayacağız. Bugünün konu başlığının içeriğine girmeden önce beslenme ve diyete olan bakış açımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Kişilerin diyet başlığı altında özellikle de lisansını tamamlamamış kişiler tarafından gelip geçici, tekrar kilo almalı serüvenler deneyimlemelerinden ziyade sağlıklı, sürdürülebilir ve kısıtlı olmayan ayrıca kişinin hem fizyolojik hem de sosyal yaşantısına uygun bir sağlıklı beslenme programları oluşturmayı ve uygulamayı hedefliyorum. Sağlıklı beslenme hayatta farklı bir penceredir. Davranış değişikliği ve farkındalık ister. Biz bu farkındalık için sizlerle bu sayfayı paylaşacağız. O zaman hem klinik danışanlarımda hem kendi hayatımda en çok sorguladığım ve dikkat ettiğim mevzu ile yazımıza giriş yapalım.

İnsan vücudunun büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Yaş ilerledikçe ve buna ek olarak bazı etmenler eşlik ettikçe ( kullanılan ilaçlar, egzersiz geçmişi vs ) vücuttaki su miktarı ve hücrelerin işlev kabiliyeti azalmaktadır. Aslında bu konuyu ilk işleme sebeplerimden bir tanesi suyun vücutta önemli fonksiyonları olmasına rağmen sürekli ihmale uğramasıdır. Genellikle klinik ortamda akşam oldu fakat henüz 1 bardak su içmedim gibi veya çay, kahveyi oldukça tüketiyorum ve bu şekilde suyu temin ediyorum diyerek yanılgıya düşebiliyorlar.

Yine en çok karşılaştığım vaka durumlarından örnek vererek ayrı bir noktasına değinecek olursak çok su içmek hücreye yeterli geçişi sağladığımız anlamına gelmez. Her şeyin bir akış yolu vardır. Suyu azar azar gerekirse yudum tüm vücuda ulaşmasını sağlamalıyız. Tıpkı bahçe sulamasında damlama sistemini kullanma amacımız neyse suyu yudumlayarak aralarda mola vererek içmekte bizim için aynı etkiyi yapıyor. Tabi burada şu parantezi de açmak istiyorum bu hızlı zamanda hatta yetişemediğimiz, 24 saatin bize yetmediğini iddia ettiğimiz bir süreçte bir yavaşlama bir fren veya bir farkındalık oluşturarak içmenizi öneririm bir yudumun varlığınıza bir hayat kattığını hissederek. Su konusunda bahsedilen daha birçok nokta, yazılan onlarca makale, sunulan binlerce kongre mevcut ve ben sizler için suyun faydalarını 10 madde halinde toparlayarak hap bilgi yapmak istedim.

Sindirim için görevli ve ağız mukozasından üretilen bir enzim olan tükrük salgısının yapıtaşını oluşturur.

2. Egzesiz, sıcak hava gibi durumlarda artan vücut ısısını dengelemekte yardımcıdır.

3. Eklemler arası sıvıyı dengeleyerek dokuyu, omurgayı korumaya yardımcı olur.

4. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak kabızlığın önlenmesinde önemli etkiye sahiptir.

5. Yiyeceklerin daha küçük parçalara ayrılmasına ve sindirime önemli etkisi vardır.

6. Besinlerin emiliminde ve gerekli bölgelere taşınmasında görevlidir.

7. Vücudun bulundurduğu yağ kütlesinin parçalanmasını sağlayan oksijeni vücuda temin ederek kilo kaybetmekte etkili bir görevi vardır.

8. Yeterli su tüketimi yaparak metabolizmayı hızlandırmak ve böylece sahip olduğumuz enerjiyi artırmamıza yardımcı olur.

9. Özelikle tansiyon, kabızlık, böbrek taşları gibi belli hastalıkların onarılmasında görev alır.

10. Enzimlerin çalışması için uygun bir hücre ortamı sağlamakta görevlidir.

Sizlerle suyun önemi ve tüketilmesinin 10 temel sebebi üzerine yazı paylaştık. Tüm okuyucularımıza sağlıklı, keyifli, bir yaşam diliyorum bir ay sonraki konu önerileriniz için bizi sosyal medya hesabımızdan takip edebiilir veya iletişim numaramızdan sorularınızı iletebilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.

Kaynak : Gölde Yaşam Dergisi – Lis Medya

Diğer Spor Haberlerimizi Okumak İçin Tıklayınız!

.

1 YORUM

  1. Surekli icme suyu hattindaki ariza sebebiyle susuz kalan bir halk! Buyukcekmece cilesi.. lanet olsun diyorum baska…

Comments are closed.