Sonbaharda Fit ve Formda Olmak İçin Pratik Bilgiler

GÜLER TOSUNBAYRAKTAR
Uzman Diyetisyen
[email protected]
Facebook: UzmDyt Güler Tosunbayraktar
İnstagram: uzmdyt.gulertosunbayraktar

Girmiş olduğumuz sonbahar mevsiminde yaz aylarından sonra güneş ışığının olumlu etkilerinin azalması ve değişen hava şartlarıyla, mevsim değişikliğine bağlı gelişen salgın hastalıklar (grip, nezle üst solunum yolları enfeksiyonları, v.b), değişen sosyal yaşam, uyku düzeni, beslenme düzeni ve diğer yaşam tarzı alışkanlıklarımız ağırlık düzenimiz ve bağışıklık sistemimiz üzerinde pek çok değişikliklere neden olmaktadır. Güzel sonbaharın bu ilk ayında herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı ama formda olmak isteyen yetişkinler için hem bağışıklık sistemlerini güçlendirecek hem de kış aylarına ve yeni yıla formda girmelerini sağlayacak 5 pratik bilgiyi sizlerle paylaşacağım.

1.Fit ve formda kalmak veya ideal ağırlığınıza ve normal yağ oranına sahip olabilmek için yeterli ve dengeli beslenme vazgeçilmezdir. Yeterli ve dengeli beslenmede ise besin çeşitliliği olmazsa olmazdır. Tek tip beslenmeden kaçınılmalıdır. Her öğünün karbonhidrat, protein, yağ içeriği yeterli ve dengeli bir örüntüde olmalıdır. Her öğününüzde ki tabağınızda tüm besin gruplarından olmasına özen gösteriniz.

2.İnsan hayatının ve sağlığının vazgeçilmez içeceği olan suyun tüketimi de önemli bir konudur. Havaların soğumasıyla kişilerin su tüketimlerinde azalmalar gözlemlenmektedir. Su tüketimi olarak sıvı kısıtlaması olmayan yetişkin bir birey günlük ortalama 2-2,5lt kadar su tüketmelidir.

3.Sonbaharın vücut direncini etkileyecek olumsuzluklarından etkilenmemek için vitamin ve mineralden zengin beslenmek çok önemlidir. A,E,C vitaminleri, Selenyum, Çinko, Magnezyumdan zengin renk çeşitliliği olan, güçlü antioksidanları içeren beslenme bağışıklık sisteminizi güçlü ve sizi de zinde tutacaktır. Örneğin kivi, mandalina, portakal, biber çeşitleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuşburnu, limon gibi C vitamininden zengin yiyecekler, B grubu vitamininden zengin et ve süt ürünleri, tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, A vitamininden zengin yumurta, kavun, greyfurt, havuç, domates, yeşil yapraklı sebzeler, E vitamini ve Çinkodan zengin fındık, fıstık, badem, yağlı tohumlar porsiyon kontrolü ile günlük beslenmenizde yeterli ve dengeli miktarda tüketilmelidir.

4.Sağlıklı, mutlu bir şekilde zayıflamak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için güne besin çeşitliliği olan yeterli ve dengeli bir içeriğe sahip kahvaltı ile başlayınız. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve kesinlikle atlanmamalıdır. Yapılmış olan çalışmalarda kahvaltı yapan kişilerin yapmayan kişilere göre daha kolay ağırlık kontrolü sağladıkları bulunmuştur.

5.Beslenme düzeninizde ki olumlu değişikliklerin yanında yaşam tarzı alışkanlıklarınızda da olumlu değişikliklere yer veriniz. Alanında branşlaşmış bir profesyonel kişi tarafından size özel hazırlanmış fiziksel aktivite planı oluşturunuz ve uygulayınız. Alışveriş listenizde sağlıksız atıştırmalıklar ve içecekler yerine sağlıklı yiyecek ve içeceklere yer veriniz. Yeterli ve düzenli bir uyku düzeni oluşturunuz. Sigara, alkol v.b gibi zararlı alışkanlıkları tercih etmeyiniz.

Mutluluk, sağlık, huzur, başarı dolu zinde ve formda olacağınız bir Eylül ayı geçirmeniz dileğiyle…

Kaynak: Boss Life Dergi