SONBAHARDA ZİNDE OLARAK GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE SAHİP OLMAK İÇİN PRATİK BİLGİLER

GÜLER TOSUNBAYRAKTAR

Uzman Diyetisyen

[email protected]
Facebook: UzmDyt Güler Tosunbayraktar İnstagram: uzmdyt.gulertosunbayraktar

İçerisinde olduğumuz sonbahar aylarında ani değişen hava şartlarıyla, mevsim değişikliğine bağlı gelişen hastalıklar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Grip, soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar gibi pek çok hastalıklardan korunmak için yeterli ve dengeli beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Yaşam tarzı alışkanlıklarımızın, beslenme düzenimizin ağırlık düzenimiz ve bağışıklık sistemimiz üzerinde etkisi

bulunmaktadır.

Kış aylarına girerken herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı ama formda olmak isteyen yetişkinler için hem bağışıklık sistemlerini güçlendirecek hem de formda kalmayı kolaylaştıracak pratik bilgileri sizlerle paylaşacağım.

1. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için gerekli unsurlardan biri besin öğesi ve besin

çeşitliliğidir. Öğünlerinizin içeriği çeşitlilik ve örüntü bakımından karbonhidrat, protein, yağ ile vitamin ve mineraller açısından dengeli olmalıdır.

2. Sonbaharın bağışıklık sistemini etkileyecek olumsuzluklarından etkilenmemek için vitamin ve mineralden zengin beslenmek son derece önemlidir. A,C,E vitaminleri, Selenyum, Çinko, Magnezyumdan zengin renk çeşitliliği olan, güçlü antioksidanları içeren beslenme düzeni bağışıklık sisteminizi güçlü ve sizi de zinde tutacaktır.

3. Bağışıklık sistemini etkileyen önemli unsurlardan biri de barsak sağlığıdır. Barsak florasını düzenleyen probiyotiklere günlük yaşantımızda yer vermeliyiz. Probiyotiklerden zengin olan yoğurt, kefir, probiyotik içeren gıdalara günlük yaşantımızda soframızdan eksik etmemeliyiz.

4. İnsan hayatının ve sağlığının vazgeçilmez içeceği olan suyun tüketimi de önemli bir konudur. Günlük 30ml/kg su tüketimi önerilmektedir. Ortalama olarak gün içerisinde sağlıklı kadın bireyler için en az 8 su bardağı, sağlıklı erkek bireyler için en az 10 su bardağı su tüketmesi önerilmektedir.

5. Sağlıklı, mutlu bir şekilde zayıflamak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için güne yeterli ve dengeli bir içeriğe sahip kahvaltı ile başlayınız. Yeterli ve dengeli örnek bir kahvaltı tabağında, yumurta veya peynir, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmek, zeytin veya ceviz veya çiğ badem/fındık gibi yağlı tohumlar yer almalıdır. Pratik kahvaltı tercihinde ise süt, yulaf ezmesi, meyve, yağlı tohumlar ile hazırlanmış bir örüntüde tercih edilebilir.

6. Günlük beslenmemizde haftalık et, tavuk, hindi, balık tüketimimizi tek çeşit ile sınırlandırmamalıyız. Bu mevsimde omega 3 içeriğinden zengin mevsim balıklarından tercih etmeliyiz.

7. Beslenme düzeninizdeki olumlu değişikliklerin yanında yaşam tarzı alışkanlıklarınızda da olumlu değişikliklere yer veriniz. Sizin sağlık durumunuza özel hazırlanmış fiziksel aktivite planı oluşturunuz ve uygulayınız. Alışveriş listenizde sağlıksız atıştırmalıklar ve içecekler yerine sağlıklı yiyecek ve içeceklere yer veriniz. Yeterli ve düzenli bir uyku düzeni oluşturunuz. Sigara, alkol v.b gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durunuz.

Mutluluk, sağlık, huzur, başarı dolu zinde ve formda olacağınız bir Kasım ayı geçirmeniz dileğiyle…

Kaynak: Boss Life Dergi