Her sabah yazmaya yeniden başladım, yazmak benim için bir bağımlılık oldu, bırakmak istesem de bırakamıyorum. Bağımlılık dediğimizde aklımıza hep kötü alışkanlıklar geliyor değil mi, benim bağımlılığım da yazmak işte…
Şu sıralar hem yüksek lisans hem de özel İngilizce dersine vakit ayırdığım için yazmama kararı almıştım ama tutamıyorum işte tekrar yazmaya başladım. Önce 100 gün boyunca her sabah 6.00’da kalkıp yazdım sonra 80 gün saat 10.00’da yazdım şimdi de her sabah yazılarımı paylaşamaya devam edeceğim fakat her gün yazma işine bir pomodoro ayıracağım yani 25 dakika. Bu pomodoro nedir diye merak ediyorsanız yazımı okumayı bitirdikten sonra pomodoro ile ilgili yazdığım yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Evet her gün size 25 dakika ayıracağım dedim siz de 25 dakikada yazdığım yazıya her gün 2 dakika ayırırsanız güzel bir bilgi alışverişi yapmış oluruz.
Bildiğiniz üzere yazılarımı sosyal medya hesaplarımda paylaşmıyorum sadece telegram kanalımda paylaşacağım, telegram kanalımın linki bu: https://t.me/tolgaakkuscom
Yazılarımı başkalarının da okumasını isterseniz o linki gönderip abone olmalarını isteyebilirsiniz. Şu anda kanalımı 16 kişi takip ediyor. Sosyal medya kişileri ne kadar önemsiz yaptı farkında mısınız? Bir yerde 16 kişi sizi dinlemeye gelse nasıl sevinirsiniz, ama 16 kişi yazınızı okusa veya videonuzu 16 kişi izlese artık başarısız kabul ediliyorsunuz. Benim için 16 okuyucu çok kıymetli, bilgi almak isteyen herkese sonuna kadar bildiklerimi anlatma niyetindeyim. Sonuçta her gün 200 sayfa okuyorum ve altını çizdiğim yerleri birilerine anlatmak istiyorum. 200 sayfayı okumak için ne kadar vakit ayırıyorsun diyenler oluyor bunu da yeri gelmişken cevaplayayım. Günde 4 saatimi kitap okumaya ayırıyorum, benim için hayattaki en önemli şey, kitap okumak, nefes almaktan bile önemli…
Şimdi konumuza dönelim, konumuz Aristo!
Aristo mükemmel bir iletişim için 3 kavramın önemine dikkat çekiyor. Bunlar; ethos, logos ve pathos. Buna retorik üçgen diyorlar.
Ethos etikten geliyor daha çok kişilik ve karakteri simgeliyor. Mükemmel iletişimin ilk kuralı karakterli ve güvenilir olmak arkadaşlar. Bir konuyu anlatırken insanlar karşılarında o konu ile ilgili en yetkili ve güvenilir kişiyi görmek istiyorlarmış.
Logos tamamen mantığa hitap eder, belgelerle ve rakamlarla konuşmak önemlidir. Logosta örnekler yoktur sadece rasyonel ve net gerçekler vardır. İnsanlara bu koltuğu almalısın çünkü rahat demek yerine bu koltuğu almalısın çünkü bel fıtığını %90 azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış demenizi ister.
İnsanlar kararlarını genelde akılları ile değil kalpleri ile alırlar bu yüzden pathos çok önemlidir. Pathos bu özelliği ile ethostan daha güçlüdür.
İkna edici bir süreç için bu 3 unsuru da verimli şekilde kullanmalısınız. Ethosun güvenilirliğini verirken aynı zamanda logosun mantığa hitap edecek verilerini ve rakamlarını insanlara sunmalısınız son olarak da pathos gibi duygulara hitap edecek şekilde hayatın içinden örnekler vermelisiniz. Bunu yapan ünlü bir isim vardı, ismi Steve Jobs. Apple lansmanlarını incelerseniz bu üç öğeyi de göreceksiniz.
Benim 25 dakikam doldu, yarın tekrar görüşmek üzere.