Bulanık Mantık

Tecrübelerin ve bilgilerin karşı tarafa matematiksel kavramlar ile aktarılması ile ortaya çıkan bulanık mantık ile ilgili bildiklerimi doğrusuyla yanlışıyla sizinle paylaşacağım.

Bulanık mantık yani fuzzy logic kavramını ilk kullanan isim Lotfi Zadeh bu görüşü 1965 yılında insanlara açıklamış. İşin temelinde insanların bilgilerini ve her türlü tecrübelerini matematiksel imkanları kullanarak makinelere aktarmak var.

Bir sistemdeki verileri tam olarak tanımlayamıyorsanız veya matematiksel olarak tam bir değer veremiyorsanız bulanık mantık sistemini kullanabilirsiniz. Bu sistemde bir rakam vermek yerine az, çok, yaşlı, genç gibi sıfatlar ile verileri tanımlayabilirsiniz.

Kaç yaşında olduğumuzu kimliğe bakarak veya çeşitli tıbbi testler ile bilebiliriz ve kesin sonuçlar elde edebiliriz. Bu sonuçlara göre bu kişi 65 yaşından büyüktür sonucuna da kesin olarak evet veya hayır diyebiliriz. Bu kişi yaşlıdır denildiğinde net bir cevap veremeyiz, 65 yaşından büyük herkes yaşlıdır diye net bir veri sunmak imkansızdır ve yoruma açık bir konudur.

Bulanık mantık tam olarak burada devreye giriyor, klasik mantığın zorlandığı durumlarda yorumlanması gereken ifadeleri bulanık mantık ile çözüyoruz. Birisini anlatırken uzun, kısa, yaşlı veya genç ifadelerini kullanıyoruz bu ifadeleri biz kendi tecrübelerimize göre üretiyoruz. Birisinin saçı beyazsa o kişi yaşlıdır genellemesi de buradan geliyor aslında, bu bulanık yorumlar işimize geldiği için devamını sorgulamıyoruz.

Belirsizlikleri anlatmak ve belirsiz verilerin kullanılması için kurulan bir düzen olarak tanımlayabileceğimiz bulanık mantık yakın gelecekte sık sık karşımıza çıkacak. Bu kavramın altını çizdiğim için sizinle paylaşmak istedim, bu yüzden konuyu derinlemesine araştırmaya çalıştım ama gerçekten karışık bir konu.

Yarın yeni bir kavramda tekrar buluşmak üzere, hoşçakalın…