Agnotoloji, menfaat gereği cehalet yayan toplulukları araştıran bir bilim dalıdır. Bu topluluklar, bir çıkar elde etmek için yalan bilgi yayarak kafa karışıklığı oluşturmayı hedefler. Herkesin kabul ettiği bir gerçeği değiştirmek zor olsa da imkansız değildir, bir kuşku yaratarak herkesin kafasını karıştırabilir ve dengeleri bozabilirsiniz, böylece artık herkes o konuda aynı şekilde düşünmez.
Profesör Robert Proctor, agnotolojiyi “cehalet bilimi” olarak tanımlıyor. Kasıtlı olarak cehaleti yaymaya çalışan bu topluluklar yüzünden oluşan bilgi kirliliği ile insanların algıları yanlış yönde yönlendirilebiliyor. Günümüzde bilgiye erişmek kolay ama eriştiğimiz bilginin ne kadar doğru olduğunu bilmek çok zor.
David Dunning de bilgisizliğin ve cehaletin hızla yayılmasında dijital mecraların etkisi olduğunu vurgularken herkesin cehaleti yaymak isteyen çıkar gruplarının avı haline gelebileceğini söylüyor.
İnsanlar bilgiye çok kolay ulaştıkları için kendi sonuçlarını çıkarma yeteneklerini yitirdiler, bunu yeniden kazandırmak için yeni medya okuryazarlığı konusunda ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor.
(Bu yazıda 137 kelime var) #100Gün100Kelime’de 62. gün sona erdi.