Feynman Tekniği (61. Gün)

Einstein “bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” derken ne demek istemiş, bu sorunun cevabını yazımda bulabilirsiniz.

Richard Phillips Feynman, Nobel ödüllü ünlü bir fizikçidir. Bilmek ile anlamak farklı kavramlardır. Bir konunun ismini bilmeniz o konuda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu göstermez, Feynman tekniği ile bildiğiniz en karmaşık konuları bile anlayabilirsiniz.

Feynman’ın öğrenme yaklaşımı dört temel adımdan oluşuyor.

Birinci Adım: Bir konu belirle ve üzerinde çalışmaya başla.

Öğrenmek istediğiniz konuyu belirleyin ve aklınıza gelen her şeyi bir kağıda not alın. Sonrasında konuyu inceleyin ve hatırladıklarınızı tekrar not edin, bunu konuyu tamamen not alana kadar yapın.

İkinci Adım: Öğretirmiş gibi yap.

Feynman, karmaşık bilgilerin olabildiğince basit bir dile indirgenerek, birinci sınıf öğrencisinin anlayabileceği şekilde anlatılacak seviyeye getirilmesini tavsiye eder. Konular arasındaki bağlantıları basitleştirin ve zihinsel eforu olabildiğince azaltın.

Üçüncü Adım: Geri Dön.

Öğretirmiş gibi yaparken bilgilerinizde eksiklikler olduğunu farkedeceksiniz, geri dönün ve eksiksiz anlatabilecek seviyeye gelene kadar araştırmanızı sürdürün.

Dördüncü Adım: Basitleştir ve Benzerlikler Kur

Konuyu olabildiğince basit hale getirin, karmaşık terimlerden uzak durun ve sade bir dil kullanın. Olayı kendi örnekleriniz ile anlatmayı deneyin, konuya tam manasıyla hakim olun.

Özetle; bir konuyu öğrenmek istiyorsanız, onu öğretmeye çalışın.

(Bu yazıda 204 kelime var) #100Gün100Kelime’de 61. gün sona erdi.