Girişimciliğin özünde kâr etme düşüncesi olduğu kadar risk
de vardır. Doğru bir düşüncenin uygulanması sonucunda rakiplerinizden ne kadar önde gidebileceğinizi siz bile kestiremeyebilirsiniz. İyi bir girişimci olabilmek için yetenek belki de en önemli koşuldur. Ama yetenek de kendi başına yeterli değildir. Yeteneğin ortaya çıkarılabilmesi için, seçilen alanda belli bir bilgi birikimine sahip olmak şart. Bilgi birikimini kazanca dönüştürmek ise cesaret gerektiren bir eylem. Bütün bu özelliklerin kendinizde
var olduğunu düşünüyorsanız, siz de şirket kurmak isteyebilirsiniz. Tabii ki hâkim olduğunuz alanda sermayenizi ortaya koyarak sadece başlangıç yapmış olacaksınız. Önünüzde adım adım aşılması gereken çok uzun bir yol var.
1. Ekibinizi kurarken duygusal davranmayın
Yola çıktığınız andan itibaren eş dost, akın akın sizinle çalışmalarını istedikleri insanları yönlendirecekler, bazılarını
ille de işe almanız için baskı uygulayacaklardır. Böyle durumlar bir girişimci için son derece tehlikelidir. Önerilen insanlar gerçekten de kişilik sahibi ve yetenekli olabilirler. Ama aynı zamanda alanlarına çok iyi hâkim olmaları ve ekip çalışmasına uyum sağlayabilmeleri de önemli. Aksi takdirde işe bir sıfır yenik başlamış olursunuz. Bu durum sizi iflasın eşiğine götürebilir. Yapmanız gereken en önemli şey, ekibinizi oluştururken duygusal davranmaktan kaçınmak olacak.
2. Müşteri kitlenizi doğru belirleyin
İş kurmak istediğiniz alana göre belli bir müşteri kitlesi belirlemeniz ve her türlü çalışmanızı bu kitleyi hedef alarak yapmanız gerekir. Kendinizi onların yerine koymalı ve onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek çözümler üretmelisiniz.
3.Pazar seçiminizi iyi yapın
İş yerinizi yaptığınız işe ve müşteri kitlenize uygun bir bölgede seçin. Lokalizasyonda hata yapmanız daha önce elinizde
olan müşterileri de kaçırmanıza neden olacaktır. İşiniz
internet ortamından yürütülmeye uygunsa sanal pazarları da düşünebilirsiniz. İnternet ortamında girişimcilik günümüzde çok büyük kitlelere hitap edebilmekte, sanal pazarlama tekniklerine hâkim olanlar için elle tutulur pek çok imkân sunabilmektedir.
4. Sorunlara karşı öngörülü olun
İşler her zaman umduğunuz gibi yolunda gitmeyebilir. Böyle durumlarda tökezlememeniz için elinizde mutlaka kriz planları bulundurmalısınız. Karşınıza çıkabilecek bütün sorunları tek tek düşünüp elinizde her bir durum için ayrı bir plan bulundurmanız girişiminizin uzun soluklu olmasını sağlayacaktır.
5. Mükemmeli arayın
İş yerinin iyi para kazanıyor olması, her zaman alanında iyi olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden bütün enerjinizi şirketi ayakta tutmaya harcamanız yanlış bir tutum olur. Bunun yerine mükemmelliğe odaklanmayı deneyin. Bu tutum girişimcilik için uzun vadede çok daha kazançlıdır.
6. Sermayenizi doğru kullanın
İşletme kurmak için ayırdığınız sermayeyi öncelikle temel ihtiyaçlarda kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Öncelik durumlarına göre birden fazla gider listesi hazırlamanız yerinde olacaktır.
7. Gerçekçi düşünün
Boş hayallerin peşine düşerseniz sermayeniz kısa sürede tükenip gider. Bunun yerine, gerçekçi düşünerek çok daha sağlam adımlar atabilirsiniz. Elinizdeki mal ve hizmetin gerçek değerini bilerek hareket etmeniz yerinde olacaktır. Her ne kadar zaman zaman riske girmeniz gerekse bu konuda abartılı olmamaya özen gösterin.
8. İş dışında da bir hayatınız olduğunu unutmayın
Girişimcilik, bütün enerjinizi iş yerinde tüketmeniz anlamına gelmez. Dinlenmeye ve eğlenmeye zaman ayırmaksızın çalışmanız, ileriki dönemlerde tükenişinizi hızlandıracaktır. Kendinize özel zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Böylece iş yerine dinlenmiş olarak dönebilirsiniz.
Yazar: Aybüke Yetim [email protected]
Kaynak: Boss Life Dergi