SNOWBOARD NASIL SEÇİLİR?

Osman Kılıç

Kişisel Egzersiz Koçu
www.osmankilic.com.tr
[email protected]

Dünyadaki snowboard yapan kişi sayısı hızla artmaya devam ediyor. Özellikle çocuk ve gençler arasında yaygın olsa da her yaş ve düzeydeki insanın büyük bir zevkle ve de gittikçe artan bir şekilde keyfine vardığı bir spor snowboard.

Özellikle snowboarda yeni başlayanların kafası karmaşık gibi görünen malzeme seçenekleri ve terimler ile karışabiliyor. Bu rehber ile yalın bir dilde snowboard malzemesi seçiminin püf noktaları ve seçimde dikkat edilmesi gereken temel faktörler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Öncelikle ne tür (diğer bir değişle hangi stil) board yapmak istediğinize karar vermek üzere aşağıdaki board kategorilerini inceleyin.

Board Kategorileri (Stilleri/Tipleri)

Temel olarak üç kategori vardır:

1. Freestyle (Serbest Stil): Bu boardlar rampadan havaya uçmak, atlamak, hareketler denemek, half-pipe ve snow parklarda board yapmak için tasarlanmıştır. Yumuşak ve kısadır, dolayısıyla çabuk dönüş başlatılabilir ve manevra kabiliyeti yüksektir. Dengeli olması bakımından geniştir. Bunun yanında yüksek hızlar için yeterince sert ve stabil değildir.

Hava hareketleri için tasarlanmış olsa da diğer arazilerde de kullanılabilir. Genellikle her iki yöne de kayılabilir. Bozuk kar için daha uygun uzun burunlu çeşitlerinin yanı sıra burun ve kuyruğunun birbirinin aynısı olan, hem öne hem geri doğru kayılabilen, ve yeni başlayanlar arasında popüler olan çeşitleri de bulunur. Yumuşak bağlama ve yumuşak ayakkabı ile kullanılır.

2. Freeride: Diğer bir adı dağın her bölümünde board yapmak anlamına gelen “all-mountain”dır. Adından da anlaşılacağı gibi her tür arazi (pist içi veya dışı) ve kar koşulunda board yapmak isteyenler için uygun çok yönlü bir boarddur. Genellikle orta derecede kalkık burun ve kuyruğu vardır ve her iki yöne doğru da kayılabilir. Freestyle boardlara göre daha uzun, dar ve

serttirler. Yumuşak bağlama ve yumuşak ayakkabı ile kullanılır. En popüler ve yeni başlayanlar için de çok uygun bir boarddur. Bu kategori içerisinde “Backcountry” (veya “extreme”) adı verilen bir alt kategori vardır. Backcountry boardlar her iki yöne de kayılabilen ve daha çok bol kar/ezilmemiş piste göre tasarlanmış boardlardır.

3. Alp Stili: Özellikle sert ve ezilmiş pistte hızlı kaymak ve hassas dönüşler yapabilmek için tasarlanmışlardır. Plaka (sert) bağlama ve sert ayakkabı ile kullanılır. En sert ve en dar board sınıfıdır. Burunu eğimli, kuyruğu düzdür ve freeride ve freestyle’dan daha stabildir. İki alt gruba ayrılır:

Yarış boardu:Yüksek hız, yarışlar ve hassas dönüşler için uygundur.

Freecarve board: Yarış boardu kadar sert ve tepkili olmasa da, değişik arazi koşullarında kullanılabilir. Daha çok yüksek hız ve ezilmiş pistler için tasarlanmış performans boardudur.
Bayan ve Çocuk Boardları Hakkında

Boardlarda erkek, bayan ve çocuk modelleri bulunabilmektedir. Bayan ve çocuk boardları genellikle erkek boardlarına göre daha hafif, yumuşak, kısa ve dardır. Bu sayede genellikle erkeklerden daha hafif ve güçsüz olan bayan ve çocukların boardu orta yerinden esnetebilmeleri ve kenar üzerinde dönüşü tamamlayabilmeleri kolaylaşır.

Board Düzeyiniz

Yeni Başlayan: Yeni başlayanlar, düşük eğimde yavaş kaymayı tercih edenler.
Orta Düzey: Temel board yeteneklerine sahip, ileri düzey (siyah) pistler dışında bir çok arazi ve kar koşullarında oldukça kontrollü kayabilen boardcular.

İleri düzey: Buzlu, dik, bol kar, parçalı ve benzeri her tür koşulda, ileri düzey (siyah) pistlerde, ve yüksek hızlarda kontrollü kayabilen boardcular ve yarışçılar.

Board Boyu Ne Olmalı?

Uygun board boyunun belirlenmesi, boyunuz, kilonuz, board düzeyiniz, ve amaçlanan performansa bağlıdır. Boy, kilo ve board düzeyiniz arttıkça önerilen board boyu da artar. Uzun boardlar yüksek hızlarda daha dengeli ve kararlıdır, düşük hızlarda manevra kabiliyeti kısa kayaklara göre daha düşüktür. Kısa boardlar yüksek hızlarda daha kararsızdır, düşük hızlarda manevra kabiliyeti yüksektir.

Genel olarak board uzunluğu çeneniz ile burununuz hizası arasında olmalıdır. Normalden ağırsanız veya daha çok bol karda kayıyorsanız yüzerliliğinizi artırmak için daha uzun, normalden hafifseniz veya daha çok ezilmiş/sert pistlerde kayıyorsanız yüzerliliğinizi azaltmak için daha kısa bir board seçin.

Kaynak: Boss Life Dergi