“Podcast” Yeni Dünyanın Basit İletişim Aracı

Onur Alp Öztürk

[email protected]

Hızlı yaşantımız ve akıp giden zaman içinde her saniyemiz önemli. İş, ev ve sosyal hayat arasında mekik dokuyoruz. Yeteri kadar okumuyoruz. Hep yarım kalan bir şeyler var hayatta, yarım kalmış planlar. Podcastler bu yoğun tempoda bize eşlik edecek bilgilerimizi paylaşabilecek hızlı iletişimi mümkün kılan, ulaşılması kolay bir mecra. Bir çeşit, ev veya stüdyo yapımı cansız radyo kayıtları şeklinde açıklanabilir.

Podcast kelimesi, İPod ve Broadcast kelimelerinden türetilmiş. Yazılımını Dave Winer yapmış. Adam Curry ise internet girişimcisi podfather diye tanınıyor.
Podcastler,
Online yayınlanmış içerikleri her an dinleyeceğimiz bir platform. Yüzlerce podcast var. Her biri hayat gayesine göre şekillenmiş yayınlarda kendinizi bulabilir daha fazla bilgi sahibi olur zamanımızı etkili kullanmış oluruz. Gelenekseli alt eder mi bilemem ancak her şeyin kendine göre mecrası var artık. Kaçırdığımız radyo programlarını tekrar ve her an dinleyebileceğimiz bir sistem. Çoktan beri var. 2009lu yıllarda kullanılmaya başlanmış ama ülkemize gelişi 2018 sanırım. Sadece tüketmek değil, kendimizi geliştirmek için de kullanabileceğimiz müthiş bir kaynak.

İçimdekileri başkalarıda duysun kamera, kurgu, montaj ile uğraşmak istemiyorum Youtube’dan kolay olsun kamera önünde stres olurum derseniz, tam size göre. Aynı zamanda kimse bana frekans vermez demeyin, burada artık frekansa ihtiyaç yok. Video çekme ile uğraşacağınız zamanda 10 tane podcast yayınlayabilirsiniz. Aklımda bilgilerim dilimde kelimelerim diyen biri iseniz denemekten korkmamalısınız. Neler yapılabilir?
İnsan hikayeleri, psikoloji, edebiyat, spor, dil öğrenme gibi onlarca konuda hem alanlarında profesyonel kişilerin, hem de mecraya meraklı ve yetenekli alaylıların hazırladığı, birçok podcast yayını bulunuyor
.
Aşağıda, bu mecralardan bazılarını görüyoruz

Edebiyat hikayeleri anlatabilir, girişimcilik, felsefi anektodlar paylaşabilirsiniz. Devamını getirebilir, sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Yayıncı olmak istemezsiniz de benim gibi, bir şeyler öğrenmeye harcayabilirsiniz zamanınızı. Yeni bir dil öğrenebilir gündemi takip edebilirsiniz. Ayrıca sesli podcastler daha az kota kullanır bilginiz olsun. Spotify’dan çevrimdışı yaptığınız ayarlara göre cihazınıza indirdiğiniz podcastleri araç kullanırken de dinleyebilirsiniz. 


Benim podcast listemi görüyorsunuz.

Bununla birlikte medya sektöründe yaşanan çalkantılar dolayısıyla medya emekçileri kurumlardan ayrılıyor bazen ayrılmaya itiliyor. Ayrıldıklarında da kendileri bağımsız içerikler üretmeye başladı. Bu durum güncel konuların daha şeffaf yorumlanmasının önünü açtı. Haberleri ulusal bir yayından izlemektense, takip ettiğimiz gazetecinin kendi evinden yaptığı bir podcast üzerinden takip etmek daha hızlı ve samimi geliyor bana.

Şu ana kadar ki radyo yayınları dışında, freelance olarak, biraz iyi bir iş çıkarayım diye düşünenlerin,  karşılaştığı bazı zorluklar var. Öncelikle bir miksere, ses kartına ve mikrofona ihtiyacınız olacak. Dışardan misafir almak istiyorsanız telefonla bağlantı alınamıyor, belki whatsapp üzerinden  olabilir. Bunun çözümü için podcast yayını yapabileceğiniz araçlar üreten markalar var. 4 arkadaş toplanıp kaydedebilir, yayınlayabilirsiniz. 

Sonuç olarak, eğer bir podcast yayını yapmak isterseniz,

Düşünce 1;
Podcast yayıncılığı yapmak için ufak bir yatırım yapmanız gerekli.
Piyasada 5000 TL’ye bu işin için yapılmış cihazlar var.

Düşünce 2;
Yatırıma gerek yok. Ben amatör yapacağım derseniz bir telefonla bile başlayabilirsiniz ama, güzel bir mikrofon şart.