Spark (FLR) ve Flare Network Nedir?

Kısa ÖzetFlare, bazı benzersiz özelliklere sahip dağıtılmış bir ağdır. XRP Ledger ile örneğin Ethereum gibi ağlar arasında çift yönlü köprüler yaratmak için kullanılabilir. Diğer bir deyişle, XRP tokenlarının akıllı kontratlarla kullanılmasını mümkün hale getirir.

Spark Token, Flare’in yerel tokenıdır. Arzın bir kısmı, Binance’teki kullanıcılar da dahil olmak üzere XRP sahiplerine airdrop yapılmıştır. Tek yapmanız gereken, XRP’lerinizi Binance’te tutmanızdır. Böylece siz de bu tokenlar airdrop yapılabilir.Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Giriş

Ripple’in XRP Ledger’ı (XRPL), bir küresel ödeme ve döviz borsası ağıdır. Ripple, bu kullanım alanına yönelik optimize edilmiş olsa da diğer işlev türleri söz konusu olduğunda kullanılabilirliği sınırlıdır. Flare Network’un XRP token için akıllı kontrat uyumluluğu desteği ekleyerek çözmeye çalıştığı sorun budur. Spark, bu ağın yerel tokenıdır ve arzının bir kısmı uygun XRP sahiplerine airdrop yapılmıştır. Spark tokenlara nasıl ulaşabilirsiniz? Yanıtı makalemizde.

Flare Network nedir?

Flare Network, Ethereum Sanal Makinesi’ni (EVM) entegre eden dağıtılmış bir ağdır. En temelde EVM, akıllı kontratları bilgisayarların okuyabileceği talimatlara çevirir – bu da ağın tam Turing akıllı kontratları çalıştırabilmesini sağlar. Tam Turing olması, akıllı kontratı çalıştıracak yeterli bellek olması durumunda bu kontratın herhangi bir hesaplama görevini yerine getirebileceği anlamına gelir.Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Böylece, güçlü bazı özellikler birleştirilerek bir merkeziyetsiz uygulama ekosistem yaratılabilir. Kısacası Flare, akıllı kontrat ağlarını ölçeklendirmenin bir yolu olmayı amaçlamaktadır.Flare, Federe Bizans Anlaşması (FBA) ile çalışacak şekilde uyarlanmış, Avalanche adlı bir mutabakat protokolü kullanır. FBA, XRPL ve Stellar gibi ağlar tarafından kullanılan bir mutabakat mekanizmasıdır. Burada teknik ayrıntılara girmeyeceğiz, fakat en temelde Flare’in mutabakat algoritması ağın güvenliğini korumak için Proof of Stake (PoS) gibi ekonomik mekanizmaları kullanmaz. Bu ekonomik mekanizmaların neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Örnek olarak, Ethereum ağı için ether (ETH) gibi bir tokenı ele alalım. Ethereum’un, Ethereum 2.0 ile Proof of Stake’e (PoS) tamamen geçmesinin ardından ağın güvenliği tamamen, bu tokenı stake etmiş doğrulayıcılara dayalı olacaktır. Bunun bir uzantısı olarak da güvenlik, tokena (ve tokendan ne kadar stake edildiğine) dayalı hale gelecektir. Flare’in mutabakat protokolünde buna ihtiyaç yoktur.Peki, bu neden bahsetmeye değer bir konudur? Çünkü, ağ tokenının farklı kullanım alanlarına sahip olmasına imkan tanır – hatta, güvenliği tokena dayalı olan ağlar için tehlikeli olabilecek kullanım alanlarına. Flare’in yaratıcılarına göre bu tasarım tercihi, tokena güvenlikten ödün vermeden çok yönlülük özelliği ekler.

Spark Token (FLR) nedir?

Spark, Flare Network’ün yerel tokenıdır. Başlıca kullanım alanı, diğer yerel tokenlara benzer şekilde spam saldırılarını engellemektir. İşlemler ücretsiz olursa, ağı toplu ve gereksiz işlemlerle doldurmak da ücretsiz hale gelir.

Spark Token bunlara ek olarak şu işlevler için de kullanılabilir:

  • Merkeziyetsiz uygulamalarda (DApp’ler) teminat olarak
  • Zincir üstü bir oracle’a veri sağlamak için
  • Protokol yönetişimine katılmak için

Bu üç öğe, Spark üzerinde yer alan uygulamalardan Spark’a Dayalı Uygulamalar (SDA) adlı bir ekosistem yaratmayı amaçlar. SDA’lar, tokenın diğer ağlarda (yerel olarak akıllı kontratları desteklemeyenlerde bile) güvene dayalı olmayan bir şekilde temsil edilmesine de imkan tanıyabilir. Kafanızda oturmaya başladı mı? Evet, XRP işte bu noktada devreye girer.

FXRP token nedir?

FXRP, XRP tokenın Flare Network’teki güvene dayalı olmayan bir temsilidir. XRP sahipleri tarafından akıllı kontratlar aracılığıyla yaratılabilir ve çekilebilir.Sistem, Spark Token’larını teminat olarak yatıran ve FXRP’nin yaratılması ve çekilmesi sürecinde gelir elde eden katılımcılara da dayanır. Bu ve potansiyel arbitraj fırsatları bir araya geldiğinde, XRP ve FXRP arasındaki 1’e 1 endeksin korunması garanti altına alınır.Yukarıda, Flare’in akıllı kontratları yerel olarak desteklemeyen ağlarda akıllı kontrat kullanımını mümkün kıldığından bahsetmiştik. FXRP, tam olarak bu görevi üstlenir. XRP’nin akıllı kontratlarla kullanılabilmesini mümkün hale getirir ve bunun için merkezi bir birim tarafından wrapped tokenların çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaz. Diğer bir deyişle, akıllı kontrat kullanımını güvene dayalı olmayan bir şekilde etkinleştirir.Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Binance’teki XRP sahipleri nasıl Spark Token airdrop’u alabilir?

XRP sahiplerine 45 milyar Spark token airdrop yapılmıştır. Bu tokenları, kendi cüzdanınızı kullanarak talep edebilir ya da Binance üzerinden airdrop’a katılabilirsiniz. Binance’i tercih ederseniz, tüm teknik detaylar sizin yerinize halledilmiş olur ve tek yapmanız gereken bakiye kaydı alındığı sırada XRP’lerinizi Binance’te tutmaktır.

  • Spark airdrop’undan faydalanabilmek için ne yapmanız gerekir?
    • Bakiye kaldı alındığı sırada XRP’lerinizi Binance’te tutuyor olmanız yeterlidir.
  • Bakiye kaydı ne zaman alınır?
    • Bakiye kaydı, 12.12.2020 saat 03.00’te (TSİ) alınacaktır. Teknik olarak, zaman damgası 12.12.2020 saat 03.00’e denk ya da bundan yüksek olan ilk doğrulanmış XRP Ledger endeks numarasında alınacaktır.
  • Airdrop yapılan tokenlar ne zaman size ulaşır?
    • Airdrop yapılan tokenlar, daha ileri bir tarihte dağıtılacaktır.

Son düşünceler

Flare Network, akıllı kontratları desteklemeyen ağları ölçeklendirmenin yeni bir yoludur. Flare, XRP’nin akıllı kontratlarla güvene dayalı olmayan bir şekilde kullanılmasına imkan tanır. Spark arzının bir bölümü, Binance’tekiler de dahil olmak üzere XRP sahiplerine airdrop yapılmıştır.Flare Network ve Spark hakkında başka sorularınız varsa, sorularınızın topluluğumuz tarafından yanıtlandığı soru-cevap platformumuz Academy’ye Sor’a göz atabilirsiniz.Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaynak : Binance