Son zamanların merakla beklenen otomobili sonunda
kendini gösterdi. Opel’in büyük temsilcisi Insignia, artık
yeni yüzü ile yollara çıkıyor. Bakalım, Yeni Insignia’da
ne gibi değişiklikler yaşanmış!
Opel, tarihi çok eskilere dayanan otomobil markalarındandır. Kuruluşu 1863 yılına dayanmaktadır. Alman şirketin ilerleyen yıllarda asıl kuruluş maksadı, orta sınıf otomobiller üretmek oldu. Alman halkına, iyi fiyat düzeylerinde sunabilecek araçlar imal ettiler. Yaklaşık 40 sene sonra Amerikan şirketler grubu olan General Motors ile iş ortaklığı başlatıldı. Şu an için General Motors’un baş firmasıdır. Adam Opel tarafından kurulan firma, bisiklet üretiminden otomobil üretimine doğru gelen süreçler ile bugünlere gelmiştir. Insignia da bu köklü firmanın lüks modelidir. Insignia aslında Opel’in üretimini durdurduğu Vectra modelinin selefidir. Vectra 1988 ile 2008 yılları arasında üretilen ve 20 yıllık geçmişinde sağlamlık, konfor unsurlarını kafalarımıza yerleştiren arabadır. 2008 yılında Vectra’nın değişmiş bir adı olsa da, ruhu yaşatılacaktı. Piyasaya sürülen Insignia, bir süre insanların alışma evrelerine maruz kaldı. Vectra isminde çıksa normal karşılanırdı ancak, farklı isim ile çıkması riskli olmuştu. Risk’leri seven Almanlar bunun da üstesinden gelmiş ve Insignia’ya için kısa sürede satış stratejileri geliştirmişlerdi.
Bugüne baktığımızda Insignia yenilenmiş, 2017 yılı için hazırlıklarını tamamlamış olduğunu görüyoruz. Özellikle diğer Alman rakipleri üzerinde söz sahibi olabilecek yapıya büründüğünü de görebiliyoruz. Insignia tarafından gelen önemli bir detay ise, isminin artık “Grand Coupe” olarak anılacak olması. İşte bu sefer olmuş! sözünü şimdiden kullanmak istiyorum. Dış yapısı insanları kendine çeken, rekabetçi bir yapıya dönüşmüş. Eskiye dair olan yorgun bakışlar Insignia’dan silinmiş. Yapılan yenileme operasyonu ile Opel’e has duruş verilmiş. Far yapısı ve ızgara kısmı en çok dikkat çeken yeri olmuş. Far grubuna sınıf üstü yenilikler de getirilmiş. Işık grubu, IntelliLux Led Matrix’den imal edilmiş, odaklanma ve ışığı yayma açıları genişletilmiş. Farların en can alıcı özelliği ise 400 metreye kadar aydınlatma yapabiliyor. Kaput yapısı ortadan bombeli ve şişkin yapıda tasarlanmış. Bu şekilde yapılmasının sebebi de, rüzgar direncine karşı koymak için olabilir. 3D desenli ızgarası göz alıcı duruyor. Şimşek şekilli ambleminden çıkan kanat tarzı krom şeritler muazzam durmuş. Sis farları etrafındaki kanallar, krom detaylar ile bütünlük sağlamış. Dediğimiz gibi, bu sefer gerçekten olmuş!
Daha önceden paylaşımını yaptığımız, 2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nın en iyi 10 arabası sıralamasına girmeyi başaran Opel GT konsept’in çizgilerini yansıttığını siz de fark ettiniz mi? Insignia profil kısmında da sade ama, gösterişli yapısıyla karşılıyor. Gövde yapısının büyüdüğünü buradan daha iyi fark ediyoruz.Uzun burun yapısı ile Volvo S90 modelini biraz andırıyor. Gövde yapısı ile büyüyen çamurluklar ve onlara uygun 19 inç lastikler, Grand Coupe havasını çoğaltmış. Yaptığı rejimle 175 kilogram hafiflemesi ve 55 mm uzaması yeni savaşçıya yakışmış. Detaylarda değişiklik olmazsa, sedan versiyonu kısa bagaj yapısı ile çıkacaktır. Kısaca, profil kısmı da ön yapısı gibi kendinden emin duruş sergilemiş.
Arka kısmına baktığımızda detaylı değişimler kendini belli ediyor. Eskiye dair her şey atılarak, tüm malzemeler kendi gibi sıfırlanmış. Neredeyse tüm arka kısmı kaplayacak kadar büyük stop farlar, aracın daha iri durmasını sağlamış. Arka tamponu ise sade ve kalıplı yapılmış. Gücünü belli eden çift çıkışlı egzozlar da unutulmamış. Ne kadar özgün bir tasarımla yola çıkılsa da bir noktadan sonra diğer markalara kayma oluyor. Bence, biraz da olsa BMW’nin 6 serisinden yansımalar olmuş.
İncelediğimiz arka kısmı da Opel’in rozetini iyi taşımış.Çıkışı, 2017 yılına denk gelmesiyle, teknolojiden yararlanma şansı bulmuş. Neden diye sorarsanız, 2017 yılı içerisinde üreticiler güvenlik ve donanımlarını bir üst seviyelerde sunmaya başladılar. Koltuk yapısı AGR sertifikalı olup, konfor açısından biraz aşağı konumlandırılmış. Koltuklar ısıtma- hafıza- elektrikli kontrol özelliklerine sahip. Gösterge paneline daha çok özellik eklenmiş, gözlerimizi yoldan ayırmayalım diye Head-Up foksiyonu Insignia içinde düşünmüşler. Head-Up yalnızca hız seviyenize bakmanız için değil, trafik işaretlerini okuyarak ön cama yansıtabiliyor. Ayrıca gösterge paneline yerleştirilen TFT ekran ile nagivasyon gibi özellikleri buradan takip edebiliyorsunuz. Orta konsolda 8 inç büyüklüğünde dokunmatik multimedya ekran bulunuyor. Orta panele baktığımızda eski modelin karmaşıklığı gitse de, şimdiki hali biraz boş kalmış izlenimi veriyor.
Akıllı telefonlarımız için Apple CarPlay ve Android Auto yazılımları dahil edilmiş. Insignia’nın güvenlik seviyesi de yükseltilmiş. Araca geliştirilmiş şerit takip asistanı, kör nokta tespiti gibi özellikler getirilmiş. Gövdesi büyük olsa da, sensör ve kamera yardımı ile park yerlerine giriş çıkışlar kolaylaşıyor. Geri görüş kamera sayesinde geniş bir açıyla, 20 metreye kadar cisimleri algılayabiliyor. Yayaların güvenliği içinde Insignia’ya yaya tanıma özelliği getirilmiş. Yarı otonom sürüş özelliği var mı bilinmiyor. Şu an düşünülmese bile, ileri tarihlerde mutlaka olacaktır. Resmi olarak motor üniteleri hakkında bir bilgi verilmedi. Tahminlerimize göre dizel ünitelerde 2.0 CDTI motora devam edilirken, 1.6 litre hacimli dizel bir motor gelebilir. Bu ünitelerin güçleri de 120 ile 200 beygir arasında olacaktır. Benzinli üniteler hakkında tahmin yürütürsek, 1.5 litre ve 2.0 litre Turbo Ecotech üniteler görev alabilir. Kesin olan bilgiler, aracın AWD özelliğinin olacağı ve 8 ileri şanzıman ile çıkartacaklarını bildirdiler. En güçlü hız versiyonu olan OPC’nin, bir önceki modelde kullanılan 2.8 litre hacimli 325 beygir güç üreten ünite mi kullanılacak bilinmiyor. Zaten bundan fazla düşünceleri varsa Insignia, Grand Coupe kasa yapısını bırakıp süper spor otomobil kategorisine girecektir.İncelediğimiz Alman temsilcinin kısıtlı bilgiler dahilinde verebildiklerimiz bu kadar.
Motor ünitesi dışında, Insignia için düşünülen konfora yönelik donanımlar ve güvenlik paketleri net olarak belli. Yenilenmesini, daha çok aracın genelini sadeleştirilme yönünde yapılmış. Grand Coupe yapısını çok iyi temsil etmiş. İç yapısında da eskiye dair bir şey bırakılmayarak, teknolojik paketlere yer verilmiş. Oturaklı ve alçak yapısı ile yol tutuşları da daha iyi seviyelere getirilmiş. Bizce bu kasası ile Opel, beklediği satış rakamlarını yakalayacaktır. En önemli rakiplerinden Skoda Superb ve Renault Talisman’ı geriden gelerek hızlı bir şekilde yakalayabilir. Sağlamlığı ilke edinmiş bir firmanın sağlam modeli için yapacağımız yorumlar bu kadar. Insignia’nın fiyat konusuna da değinirsek, tahmini olarak 118 bin TL ile 230 bin TL arasında olmasını bekliyoruz. 2012 yılında gösterilen konsept modelinde ağırlıklı olarak, Alcantara ve karbon elyaf kullandığını görmüştük. Çıkış versiyonunda Alcantara sadece tek yerde kullanılmış. Oda koltuğun orta kısmına gelecek şekilde eklenmiş. Top Speed değerlerini yukarı çekmek için malzemelerin yapısı karbon fiber maddesinden yapılacağı söylenmişti. Fakat çoğu panel parçaları alüminyumdan imal edilmiş.
Tabi ki konsept modeli tanıtım amaçlıdır. Deri ve ortası Alcantara ile montajı yapılan koltuklar spor tarzda ve vücudu saran yapıya sahip. Aynı şekilde direksiyon simidi de deri kaplıdır. Ancak koltuklara göre daha sadedir.
Kaynak: Boss Life Dergi