Haldun ULUSOY Anlatıyor…

İlerleyen teknoloji dünyayı yeni bir çağın eşiğine getirdi. Bugünün insanları, yapay zeka denilen kavramın yükselişine ve adım adım geleceğin inşasına tanıklık ediyor. Makinelerin akıllanmasını sağlayan teknoloji, artık asansörlerde de kullanılıyor. Bu konuyu, akıllı asansörlerin yaratıcısı KONE’nin Türkiye Genel Müdürü Haldun ULUSOY ile konuştuk.

• Öncelikle okuyucularımız için kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi Sistem ve Kontrol Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans gerçekleştirdim. KONE öncesi çeşitli teknoloji iş kollarında çalıştım ve uluslararası deneyime sahip oldum. Kariyerimin önemli bir bölümünü Honeywell’de üs düzey yönetici olarak geçirdim. 2011 yılından bu yana da KONE Türkiye’nin genel müdürlüğü görevini sürdürüyorum.

• Yapay zeka kullanılan asansörler ne demek, öncelikle bunu bir detaylandırabilir miyiz, asansör sektörüne bu şekilde üretilen asansörler neler kazandıracak?

Verimli, insan odaklı şehir ve binalar; ticaret, toplum ve ekonomiler için gerekli. Bunun da merkezinde, insanların bu mekanlar içerisinde nasıl hareket ettiği yer alıyor. Bulut teknolojisi sayesinde akıllı sistemler, insanların deneyimlerini daha konforlu, daha sezgisel ve daha eğlenceli bir hale getirmeye hazır.

KONE olarak biz de dijitalleşme ve Nesnelerin İnterneti’nin (Internet of Things – IoT) potansiyelinden faydalanmak amacıyla IBM’in teknoloji ve deneyimini kullanarak, faaliyet ve teknoloji kabiliyetlerimizin tüm dünyada dönüşüm geçirmesini sağlamak üzere IBM ile bir anlaşma imzaladık.

Ekipman verilerini toplamak ve depolamak, uygulamalar ve yeni çözümler geliştirmek için IBM’in Watson IoT Bulut Platformunu kullanacağız. Platform, KONE’nin bakım tabanında bulunan asansör, yürüyen merdiven, kapı ve turnikelere bağlanan sensör ve sistemlerden elde edilen verileri toplayacak. IBM’in gelişmiş matematiksel analiz motoruyla bu bilgiler, KONE müşterilerine yeni hizmetler ve yeni deneyimler sunulmasına imkan sağlamak için kullanılacak.

Bu teknoloji öncelikle, son kullanıcılar ve asansör bakım, onarım teknisyenleri için daha fazla güvenlik sağlayacak. Asansör arızalarının birçoğu önceden sinyal vermekte ve bu tip durumlarda ekipmanın çeşitli parçaları zaman içerisinde bozularak nihayetinde arızaya sebep vermektedir. Yapay zekanın yaptığı iş, bu parçaların çalışma performanslarının yorumlanması ve gerek bir sonraki bakım ziyareti esnasında gerekse de hemen müdahale ile daha sonra arızaya neden olabilecek ayarların veya onarımların yapılmasıdır. Bulut sistemiyle bağlı olan asansörlerdeki çeşitli parametrelerin 7 gün 24 saat boyunca takip edilerek, muhtemel arızaların bir kısmı için önceden müdahale ile arıza oluşmadan önce engellenmesi mümkün olmakta, bu da asansör bakım ve kullanım kalitesini artırmaktadır. Yapay zekanın tespit ettiği servis ihtiyaçları her ekipmana özgü olacak şekilde mevcut bakım planlarına eklenerek daha kaliteli bir bakım performansı imkanı sağlamaktadır. Bu sistem ile arızalar tamamen ortadan kalkmasa bile, yine de hem arıza sayılarında azalma sağlanabilmekte hem de sistemin raporladığı parametrelerin incelenmesi ile arıza sonrası hatanın tespit ve giderilme süreci iyileştirilmektedir.

Konuşan asansör ne demek, Türkiye’de uygulanmış bir örneği var mı?

Asansör ve yürüyen merdiven sektörünün önde gelen ismi KONE olarak, asansör teknolojisinde büyük bir devrim gerçekleştirdik. IBM Watson IoT (Nesnelerin İnterneti) platformunu kullanan, yeni 7/24 Bağlı Hizmetler Programı’mızı hayata geçirdik. Bu program şu anlama geliyor: Asansör ve yürüyen merdivenler artık birbirleriyle konuşabiliyor.

Bu teknoloji sayesinde asansör ve yürüyen merdivenler Bulut platformu üzerinden merkezdeki bilgisayarlara gerçek zamanlı ve anlık rapor veriyor. Merkezdeki bilgisayar da bağlı tüm asansör ve yürüyen merdivenlerin hangi anda ne yaptığını biliyor. Öte yandan asansör ve yürüyen merdivenlerin sistemlerinde meydana gelen en ufak hata ve arızalardan da haberdar olarak takibe alıyor. Sorunun durumuna göre hemen ya da tekrarı halinde, ilgili bölgedeki teknisyeni o asansöre ve yürüyen merdivene yönlendirerek sorunu çözüyor. Sistem; ekipmanların performans, güvenilirlik ve güvenlik özelliklerini geliştirecek şekilde asansör sensörlerinden elde edilen büyük miktarlarda verilerin gerçek zamanlı olarak izlenmesine, analiz edilmesine ve görüntülenmesine imkan tanıyor. Aynı zamanda daha az ekipman arıza süreleri, daha az arıza ve bakım işlemleri ile ilgili detaylı bilgiler sayesinde KONE müşterileri için tamamen yeni bir deneyim anlamına geliyor. Asansör ve yürüyen merdivenleri kullananlar için ise bu, daha az bekleme süreleri ve daha kişiselleştirilmiş deneyimler demek. KONE, önümüzdeki beş yıl boyunca 1 milyondan fazla ilave asansör ve yürüyen merdiveni bulut ortamına bağlamayı hedefliyor.

KONE olarak bu teknolojinin Türkiye’de birkaç farklı noktada kullanımına başlamış durumdayız. Kozyatağı Hilton Otel’i örnek olarak gösterebiliriz.

• Türkiye’deki asansör pazarı büyüklüğü ne kadar ve KONE’nin yerini öğrenebilir miyiz?

Sektörümüzün büyüklüğü konusunda resmi bir istatistik yok maalesef. KONE olarak, her yıl 25-30 bin arasında yeni asansör satışı yapıldığını ve Türkiye’de toplam 350-400 bin arası asansör parkı olduğunu tahmin ediyoruz. Resmi veriler olmadığı için yerimizi
tam olarak bilmesek de pazar payı sıralamasında ilk iki içerisinde olduğumuzu düşünüyoruz.

• 2017 yılı nasıl geçti, 2018 yılı hedefleriniz nelerdir?

KONE olarak Türkiye’nin büyümesine paralel bir şekilde büyüyerek, yeni iş ve yeni istihdam olanakları yaratıyoruz. Ayrıca montaj, servis ve ürün standartlarını Türkiye’de yükseltmeye çalışıyoruz. Büyük projelere ve alt yapı yatırımlarına akıllı insan erişimi çözümleri

KONE olarak Türkiye’nin büyümesine paralel bir şekilde büyüyerek, yeni iş ve yeni istihdam olanakları yaratıyoruz. Ayrıca montaj, servis ve ürün standartlarını Türkiye’de yükseltmeye çalışıyoruz. Büyük projelere ve alt yapı yatırımlarına akıllı insan erişimi çözümleri KONE olarak Türkiye’nin büyümesine paralel bir şekilde büyüyerek, yeni iş ve yeni istihdam olanakları yaratıyoruz. Ayrıca montaj, servis ve ürün standartlarını Türkiye’de yükseltmeye çalışıyoruz. Büyük projelere ve alt yapı yatırımlarına akıllı insan erişimi çözümleri sunuyoruz. Bunların yanı sıra hızla büyüyen konut sektöründe, Türkiye’nin her yerinde daha güvenli, daha kaliteli, yüksek standarlarda çözümler üretiyoruz.

Tüm bunların üzerine odaklanmışken aynı zamanda hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımız sürekli olarak devam ediyor.

Müşteri memnuniyetini hep daha ileriye taşımak. Müşterilerle ilişkilerimizi hep kuvvetli tutmak. Müşterilerimiz kadar çalışanlarımız da bizim için son derece önemli. KONE’yi çalışmak için çok güzel bir şirket haline getirmek. Tüm iş birimlerimizde finansal hedeflerimizi yakalamak ve üzerine çıkmak. Rakiplerimize kıyasla daha yüksek karlı, sürdürülebilir büyüme sağlamak ve dolayısıyla pazar payımızı artırmak gibi hedeflerimiz var.

En yüksek önceliğimiz ise güvenlik. Her gün yüzlerce asansöre servis veren teknisyenlerimiz, ekipmanları monte eden montörlerimiz, onların başlarındaki süpervizörlerimiz ve ekipmanlarımızı kullanan değerli müşterilerimizin her gün güvenli bir şekilde evlerine gitmelerini sağlamak bizim birincil önceliğimiz. Bu konuda sürekli eğitimler ile bu bilinci ve disiplini artırmaya çalışıyoruz.

Kaynak: Boss Life Dergi