Ethereum Casper Nedir?

Ethereum Casper Nedir?

Topluluk Yayını – Yazar: William M. PeasterCasper, Ethereum’u en nihayetinde Proof of Stake (PoS) (hisse ispatı) blockchaini haline çevirecek (Ethereum 2.0 olarak da bilenen) bir uygulama. Ethereum 2015 yazında bir Proof of Work blockchaini olarak faaliyete geçmiş olsa da, geliştiriciler staking modeline uzun vadeli bir geçiş planlıyordu. Geçişin tamamlanmasının ardından, madencilik artık Ethereum ağının bir parçası olmayacak.Bugüne kadar Ethereum ekosisteminde ortak-geliştirilmiş iki Casper uygulaması yapıldı: Casper CBC ve Casper FFG. CBC versiyonu ilk olarak Ethereum Vakfı araştırmacısı Vlad Zamfir tarafından önerilmişti. CBC üzerindeki araştırmalar ilk olarak açık blockchainler için PoS protokolleri üzerine odaklansa da, zamanla çeşitli PoS modellerini kapsayan daha geniş bir çalışma alanına dönüştü.

Casper FFG üzerine araştırmalar Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından yürütülüyor. İlk olarak hibrid bir PoW/PoS sistemi önerilmişti fakat bu sistemi uygulamaya alma konusunda değerlendirmeler hala devam ediyor ve yeni öneriler sonucunda saf bir PoS modelinin tercih edilmesi söz konusu olabilir.

Dikkate değer şekilde Casper FFG, Ethereum 2.0’ın çıkışını başlatması planlanan özellik. Fakat bu Casper CBC’nin hiç kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. Aslında Casper CBC gelecekte Casper FFG’nin yerine geçebilir ya da onu desteklemek için kullanılabilir.

Her iki versiyon da Ethereum için geliştirilmiş olsa da, Casper diğer blockchain ağlarına adapte edilebilecek ve uygulanabilecek bir PoS modeli. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Casper Nasıl Çalışır?

Ethereum 1.0’dan 2.0’a geçişe “Serenity” güncellemesi adı veriliyor. Bu güncelleme üç aşamadan oluşacak. İlk aşamada (Faz 0)  Beacon Chain adında yeni bir blockchain faaliyete geçecek. Bu yeni PoS temelli blockchainin mutabakat mekanizmasını Casper FFG kuralları oluşturacak.Madencilerin işlem bloklarını oluşturmak ve doğrulamak için pahalı ve özel makineler kullandıkları PoW madenciliğinin aksine Casper uygulaması, Ethereum’dan madencilik işlemini çıkaracak. Bunun yerine, işlem bloklarının doğrulanması ve onaylanması, hisselerine göre seçilecek olan blok doğrulayıcıları tarafından yapılacak.

Diğer bir deyişle, her bir doğrulayıcının oylama gücü ortaya koydukları ETH hissesinin miktarına göre belirlenecek. Örneğin, 64 ETH yatıran biri, minimum hisse miktarını yatıran birine göre oylama ağırlığını ikiye katlayacak. Serenity’nin ilk aşamasında blok doğrulayıcısı olmak için kullanıcıların minimum 32 ether (ETH) hisse ayırması gerekecek. Bu miktar daha önceki Ethereum blockchainine (1.0) dayanan özel bir akıllı kontrata yatırılacak. Eğer her şey yolunda giderse, yeni blokların oluşturulması için doğrulayıcılardan oluşan rastgele komiteler seçilecek ve karşılığında bu kişilere blok ödülleri verilecek. Blok ödülleri, blok primiolmayacağı için muhtemelen yalnızca işlem masraflarından oluşacak. 

Fakat her bir PoS uygulamasının farklı bir yaklaşım ve farklı bir ödüllendirme modeli içerebileceğini de belirtmemiz gerekiyor. Casper modeli halen geliştirilme aşamasında ve netleştirilmesi gereken birçok ayrıntıya sahip. 

Casper’ın Avantajları

Casper’ın avantajlarından biri, hisselendirmeyi mümkün kılarken bir yandan da Ethereum’un çevre dostu hale gelmesine yardım edecek olması. Elektrik kullanımı ve hesaplama kaynakları söz konusu olduğunda PoW sistemlerinin talepleri çok yüksek seviyede. Bunun aksine PoS modellerinin gereksinimleri çok daha düşük. En nihayetinde Ethereum’da tam bir PoS modeli uygulamaya alındığında, blockchaini güvenli kılmak için artık madencilere ihtiyaç olmayacak, böylece ihtiyaç duyulan kaynak miktarı çok daha düşük olacak.Casper’ın bir diğer avantajı da güvenlikle ilgili. En özünde Casper bir seçici olarak kullanılacak ve blok zincirlerinin sıralanmasından sorumlu olacak. Temelde, Ethereum 2.0 kayıt defterinin muhasebecisi olarak hareket edecek. Yani eğer bir doğrulayıcı kötü niyetli hareket ederse, bu kişi hızla uzaklaştırılacak ve cezalandırılacak. Kurallara uymamanın karşılığında doğrulayıcı ortaya koyduğu hisse (ETH olarak) ile cezalandırılacak, yani ağ kurallarının ihlali çok maliyetli olacak. Fakat, geliştiriciler halen %51 saldırısı olasılıklarını değerlendirme aşamasındalar.

Son olarak bazı kişiler Casper’ın Ethereum’a daha yüksek seviyede merkeziyetsizlik sağlayacağını savunuyor. Şimdilik, ağda en güçlü olanlar madencilik operasyonlarını yürütmek için kaynağa sahip kişiler. Gelecekte yeterli miktarda ether alabilecek herhangi bir kişi blockchainin güvenli hale getirilmesine yardım edebilecek. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Sınırlamalar

Casper’ın önünde tam olarak geliştirilip uygulamaya alınması için uzun bir yol bulunuyor. Şu anda, etkinliği ve güvenliği hala kanıtlanmış halde değil. Belirlenmesi ve düzenlenmesi gereken birçok ayrıntıya sahip. Serenity güncellemesinin Faz 0’ında kısmen canlıya alınana kadar nasıl gözükeceğinden ve davranacağından emin olmamız da mümkün değil.

Teorik sınırlandırmalar bakımından, Ethereum’un doğrulama sisteminin bozulması durumunda Casper’ın blokları finalize etmesi mümkün olmayacak. Casper şu anki yapılandırmasıyla %51 saldırılarına tam olarak dirençli değil. Bunun dışında, saldırılar karşısında ihtiyaç duyulabilecek bir fork kuralının belirlenmesi için de hala resmi bir spesifikasyona ihtiyaç duyuluyor.

Son fikirler

Ethereum madencilikten uzaklaşarak, blockchaini güvenli hale getirmek için kullanıcıların bir yatırma adresine ether (ETH) hisselendirecekleri bir hisselendirme sistemine yöneliyor. Casper da bu değişime olanak sağlamak için blokların finalize edilmesinde kullanılacak olan bir teknoloji. 

Casper, ilerideki Ethereum 2.0 geliştirmelerinin üzerinde yapılacağı temelin yaratılmasına yardımcı olacak ve PoS modeline geçişin daha yumuşak olmasını sağlayacak. Buna ek olarak, blockchainin açık kaynaklı doğası Casper’ın faydalarının diğer projeler tarafından daimi olarak forklanabileceği, modifiye edilebileceği ve üzerine inşa etmek üzere kullanılabileceği anlamına da geliyor. Casper resmi olarak yayınlandığında, Ethereum tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak. Casper’ın ne zaman çıkacağı konusunda Ethereum araştırmacısı Justin Drake, Casper ilk fazının 3 Ocak 2020(Bitcoin’in 11. doğumgünü) tarihinde çıkma olasılığından bahsetti. Fakat, bu yalnızca tahmini bir tarih. Casper 2020 yılı içinde herhangi bir zaman faaliyete geçirilebilir. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaynak: Binance