Siyah lavlardan ve kırmızı sülfür katmanlarından oluşan, aralarından mavi renkli sıcak suların fışkırdığı rengârenk, engebeli bir yeryüzü parçası. Görkemli buzullar ve fiyortlar, baş döndürücü yüksekliklerden akan şelaleler. Efsanelerin beşiği. Asla unutulmayacak olağanüstü güzellikte bir ada. Masallardan fırlamış, buz ve ateş ülkesi: İzlanda. 108.000 km2lik yüzölçümüne sahip, 323 bin nüfuslu, jeotermal enerji’yi ilk defa enerji üretmede kullanan, askeri güce ihtiyaç duymayan, ordusu olmayan, Vikingler
ve Elf ’ler diyarı, mitolojisiyle çok yapıtlara konu olmuş mistik, buzlar ve ateş ülkesi. Avrupa’nın en büyük buzulu Vatna’nın bulunduğu hem soğuk hem de sıcak bir ülke. Dünyanın en sofistike ülkelerinden biri de ayrıca. Nüfusu 323 bin civarında olsa da hemen hemen her şeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Suç oranının az olmasından dolayı polisler silah taşımazlar. 15 civarı aktif volkanı, 10 bin şelalesi var. İzlanda tam bir şelaleler diyarı. En büyük şelaleleri Gullfoss ve Dettifoss. Avrupa’nın en güçlü şelalesi olan Dettifoss, buzullardan gelen kahverengi ve kül grisi sularının muazzam ivmesiyle baş döndürücü ve hipnotize edici bir özellik taşıyor. Daha yeşil, daha berrak ve bu nedenle de daha “romantik” olan Gulfoss ve Godafoss’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğa harikaları arasında. Arkasına geçilebilen tek şelale olan Seljalandsfoss da oldukça etkileyici. Tahmin edileceği gibi pahalı bir ülke. En yakın komşusu Grönland’a 350 kilometre, İskoçya’ya 800 kilometre, diğer komşusu Norveç’e 1000 kilometre mesafede. Bir hamburgere $ 13–15 ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun yerine değişik tatlar da deneyebilirsiniz. Hakarl, Skyr (çok tüketiliyor, yoğurda benziyor), Puffin gibi… Jökursarlon Buzul Gölü buzul parçalarını görmek için mükemmel bir fırsat. Namaskard kaynayan gri çamur havuzlarının bulunduğu, topraktan, dağlardan buharların tüttüğü, kesif kükürt kokusuyla kaplı çok farklı bir yer. Seyahat ederken birden karşınıza doğal termal havuzların çıkabileceğini de unutmayın. Doğası görebileceğiniz tüm güzellikleri içerisinde barındırıyor. Volkanik topraklar, termal sular, sert zemin, deniz, yumuşak zemin, siyah kumsal, beyaz kumsal. Dünya’nın fokur fokur kaynayan bir ucu. Geysir, yani bizim bildiğimiz anlamıyla Gayzer, çocukluğumuzdan beri görmek istediğimiz, merak ettiğimiz bir şeydi. Buradaki ana gayzer, eskiden 70 metre yükseğe kadar püskürüyormuş. Artık o uyku halinde sadece depremler volkanik hareketler ve depremler ile ortaya çıkabiliyor. Küçük olan ise, 4-6 dakikada bir 20-40 metre arası püskürüyor. Bilindiği üzere; kuzey ışıklarının (Aurora Borealis) ne zaman görüneceği de bilinemiyor. En fazla 2–3 günlük tahminler yapılabiliyor. İstatistiksel olarak, Ocak-Mart arası, her 3 günde bir bu ışıkları görmek mümkün.
O da şanslıysanız. Aurora Borealis’in gözlemlenebilmesi için temel
şart havanın bulutsuz olması gerekiyor. Bu da her zaman olan bir durum değil doğal olarak! İzlanda’daki turlar hava durumunu ve atmosferdeki hareketleri yakından takip edip Kuzey Işıkları turunun yapılıp yapılmayacağına son anda karar veriyorlar. Gerçi tur yapılsa bile bu Aurora’nın izleneceği anlamına gelmiyor! Yani acayip şans işi bu ışıklarını izleyebilmek!
“Aurora Borealis nedir?
Kutup ışıklarının oluşum süreci havası boşaltılmış tüpte, yüksek voltajla elde edilen neon ışıklarına benziyor. Enerjinin kaynağı güneşin püskürttüğü sıcak iyonize gazlar, yeryüzünün manyetik alanı ve solar fırtınalar. Yüksek enerji yüklü elektronlar atmosferdeki oksijen atomları ve nitrojen molekülleriyle çarpışıyor. Kuzey Kutup Dairesi çevresindeki ülkelerde, eylül- mart arasındaki gecelerde fosforlu kırmızı, yeşil ışık perdesi beliriyor. Işıklar, bu alanda Dünya’nın manyetik alanındaki dalgalanmalara bağlı oluşan elektrik fırtınalarıyla burgu
halini alıyor. Bu da kutup ışıklarına cazibe katıyor. Alaska Fairbanks Üniversitesi’nin web sitesinden günlük tahminleri görebilirsiniz. İzlanda’da çekilmiş birçok film mevcut. Sanki doğal bir film platosu gibi. İzlanda’ya gittiğinizde dünyanın ilk zamanları, el değmemiş hali ile karşılaşıyor hissine sahip olabilirsiniz. Her an dinozorlar karşınıza çıkacakmış gibi doğal bir güzelliğe sahip. Ayrıca her yerde karşınıza koyunlar çıkabiliyor. Vahşi hayvan sayısının az olması sebebiyle koyun ve at gibi hayvanlar özgürlüklerini doyasıya yaşayabiliyor.
Bu yüzden de sayıları oldukça fazla. Reykjavik’e yaklaşık
yarım saat uzaklıktaki Mavi Lagün (Blue Lagoon), en soğuk havada bile yüzebileceğiniz sıcak su havuzlarıyla turistlerin gözdesi. Kişi başı 65 Euro ödeyerek bornoz, havlu ve bir içecekten oluşan paketi satın alıp tüm gününüzü bu termal havuzda geçirebilirsiniz. Tesis içindeki kafede ya da Lava isimli restoranda yemek de yiyebilirsiniz. Ülkenin 900’lü senelerde İskoç rahipler ve Vikinglerle başlayan tarihini görsel olarak öğrenmek için Perlan isimli binanın içindeki Saga Müzesi’nde
yarım saatlik bir gezi yeterli olacaktır. Netice itibarıyla, herkesin ölmeden önce görmesi gereken hayal gibi bir ülke İzlanda.
İzlanda’ya gitmek için Schengen vizenizin olması gerekiyor. Ülke Türkiye’den 3 saat geride. Şuan Türkiye’de saat sabah 10 iken İzlanda’da saat sabah 7 oluyor. Bu fark yaz döneminde 4 saate çıkıyor.
İzlanda para birimi İzlanda Kronu. 2019 yılı Ocak ayı itibari ile 1 Türk Lirası yaklaşık 22,75 İzlanda Kronu yapıyor. 1 TL 2015 yılında 48 İzlanda kronu yapıyordu. TL’nin Kron’dan yüksek olduğuna bakmayın ülke Avrupa’nın en pahalı yerlerinden biri.
İzlanda’da Gezilecek Yerler
Cennet göller, volkanlar, altın şelaleler: Doğanın en
güzel manzaralarına tanıklık edeceğiniz İzlanda’da, safari gezilerinden trekking’e, tarihi keşiflerden müze turlarına kadar onlarca renkli ve eğlenceli aktivite yapılabiliyor.
Geysir Ulusal Parkı: Hala aktif olan bölgede, buzulların içinden fışkıran sularla unutulmaz bir keyfe tanıklık edebilirsiniz.
Gullfoss (Altın Şelale): 10bin yıllık şelale görkemli görüntüsü ile binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.
Kuzey Işıkları: Eğer doğru zamanda doğru yerdeyseniz kuzey ışıklarının rengarenk ışık oyunlarına tanıklık edebilirsiniz.
Kafanızı gökyüzüne çevirmeniz yeterli.
Blue Lagoon: Mavi sularıyla beyaz kar manzaralarına
eşlik eden bu göl, yaz kış 38 derece suya sahip. Karla kaplı zamanlarda bile ziyaretçi akınına uğrayan Blue Lagoon’un termal zengin suyu gençleştirip güzelleştiriyor. Jeotermal deniz suyu olan Mavi Göl, dünyanın her yerinden turistlerin gençleşmek, tedavi olmak, İzlandalıların ise sosyalleşmek için ziyaret ettikleri bir göl. Filmlere de konu olan Mavi Göl, adını mavi sularından alıyor. Kapalı mekanlardaki termal sular gibi kokusu ve sıcaklığıyla bunaltmayan Blue Lagoon’da saatlerce vakit geçiren ziyaretçiler, çeşitli kokteyller içerek hem dinlenip hem de ciltlerini yeniliyorlar.
Reykjavik City Hall: 20. yüzyıl İzlanda mimarisinin önemli örneklerinden olan bina, Reykjavik’da gezilecek noktalar arasında ilk sıralarda geliyor.
Hallgrímskirkja Kilisesi: Mimari detaylarıyla büyüleyen yapı, şehrin en önemli kiliselerinden
Reykjavik Açık Hava Müzesi: Bu müzede, şehrin tarımcılık geçmişine doğru bir yolculuk yapılabiliyor.
National Gallery: 19. ve 20. yüzyılda yaşamış İzlandalı sanatçıların eserlerinin bulunduğu müze, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
İzlanda’da Nerede Ne Yenir?
Blue Lagoon:
Deniz mahsulleri ve av etleri ile ünlü İzlanda’da kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz. Fiyatların makul olduğu İzlanda’da, özel tatlar denemek isterseniz köpekbalığı kanadı çorbasını deneyebilirsiniz.
ishmarket Restaurant: Taze ve lezzetli deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.
MAR Restaurant: Şehrin liman bölgesinde yer alan mekanda, Avrupa mutfağından lezzetler bulmak mümkün.
Izlanda’nın Gece Hayatı
Uzun kış geceleri ve bitmeyen yaz günleri yaşanan şehirde gece hayatı da hiç uyumuyor. Partiler, canlı performanslar ve DJ’ler eşliğinde organizasyonlar ile gece hayatı sizi bekliyor. Reykjavik’te eğlence mekanları içerisinde en favori olanları Cafe 22, Kaffibarin, Rex Bar, Pravda ve Vegamot olarak sıralanabilir.
Şehirde birçok festival düzenleniyor. Mayıs ve haziran
ayları arasında düzenlenen Reykjavík Arts Festivali’ne katılabilirsiniz. Eşcinsel Festivali Ağustos’ta, Uluslararası Film Festivali Ekim’de, Jazz Festivali ise Eylül’de.
Izlanda Ne Zaman Ziyaret Edilir?
Kışın ortalama -39 derece soğukluğun görüldüğü Vikinglerin ülkesi İzlanda’nın, en güzel keşif zamanı ortalama sıcaklığın 11 derece olduğu 18 haziran ve temmuz ayları. İzlanda’da haziran ayında 18 gün boyunca güneş batmıyor. Tabi oruç tutuyorsanız isterseniz Ramazan’ın bitmesini de bekleseniz iyi olabilir.
Izlanda’ya Nasıl Gidilir?
İzlanda’ya Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Minimum bir aktarma ile gidiliyor. Bu aslında bir handikap. Öte yandan ülkeye gelmeyi başarabilirseniz Uluslararası Havaalanı ile şehir merkezi arası ortalama 45 dakika mesafede. Otobüs terminalinden kalkan havaalanı servisleri ilk tercihiniz olabilir. Bu otobüsler sizi şehir merkezine
ya da yol üzerindeki otelinize bırakabiliyor. Biletleri havaalanından ya da online olarak satın alabilirsiniz. Gray Line Havaalanı ekspres otobüsleri ise daha sık kalkıyor. Havaalanı ile merkez arası mesafe biraz uzun olduğu için taksi çok tercih edilmese de servisleri kaçırırsanız pratik bir alternatif olabilir.
Kaynak: Boss Life Dergi