Giriş
Merkeziyetsiz Finansın (DeFi) mucizeleri, yaratıcı geliştiricilerin deneysel çalışmalarında kullanabilecekleri tamamen yeni yapı taşları sunuyor. DeFi akımının amacı tamamen yeni, açık kaynaklı, izne dayalı olmayan ve şeffaf bir finansal hizmet ekosistemi yaratmak. Bu akım henüz yolun o kadar başında ki sürekli olarak tamamen yeni uygulamalar ortaya çıkıyor. Artan sayıda uygulama çeşitliliğinin ilk örneklerinden biri de Ethereum üzerinde inşa edilen ve hiç kimsenin kaybetmediği bir çekiliş olan PoolTogether. Nasıl çalıştığını ve nasıl katılabileceğinizi öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
PoolTogether nedir?
PoolTogether en temelde para kazanmayı oyun haline getiren bir Ethereum uygulamasıdır. Bunu, blockchain teknolojisini, akıllı kontratları ve Merkeziyetsiz Uygulamaları (Dapp) birleştirerek yapar. En özünde size potansiyel olarak birçok artı sağlayan ve minimum olumsuzluk barındıran bir birikim oyunudur.
Oyuncular birikim biletleri alarak oyuna katılabilir ve her biletle bir ödül kazanma şansı elde eder. Her haftanın sonunda ödülü kazanan oyuncu seçilir ve kazanan kişi biletini iade eder. Bu oyunu benzersiz kılan ise kazanamayan oyuncular da paralarını geri alır. Dahil olan herkesin parası kendisinde kalır! PoolTogether, ödülü fonlamak için satın alınan biletlerden kazanılan faizi kullanır. Bunun nasıl çalıştığını daha yakından inceleyelim!
PoolTogether nasıl çalışır?
Oyuncular bilet almak için sabit coinlerini bir akıllı kontrata (havuz) yatırır. Her bilet için yaklaşık 1 USD ödenir. Oyuncular istedikleri sayıda bilet alabilir ve paralarını istedikleri an geri çekebilir. Havuzdaki fonlar DeFi borç verme platformu Compound Finance’a gönderilir ve burada belirli bir süre boyunca (şu anda 1 hafta) faiz biriktirir. Haftanın sonunda kazanan kişi rastgele seçilir. Bu kişi havuzdan kazanılan faiz getirisini kazanır ve biletlerini geri alır. Eş zamanlı olarak diğer kullanıcılar da biletlerini geri alır ve oyun tekrar başlar.
PoolTogether’dan sıklıkla kaybetmenin olmadığı çekiliş olarak bahsedilir çünkü biraz önce bahsettiğimiz gibi oyuncuların hiçbiri fonlarını kaybetmez. Oyuna katılmanın tek olumsuz yanı parayı başka bir yerde kullanamamanın getirdiği fırsat masrafı ve ödemeniz gereken düşük bir işlem ücretidir.
Oyuncular tarafından satın alınan biletlere ek olarak havuzun sponsorlu havuz adında bir bölümü bulunur. Havuzun bu bölümü de faiz getirir fakat bunu kazanmak mümkün değildir. Böylece standart bilet sahibi olanların kazanma şansı daha da artar. Şubat 2020 itibariyle PoolTogether’ın yaratıcıları bu oyundan para kazanmıyor. Fakat gelecekte kazançların küçük bir yüzdesini kendilerine ayırmayı planlıyorlar. Her hafta kazanan kişiyi belirleyen akıllı kontratların tamamen otomatik olarak çalıştığını belirtmek de önemli. Açık kaynaklı olduğu için siz de kodu GitHub üzerinden kendiniz görüntüleyebilirsiniz.
Kripto para dünyasına girmeyi mi istiyorsunuz? Binance üzerinden Bitcoin alabilirsiniz!
PoolTogether nasıl kullanılır?
Video rehberine buradan ya da sayfanın üst bölümünden ulaşabilirsiniz.Oyuna katılmak oldukça kolay. Kabul edilen sabit coinleri (Dai ya da USDC) destekleyen bir cüzdana ihtiyacınız var, örneğin Trust Wallet kullanabilirsiniz. Bir de gas ödemesi olarak kullanılmak üzere biraz ether’iniz olması yeterli. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
- PoolTogether uygulamasına gidin.
- Cüzdanınızı bağlayın. Eğer Trust Wallet kullanıyorsanız, CüzdanBağlama seçeneğini kullanın.
- Hesap’a tıklayın.
- Girmek istediğiniz havuzu seçin.
- Havuza Katıl’a (Join Pool) tıklayın ve satın almak istediğiniz bilet sayısını girin.
- Satın alma işleminizi onaylayın. İşlem blockhainden geçecek ve işte bu kadar!
Biletleriniz havuza dahil olduktan sonra yeni bir ödül için her sefer giriş yapmanıza gerek yok. Siz geri çekene kadar biletleriniz bir sonraki çekilişe katılma hakkında sahip olur. Eğer kazanırsanız, kazancınız otomatik olarak bilete çevrilir ve tekrar kazanma şansınız daha da artar.
Bir bilet aldığınızda bu biletin açık ödül için değil bir sonraki için katıla uygun olduğunu belirtmek önemlidir. Bunun amacı oyuncuların faiz biriktirme döneminin (haftanın) en sonunda bilet alarak oyuna zarar vermesini engellemektir.Kontrat adresini Ethereum blok tarayıcısı ve Etherscan gibi analitik web sitelerinden kendiniz kontrol edebilirsiniz. Ayrıca havuzun mevcut büyüklüğünü, tahmini ödül tutarını, bilet sayısını ve diğer kullanışlı istatistikleri PoolTogether sitesinden takip edebilirsiniz.
PoolTogether’ın olumsuz özellikleri
Bu oyunu kullanmaya karşı agrümanlardan biri istatistiksel olarak oyunun zengini daha da zenginleştirmesi olabilir. Tasarım gereği 1000 bilet alan bir kullanıcı yalnızca 10 bilet alan bir kullanıcıdan her zaman daha fazla kazanma şansına sahip olacaktır. Bu durumda “daha zengin” oyuncu yalnızca kendi fonlarından değil “daha fakir” oyuncunun fonları üzerinden faiz kazanarak avantajını artırır. Dolayısıyla hiç kazanamayan oyuncular fonlarını bir borç verme platformuna kendi başlarına yatırmış olsalar daha fazla getiri elde edebilirler.
PoolTogether’a göre oyunu destekleyen sözleşme birden fazla bağımsız denetim şirketi tarafından denetlenmiştir. Durum buysa bile akıllı kontratların yeni ve deneysel bir teknoloji olduğu, yazılım açıkları ve hataları içerebileceği dikkate alınmalıdır.Fonlarınızı bir akıllı kontrat üzerinde kilitlemeniz her zaman için örneğin kendi cüzdanınızda tutmanızdan daha risklidir. PoolTogether’a katılırken bunun sorumluluğunu üstlenmiş olursunuz. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.
Son Fikirler
PoolTogether, blockchain teknolojisinin mümkün kıldığı açık ve izne dayalı olmayan bir finansal sistemle neler başarılabileceğinin umut vaat eden ilk örneklerinden biridir. Kaybeden oyuncuların bile giriş ücretlerini geri alabilecekleri bir çekiliş fikri aksi takdirde gerçekleşmesi mümkün olmayacak tamamen yeni bir kavramdır.Taking this idea further and bringing it to serve other types of use cases could also create compelling results. Locking up funds in an interest-earning pool could be useful for charity, crowdfunding, or other use cases that no one has thought of yet. The Decentralized Finance (DeFi) movement is just getting started, and PoolTogether is an early taste of the power that it can unleash.