Bugün, Richard Koch’un kaleme aldığı “80/20 İlkesi: Daha Azıyla Daha Çoğunu Elde Etmenin Sırrı” isimli kitabı sayesinde yıllar önce tanıştığım “Pareto analizi”nden bahsedeceğim, 80/20 ilkesi hayatımızın her alanına etki ediyor.
1906 yılında Vilfredo Pareto tarafından ortaya atılan Pareto analizi, ülkelerin gelir dağılımı eşitsizliklerini göstermek için kullanılan bir matematiksel formüle dayanır. Pareto, ektiği bezelye tohumlarının yüzde 20’lik kısmının, ürünlerin yüzde 80’ini verdiğini görünce bu matematiksel formülün üzerinde çalışmaya karar verdi ve Pareto analizi böyle çıktı.
Pareto analizine; 80/20 ilkesi, önemli azın yasası ve etken seyrekliği ilkesi diyenler de vardır. Hepsi aynı yere çıkar; enerjinizi zorlu işlere değil hedefe odaklanmaya harcayın, zincirin zayıf noktasını bulun. Etkilerin sonuçların yüzde 80’i, yapılan işlerin yüzde 20’sinin sonucudur.
Birçok işletmenin gelirlerinin yüzde 80’i müşterilerinin yüzde 20’si tarafından sağlanır, önemli olan o yüzde 20’lik kısmı bulabilmektir. Zamanınız yetmiyorsa ve ertelemek zorunda kalıyorsanız, durun ve durumu tespit edin. Yüzde 20’lik alanı bulun ve hayatınızın yüzde 80’ini boşa çıkarmayı başarın.
80/20 kuralı her duruma uymayabilir, 90/10 veya 70/30 da olabilir. Önemli olan şey, zamanınızın küçük bir kısmı ile hayatınızı sürdürebileceğiniz formülü bulmanız, bunun için de sorgulayıcı olmak ve kişisel gelişime önem vermek gerekiyor.
(Bu yazıda 184 kelime var) #100Gün100Kelime’de 53. gün sona erdi.