Mobilyada tasarım…

• Türkiye mobilya sektörünün mevcut durumunu değerlendirir misiniz? Ekonomimizin lokomotif sektörlerinin başında gelen mobilya sektörü, 2018 yılının ilk yarısına baktığımızda yaklaşık yüzde 5,8 oranında küçülme meydana geldi. Bu küçülmenin başlıca nedenleri arasında KDV indiriminin sona ermesini ve üst üste gelen ham madde zamlarını gösterebiliriz. Özellikle kurlardaki artışa bağlı olarak artan ham madde zamanları mobilya şirketlerinde büyük sorunlara yol açtı.

Ayrıca kira zamları mobilya sektörünü bir hayli zorluyor. Geniş yer kaplayan ürünlerimiz için büyük metrekareli alanları kullanıyoruz. En yakın zamanda kira zamlarıyla ilgili bir iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorum. 2018’in ilk altı ayına baktığımızda ise mobilya sektöründeki şirketlerin çalışan sayılarında azalmaya gittiğini görüyoruz. Özellikle son 2 yılda sünger, yay, boru – profil, yonga levha, yongalam, MDF, MDFlam ve diğer girdi fiyatlarındaki ciddi artışlar, sektörü tüm kazanımlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Her geçen gün cirosu düşen firmalarımız ham madde zamlarını tüketicilere yansıtmamaya özen gösteriyor.

• Türkiye mobilya sektörünün ithalat ve ihracatıyla ilgili neler söylenebilir? Şu anda sektörün ihracatına ön plana çıkan veya çıkması beklenen hedef pazarlar hangileri? Mobilya sektörü, dış ticaret açığı vermeyen katma değeri yüksek ender sektörlerden biri. Yakın coğrafyamızdaki ülkeler, kendi iç sorunlarından dolayı sıkıntılı bir süreç geçiriyor. Uzak pazarlara açılabilmek içinde da kaliteli ve tasarımsal yönüyle öne çıkan ürünler çıkarmalıyız. Uzak coğrafyalardaki pazarlara yapacağımız sektörel çalışmalarla sektörümüzü hareketlendirmek için rotamızı ABD ve Çin gibi uzak ülkelere çevirdik. Bu ülkelere ek olarak; İspanya, Almanya, Hollanda, Bulgaristan, Cezayir, Katar, Çek Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, İngiltere ve Etiyopya hedef ülkelerimiz arasında yer alıyor.

• ‘Mobilyada tasarım’ konusu ile ilgili düşünceleriniz nedir? MOSDER olarak Türkiye mobilya sektörüne yepyeni bir tasarım algısı kazandırmak ve sektörü dünya çapında bir marka haline getirmek için çalışıyoruz. Tabii ki bir markanın kimliğini oluşturan en önemli unsurların tasarım ve inovasyon olduğuna inanıyoruz. MOSDER olarak en büyük amaçlarımızdan biri tasarım odaklı vizyoner bir Türk Mobilyası algısı oluşturmak. Dünya pazarında var olabilmenin ve adımızdan söz ettirebilmenin en önemli koşulu tasarıma önem vermek ve kaliteyi korumak. Bu nedenle her fırsatta tasarımın öneminin altını çiziyor, üniversite-sanayi iş birlikleriyle yeni yetişen gençlerin bu konuda doğru bir vizyon edinebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Mobilya sektörünün çatı kuruluşu olarak, üzerimize düşen büyük sorumluluğun farkındayız. Türkiye mobilya endüstrisinin tasarım kalitesini ve ürün kimliğini desteklemek, geleceğin tasarımcı adaylarının mobilya sektörüyle buluşmasını sağlamak ve bu alandaki başarılı tasarımları ödüllendirmek bizlerin severek üstlendiği bir sorumluluk. Bu anlayışla; gençlerin mobilya tasarımına duydukları ilgiyi artırmak, genç yeteneklerin mobilya tasarımı alanında gelişmesine destek olmak ve sektöre tasarımcı kazandırmak amacıyla ‘Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması Ödül Töreni’ni düzenliyoruz.

• Yakın bir zamanda Furniture İstanbul 2018 Fuarı’nı gerçekleştireceksiniz. Fuar sektöre neler kazandıracak, bizi fuarda neler bekliyor? Mobilya sektörünün en köklü fuarı Furniture İstanbul 2018 ile birlikte sektörün en büyüklerini bir kez daha tek bir çatı altında buluşturmaya hazırlanıyoruz. 1 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen fuarımız 6 – 11 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenecek. Sektörümüz 2017 yılını 2,7 milyar dolarlık ihracat rakamıyla kapattı, 2018’in ilk altı ayına baktığımız zaman ihracattaki büyümenin devam ettiğini görüyoruz. Furniture İstanbul’un yaratacağı etkiyle birlikte 2018 yılını 3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak kapatacağımızı tahmin ediyoruz. 2019 yılında ise hedefimiz ihracat rakamlarımızı %15 oranında artırmak. Geçen yıl 60 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin geldiği fuarımızda yaklaşık 900 milyon dolarlık bir iş hacmine ulaştık. Bu yıl mobilya sektörünün lider ülkeleri İtalya, Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin yanı sıra, sektörün hedef pazarları olan Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında bulunduğu 100’ün üzerinde ülkeden ziyaretçi ve VIP alım heyetlerini ağırlayacağız. Fuar, 60 bin metrekare alanda, 90 bin yerli ve yabancı ziyaretçi hedefi ile gerçekleşecek. Ayrıca fuarda 2019-20 mobilya ve dekorasyon trendlerinin sektöre yol göstereceğine inanıyoruz. Mobilya alıcılarının da bu fuarı ziyaret etmeden kararlarını vermemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Designers’ Lounge alanında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı tasarımcıları ve mobilya üreticilerini bir araya getireceğiz.

• Geçtiğimiz sene uygulanan KDV indirimi iç pazardaki etkisi nasıl oldu? Yaklaşık 8 ay süren KDV indirimi ile mobilya sektöründe gözle görülür bir büyüme kaydedildi ve sektörün en önemli sorunlarından biri olan kayıt dışılığın önüne geçildi. Sektörün yüzde 80’nini temsil eden markalı mobilya satıcıları, büyüyen satış rakamlarından oldukça memnun kaldı. Çünkü tüketiciler de artık markalı mobilyaları tercih etmeye başladı. Sektörün önemli markalarını aynı çatı altında buluşturan bir kurum olarak, markalarımızla yaptığımız görüşmeler sonucu sektörümüzün gözle görülür bir büyüme yaşadıklarını söyleyebilirim. KDV indirimi aynı zamanda sektörde ek istihdam alanı da yarattı. Böylelikle yaklaşık 100 bin kişi sektöre dahil oldu. Ülkemizdeki yeni yönetim sistemi ile birlikte, birçok konuda olduğu gibi KDV konusunda da daha hızlı ve etkin bir şekilde yol alacağımıza inanıyoruz. Bu dönemin KDV indiriminin gündeme alınması noktasında da pozitif bir etki yaratacağını düşünüyoruz.

Kaynak: Boss Life Dergi