Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir
Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir

Kısa Özet

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, kripto piyasa duyarlılığı için 0-100 arası bir puan verir. Menkul kıymetler borsasını analiz etmek için kullanılan CNNMoney Korku ve Açgözlülük Endeksine dayalıdır. 

Korku (0-49 arası puan), piyasada düşük değerleme ve arz fazlası olduğunu gösterir. Açgözlülük (50-100 arası puan), kripto paraların aşırı değerlemede olduğunu ve olası bir balonu ifade eder.

Korku ve açgözlülük seviyelerindeki değişimleri fark etmek, kripto piyasasına giriş ya da piyasadan çıkış yapmaya karar verirken alım satım stratejinizin bir parçası olabilir.

Giriş

Başarılı alım satım ya da yatırımlar yapan bir kişi kripto piyasasına para yatırmaya ya da birikimlerini satmaya yönelik kararları alırken her zaman destekleyici verilerin peşindedir. Grafikler incelenebilir, temel bilgiler analiz edilebilir ve piyasa duyarlılığı dikkate alınabilir. Fakat mevcut tüm ölçüt ve endeksleri incelemek zamanın en verimli kullanım şekli değildir. Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, duyarlılık ölçütlerini ve temel ölçütleri bir araya getirerek piyasa korkusu ve açgözlülüğü hakkında bilgi sunar. Yalnızca bu göstergenin dikkate alınması doğru olmaz, ama bu gösterge kripto para piyasalarındaki genel hissi anlamanıza yardımcı olabilir.

Endeks nedir?

Geleneksel olarak bir endeks, birçok veri noktasını alır ve bunları tek bir istatistiksel ölçümde bir araya getirir. Menkul kıymetler piyasasını takip eden ünlü bir endeks olan Dow Jones Endüstri Ortalamasını (DJIA) duymuş olabilirsiniz. DJIA, ABD’deki çeşitli menkul kıymet borsalarında listelenmiş 30 büyük şirketin fiyat ağırlığı alınarak oluşturulmuş bir kombinasyonudur. Alım satım yapanlar ve yatırımcılar, bu şirketlerin hisse senetlerinde aynı anda pozisyon açmak için DJIA’yı satın alabilir.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi de piyasa verilerinin ağırlıklı bir ölçütüdür, fakat benzerlikler bununla sınırlıdır. Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi satın alabileceğiniz bir şey ya da herhangi bir finansal araç değildir. Bu endeks yalnızca analizlerinizi destekleyebilecek bir piyasa göstergesidir.

Piyasa göstergesi nedir?

Piyasa göstergeleri, alım satım yapanların ve yatırımcıların piyasa verilerini analiz etmesini kolaylaştırır. Göstergeler, tüm piyasa analizi türlerinde mevcuttur: teknik analiz, temel analiz ve duyarlılık analizi. Daha önce teknik analiz (TA) yaptıysanız, muhtemelen göstergelerle de deneyiminiz olmuştur. Bu göstergeler basit hareketli ortalamalardan Ichimoku Bulutları gibi karmaşık grafik düzenlerine kadar uzanabilir. TA göstergeleri fiyatların, işlem hacminin ve diğer istatistiksel trendlerin analiziyle ilgilenir.

Temel analiz göstergeleri ise farklı bir yaklaşım sergiler. Bir tokenı ya da hisse senedini araştırdığınızda, esasen projenin altında yatan temel değeri belirlemeye çalışırsınız. Örneğin kullanıcı sayısını ve toplam piyasa değerini bir gösterge altında bir araya getirerek araştırmanıza dahil edebilirsiniz.

Buna ek olarak, yatırımcıların ve alım satım yapanların hislerini ve düşüncelerini ölçen piyasa duyarlılığı göstergeleri de vardır. Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, pek çok gösterge arasından yalnızca biridir. Diğer örnekler arasında Augmento’nun Ayı ve Boğa Endeksi ve kripto piyasalarındaki balinaların büyük transferlerini takip eden WhaleAlert yer alır. Kripto araştırması, belli bir ölçüye kadar sosyal medyanın, topluluğun ve kamuoyunun analiz edilmesine dayalıdır. Bu nedenle, duyarlılık analizi bu varlık sınıfı için faydalı olabilir.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi tam olarak nedir?

CNNMoney, Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksini ilk başta menkul kıymet ve hisse senetlerine yönelik piyasa duyarlılığını analiz etmek için yaratmıştır. Daha sonra ise Alternative.me kendi versiyonunu kripto piyasasına uyarlamıştır. 

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi piyasa katılımcılarının açgözlü mü yoksa korkmuş mu hissettiğini belirlemek için bir dizi farklı trendi ve piyasa göstergesini analiz eder. 0 puan aşırı korku, 100 ise aşırı açgözlülük olduğunu gösterir. 50 ise piyasanın aşağı yukarı tarafsız olduğu anlamına gelir.

Korku halindeki bir piyasa, kripto paraların düşük değerlendiğinin bir göstergesi olabilir. Piyasada çok fazla korku olması aşırı satışa ve paniğe neden olabilir. Korku, piyasanın uzun vadeli bir ayı trendine girdiği anlamına gelmez. Bunun yerine bu duygu durumunu, genel piyasa duyarlılığına yönelik kısa ya da orta vadeli bir referans olarak düşünebilirsiniz.

Tam tersi ise piyasada açgözlülük olmasıdır. Yatırımcılar ve alım satım yapanlar açgözlüyse, aşırı değerleme ve balon ihtimali söz konusudur. Yatırımcıların FOMO (fırsatları kaçırma korkusu) nedeniyle piyasaları yükselterek Bitcoin‘in fiyatının aşırı değerlediği bir durum hayal edin. Diğer bir deyişle, açgözlülüğün artması aşırı talebe neden olarak fiyatları yapay olarak artırabilir.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi nasıl çalışır?

Alternate.me, her gün 0 ila 100 arası yeni bir değer hesaplar. Temmuz 2021 itibarıyla Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi yalnızca Bitcoin’le ilgili bilgileri kullanmaktadır. Bunun arkasındaki neden, fiyat ve duyarlılık söz konusu olduğunda BTC’nin kripto piyasasının geneliyle anlamlı bir korelasyon göstermesidir. Gelecekte, muhtemelen Ether (ETH) ve BNB gibi diğer büyük coinleri dahil etmeye yönelik planlar da mevcuttur.

Endeksin ölçeği aşağıdaki kategorilere bölünebilir:

  • 0-24: Aşırı korku (turuncu)
  • 25-49: Korku (kehribar/sarı)
  • 50-74: Açgözlülük (açık yeşil)
  • 75-100: Aşırı açgözlülük (yeşil)

Endeks, ağırlıklı beş farklı piyasa etmenini birleştirerek değeri hesaplar. Haydi, bu etmenleri inceleyelim:

1. Oynaklık (endeksin %25’i). Oynaklık, Bitcoin’in güncel değerini son 30 ve 90 günlük ortalamalarla ölçer. Endeks burada oynaklığı piyasadaki belirsizliğin bir göstergesi olarak kullanır.

2. Piyasa momentumu/hacim (endeksin %25’i). Bitcoin’in güncel işlem hacmi ve piyasa momentumu son 30 ve 90 günlük ortalama değerlerle kıyaslanır ve daha sonra bir araya getirilir. Sürekli yüksek hacimli alımlar olması olumlu ya da açgözlü bir piyasa duyarlılığını ifade eder.

3. Sosyal medya (endeksin %15’i). Bu etmen, Bitcoin’le ilgili Twitter hashtag’lerinin sayısına ve özellikle de bunların etkileşim oranına bakar. Sürekli ve alışılmadık seviyede yüksek etkileşim olması genellikle korkudan çok açgözlülükle ilgilidir.

4. Bitcoin hakimiyeti (endeksin %10’u). Bu girdi, BTC’nin piyasadaki hakimiyetini ölçer. Piyasa hakimiyetinin artması coine yeni yatırımların olduğunu ve fonların altcoinlerden Bitcoin’e transfer edilmiş olabileceğini gösterir.

5. Google Trends (endeksin %10’u). Endeks, Bitcoin’le ilgili aramalar için Google Trends verilerine bakarak piyasa duyarlılığına yönelik içgörüler sunabilir. Örneğin, “Bitcoin Dolandırıcılığı” aramasındaki bir artış piyasada daha fazla korku olduğunu gösterebilir.

6. Anket sonuçları (endeksin %15’i). Bu girdinin kullanımına bir süredir ara verilmiştir.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi neden kullanışlıdır?

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, piyasa duyarlılığındaki değişimleri takip etmek için faydalı bir araç olabilir. Büyük değişimler, piyasanın geri kalanı trendi takip etmeden önce giriş ya da çıkış yapmak için bir fırsat sunabilir. Bunun kısa bir örneğini son üç aylık toplam kripto para piyasa değerine kıyasla endeks değerlerine bakarak görebiliriz.

1. Nokta, 26 Nisan 2021’de endeks değeri 73’ten (açgözlülük) 27’ye (korku) gerilediğinde yaşanan önemli bir dalgalanmanın dip noktasını göstermektedir. 2. Nokta ise 12 Mayıs 2021’de tarihinde 68’den (açgözlülük) 26’ya (korku) bir diğer düşüşün başlangıcını göstermektedir. Bunun kripto piyasasıyla örtüşüp örtüşmediğini bu değişimleri toplam kripto piyasası değeriyle kıyaslayarak görebiliriz.

Yine 1. Nokta olan 26 Nisan’da 1,78 trilyon USD olan piyasa değeri daha sonra yükselerek 12 Mayıs’ta 2,53 trilyon USD’lik zirve değere ulaşmıştır. Bunu yukarıdaki verilerle birleştirdiğinizde, kripto piyasa değerindeki yerel bir dip noktasıyla örtüşecek şekilde duyarlılığın da açgözlülükten korkuya doğru büyük bir değişim gösterdiğini görebilirsiniz. Piyasa daha açgözlü oldukça toplam piyasa değeri de en üst noktasına ulaşana kadar yükselir. Tepe noktada duyarlılık bir kez daha keskin bir düşüşe geçer.

Bizim örneğimizde endeks, bir alım fırsatı bulma ve piyasadaki bir satış dalgasını tahmin etmede yardımcı olabileceğini ispat etmiştir. Endeksi kullanarak duygusal tepkilerinizin aşırı mı yoksa piyasayla uyumlu mu olduğunu kontrol edebilirsiniz. Fakat bu endeks her zaman, her durumda yardımcı olur mu? Büyük ihtimalle hayır.

Endeksi uzun vadeli analizler için kullanabilir miyim?

Gösterge, kripto piyasa döngülerinin uzun vadeli analizinde pek başarılı değildir. Bir boğa ya da ayı trendi süresince birden fazla korku ve açgözlülük döngüsü yaşanır. Bu değişimler, dalgalı alım satım yapanların işine yarayabilir. Fakat birikimlerini tutmak isteyen yatırımcılar için yalnızca endeksi kullanarak boğa piyasasından ayı piyasasına değişimi tahmin etmek zor olacaktır. Uzun vadeli bir perspektif edinebilmek için piyasayı diğer açılardan incelemeniz gerekir.

Her zaman olduğu gibi, tek bir göstergeyi ya da analiz stilini kullanmamanız önerilir. Para yatırmadan önce mutlaka kendi araştırmanızı yapın (DYOR) ve yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapın.

Son Söz

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, birçok temel ve piyasa duyarlılığı ölçütünü bir araya getirmenin ve özetlemenin basit bir yoludur. Bunu kendiniz yapmak yerine sosyal medyayı, Google Trends’i ve diğer istatistikleri takip etmek için bu göstergeden faydalanabilirsiniz. Bu göstergeyi analizinize dahil etmek istiyorsanız, daha dengeli bir bakış açısı edinmek için diğer ölçüt ve göstergeleri de kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Kaynak : Binance