Çevrenizdekilerin Ortalamasısınız (4. Gün)

“Herhangi bir şeyde çok iyi, gerçekten iyi olabilmeniz için en az 10 bin saat alıştırma yapmanız gerekir.”

Malcolm Gladwell, Outliers (Çizginin Dışındakiler) kitabında 10 bin saat kuralından bahsediyor ve size “Bazı insanlar neden daha başarılı olur?” sorusunun cevabını veriyor. Bugün, en sevdiğim kitaplardan biri olan Outliers ve savunduğu düşünceler hakkında yazmak istedim.

Yazara göre başarı; azimli şekilde çalışma, şans ve kişinin kontrol edemeyeceği sayısız faktörün birleşimi sonucunda ortaya çıkıyor.

Önce size şunu sormalıyım, sizin mevcut işleriniz, sorumluluklarınız veya okulunuz haricinde kendinizi geliştirmek için 10 bin saat vaktiniz var mı? İşten artmaz, dişten artar diye bir söz vardır, aslında herkes buna (10 bin saat) bir şekilde vakit ayırabilir. Vaktim yok diyorsanız ama eve gidip koltukta uyuyakalıyorsanız size iyi uykular dilemekten başka bir sözüm yok.

“Yılda 360 gün yataktan güneş doğmadan önce kalkabilen hiç kimse ailesini zengin etmekte başarısız olmaz” Çin atasözü

4 gündür sabah 6:00’da kalkıp yazı yazıyorum, 6:30’da yazıyı siteme ekliyorum sonra herkes uyuduğu için ve o an yapmam gereken bir sorumluluğum olmadığı için spora gidiyorum. Yazı yazmak ve spor yapmak çok güzel ama bunu sabah erken kalkmama borçluyum. Bir konuda alışkanlık kazanmak için onu 21 gün yapmak yeterlidir diyorlar, belki de bahane edinmeden her sabah erken kalkma deneyimim bir zaman sonra kalıcı bir hal alacak.

Başarı göstermek için çok çalışmanız gerekiyor ama şartlar uygun değilse bu da pek işe yaramıyor. Çok çalışmak yetmiyor, tüm etmenlerin mükemmel şekilde yerine gelmesi gerekiyor, Outliers kitabı da bundan bahsediyor.

Doğum günüm, iş ve okul hayatımı ne kadar etkileyebilir diye düşünmemiştim, etkisi büyükmüş. Komşularınız, akrabalarınız, okulunuz bunların hepsi sizi siz yapıyor.

Son 1 haftadır oturup çay, kahve içtiğiniz kişilere bir bakın ve düşünün. Siz çevrenizdekilerin ortalamasısınız. Babamın bana bir öğüdü var, “Oğlum çevrendekiler her zaman senden kaliteli insanlar olmalı” bu öğüdü olabildiğince yerine getirmeye çalışıyorum.

Babamın eve getirdiği ilk bilgisayar olan “Commadore 64”ü bir arkadaşı bana hediye etmişti, bu sayede edindiğim tecrübe ve motivasyon ile kendimi teknolojik ürünler konusunda geliştirmeye karar verdim. O bilgisayarı veren kişiye ne kadar teşekkür etsem azdır. Karşı komşumuzun yıllarca yurtdışında çeşitli firmalarda hizmet vermiş bir bilgisayar mühendisi olmasının da bana çok şey kattığını düşünüyorum, doksanlı yılların sonunda bilgisayar ile ilgili soru sorup doğru cevap alabileceğim bir kişinin komşum olması benim için büyük şanstı.

Bill Gates’in ailesinin maddi durumu iyi olduğu için küçük yaşlardan itibaren bilgisayar topluluklarında yer almayı başardı, peki bu imkana sahip olmasaydı ve üniversiteye kadar bilgisayar ile 10 bin saat zaman harcamasaydı yine Microsoft bu kadar başarılı olur muydu?

Başarının arkasındaki etmenlerin analiz edildiği bu kitabı hepinize tavsiye ediyorum. Şartlarınızı iyileştirmek için bahane üretmeyi bırakmalı ve önce çevrenize odaklanmalısınız.

İyi olaylar başka iyi olayları tetikleyecek diye bir şey yok, bazen ileriye doğru zıplamak için geriye doğru adım atmanız gerekebilir. Göremediklerinizi görmek için belki de daha fazla düşmeniz gerekiyordur.

Siz 10 bin saat çalışın, gerisi bir şekilde gelir.

(Bu yazıda 460 kelime var) #100Gün100Kelime’de 4. gün sona erdi.