SONSUZ DİKKAT DAĞINIKLIĞI kitap incelemesi

#TolganınKütüphanesi

Merhaba, uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir projeyi hayata geçiriyorum, sizin için sevdiğim kitapları tanıtacağım. Okumayı çok seviyorum, yazmayı da severim. Umarım siz de tanıttığım kitapları okuma fırsatı bulursunuz. Dikkat edin, kitapları özetlemiyorum, inceliyorum.

İnceleyeceğim ilk kitabın adı “Sonsuz Dikkat Dağınıklığı”

Kitabın yazarı Dominic Pettman. Yazar popüler kültür ve teknoloji felsefesine kafa yormuş bir insan, kitabı okumaya başlayınca önce bunu anlamamak imkansız. Dikkat dağılmasının dijitalleşmesinden bahseden Pettman, sosyal medyayı tanımlarken insanların ağrılarını ve kaygılarını gideren “kitlelerin afyonu” kalıbını kullanmış.

Teknoloji, iletişim, felsefe ve sosyolojiyi bu kadar iyi harmanlayan çok az kitap okudum. Kitabı okurken altını çizdiğim kavramlar heyecan vericiydi, kitap bir restoran menüsü gibi, her satırını araştırdıkça mükemmel lezzetler karşımıza çıkıyor.

Sonsuz Dikkat Dağınıklığı kitabını bir kelime ile özetlememi isteseydiniz size “Hipersenkronizasyon” derdim. Dijital mecraların insanları nasıl sürüleştirdiğini çok açık ve korku verici anlatan Pettman yeni mecraları “Tıklamaya dayalı yeni düzen” olarak tanımlıyor.

Hayatı senkronize şekilde yaşıyoruz, hepimiz aynı anda aynı şeyleri öğreniyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz, linç ediyoruz. Bu senkronizasyondan kopmak ve gündemden uzak kalmak ölmek gibi, dışarda kaldığımızda yaşadığımızı unuyoruz.

Yazar internet ağının bir sineği avlamak için örümceğin ördüğü ağlara benzetiyor, haksız da sayılmaz. Kitabı okuyunca algoritma denilen oluşumun insanları sanal dünyaya hapseden bir kilit olduğunu tekrar anladım. Son kısımdaki notlar bölümü ve kaynakça da önümüze geniş bir alan açılmasını sağlıyor.

Dominic Pettman, televizyonların insanları toplu halde ele geçirdiğini, yeni nesil iletişim mecralarının ise insanları ufak tuzaklar ile avladığını söylüyor.

Bu kitabı İstanbul’a doğru giderken 2 saatte bitirmiştim, bir oturuşta bitirilecek bir eser. Kitabın çevirisini çok beğendim, gayet akıcı ve teknik detaylar doğru aktarılmış, bu zorlu kitabı çevirmek yazmak kadar zor olmalı, multidisipliner bir eser sonuçta!

Kitabın kapağındaki görselin adını Die Zwitscher Maschine yani Cıvıldama Makinesi, görsel 1922 yılına ait. Okuduğum kitabın 3. baskısı, Eylül 2018’de çıkmış.

Bolluk çağındayız, her şeyden çok var, herkes aynı şeyleri yapıyor, aynı şeyleri izliyor, dinliyor. Sürüden ayrılmak ve kendi dünyanızda yaşamak istiyorsanız bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum.

Sonsuz Dikkat Dağınıklığı

Dominic Pettman

Sel Yayınları

126 Sayfa