Bandolu Vagon Etkisi (35. Gün)

“İnsanlar neden popüler olan ürünlere ve hizmetlere ilgi gösterir?” diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre…

Bunun başlıca sebebi yalnız kalma korkusudur, insanların büyük bölümü yalnız kalmak ve toplumun aksi yönünde hareket etmek istemez. Bu kavramı iktisat ve siyasal iletişimde çok kullanıyoruz.

Önce iktisat yönüyle değerlendirelim.

Bir hizmetin veya ürünün topluma uyum sağlamak için talep edilmesini sağlayan sürece bandwagon etkisi denir. Bir mala olan talep, başka kişiler bu üründen çok alıyor ve herkes onu kullanıyor diye artıyorsa bu sürü psikolojisinden başka bir şey değildir. Stres çarkı, selfie çubuğu gibi modalar da bandwagon’a iyi bir örnektir.

Bandwagon etkisinin siyasal iletişim yönünü araştırırsanız bu kavramın ilginç bir geçmişi olduğunu görebilirsiniz.

Bando vagonu (Bandwagon) etkisi ismini, Amerika Birleşik Devletleri’nde reklam yapan bir palyaçodan alıyor. Bando arabasını süsleyen ve eğlenceli müzikler ile reklamını yapan bu palyaço iyi sonuçlar elde etmiş. Bunun etkili bir yöntem olduğunu gören Amerika Birleşik Devletleri başkan adayları, tren kiralayarak vagonları süslemişler ve kasaba kasaba gezip vagonların üzerinden halka seslenmişler. İnsanların ilgisini çekmek ve daha fazla kişiyi meydana çekmek için de vagonların üzerindeki bando takımını kullanmışlar, böylece daha çok kişiye seslenme imkânı bulmuşlar.

İnsanlar kazanan tarafta olmak ister, seçim konvoyları, anketler ve mitingler de bu yüzden yapılır. Bu etkinlikler bir gövde gösterisidir. Halk kazanmaya daha yakın olan partiyi destekler. Bir parti ilk seçiminden yüzde 2 aldıysa ,insanlar o partiyi desteklemez, oyunun boşa gitmesinden korkar.

“Herkes bunu yapıyorsa ben de yapmalıyım” mantığı ile hareket etmek bizi herkes gibi yapar, mantığa sığmayan kararlar almadan hayal edilemeyecek başarılar elde edemeyiz.

Bunu kaçıncı defa yazdım bilmiyorum ama “Risk almamak, en büyük risktir”

(Bu yazıda 258 kelime var) #100Gün100Kelime’de 35. gün sona erdi.