Ocak 2019’da okuduğum haberleri sizin için yorumladım.
İngiliz Futbol Takımı Wingate & Finchley FC yapay zekâya emanet. Londra’da çalışmalarına devam eden futbol takımı, doğru kadroyu bulmak ve takıma en iyi taktiği verebilmek için yapay zekâ teknolojisinden faydalanacak. The Big Bang Fair tarafından üretilen bu yapay zekâlı teknik direktör ilham verici konuşmalar yaparak futbolculara motivasyon da veriyor.
FM oynarken 2018-2019 sezonunun başında Ersun Yanal’ı Fenerbahçe’nin başına getiren oyuncu 34 haftada aldığı 76 puanla ligi şampiyon bitiriyor. Belki de Ali Koç sezona Yanal ile başlasa bu sonuç gerçek olacaktı.
Fenerbahçe’nin FM şampiyonluğunu izlemek için:
https://www.youtube.com/watch?v=jsWCrzAsOAY
Spor ve verilerden bahsetmişken bilmeyenler için Moneyball (Kazanma Sanatı) filmini önerebilirim.
Filmin başrol oyuncusu Brad Pitt,Billy Beane karakteri ile karşımıza çıkıyor. Düşük bütçeli bir beyzbol takımının başına geçen Billy Beane, takımını istatistiklere ve analizlere göre yönetiyor. Önce kötü sonuçlar alıyorlar ve alay konusu oluyorlar sonrasında ise efsanevi bir sezon geçiriyorlar.
Sonuç olarak İngiliz Futbol Takımı Wingate & Finchley FC doğru yolda diyebiliriz.
https://www.youtube.com/watch?v=CM948jLuvzI
Moneyball filmindeki analize bağlı spor yöneticiliğini yapay zekâ ile hayata geçiren İngiliz Futbol Takımı Wingate & Finchley FC haberinden sonra sırada gerçek Iron Man var!
Demir Adam filmindeki Tony Stark tam bir başarı hikayesi, kendi uçan demir zırhını yapıyor ve gelmiş geçmiş tüm uçan araçlardan daha güçlü silahları ile savaş endüstrisine yeni bir kategori getiriyor.
Eski bir İngiliz askeri olan Richard Browning de Iron Man gibi özgürce uçabileceği bir teknoloji geliştirdi. Giyilebilir teknolojilerin hayatımızın içine girdiği günümüzde bu roket eller beni pek şaşırtmadı. Uçan arabalar, uçan kıyafet bunların hepsi tamam ama hala kullanıcı ile buluşabilen ve sokağa inebilen bir gelişme yok maalesef.
Richard Browning’in bu ürünü nasıl tasarladığını anlattığı, deneyimlerini ve hatalarını bizimle paylaştığı TEDx konuşmasını izlemek için tıklayabilirsiniz.
Bu uçan kolluklar piyasaya çıkana kadar biz sanal gerçeklik gözlüğümüz ile oyun oynayabiliriz ve akıllı bilekliklerimiz ile bizi arayan kişileri gördüğümüze sevinebiliriz : )
Richard Browning’in Gravity Industries adını verdiği şirketinin diğer projelerini buradan takip edebilirsiniz.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock bir televizyon programında, kendisine zarar veren kişilerin sosyal medya paylaşımları kaldırılmazsa sosyal medya mecralarını yasaklayabileceklerini ifade etti. Özellikle Instagram üzerinden ortaya çıkan intihar vakaları İngilizleri endişelendiriyor.
Sağlık Bakanı Matt Hancock “İnternet ve sosyal medya sağlayıcılarının çocukları çevrimiçi ortamda büyütme ve koruma zamanı. Sosyal medya firmalarına yazdığım mektup:” diyerek yaptığı paylaşımda firmaları bu konuda daha hassas olmaları için uyarıyor.
İngilizler yapay zekâyı futbol ile buluşturup, uçup kaçarken Türkiye’den de bir teknoloji haberi vereceğim. Kısa süreli çöken Whatsapp’a bir gönderme yapan BİP, biz anca çökertme havası oynarken çökeriz diyerek rakibine mesaj gönderdi. Paylaşım gayet başarılı ama tahmin edilen etkileşimi sağlayamadığını düşünüyorum, daha iyisini hakediyordu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz günlerde tanıttığı UYUMA uygulaması kullanıcılardan yoğun ilgi gördü. Uygulama ile ilgili konuşan Soylu “Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, önce sisteme kaydoluyor. uyuşturucu satışı ve kullanımıyla ilgili herhangi bir olay gözlendiğinde, vatandaşlarımız bu uygulamayla bildirimlerini kısa sürede yapıyorlar. Haber merkezimize sadece bildirim yapan vatandaşımızın telefon numarası düşüyor. Bu sayede konum belirleniyor ve bulundukları yere en yakın polis ekibi, olaya hızlıca müdahale ediyor. Bu uygulamanın en önemli özelliği bildirim yapan vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalmasıdır.” dedi.
Ocak ayında gerçek olmamasına rağmen kullanıcılar tarafından bolca paylaşılan 2 yalan haberden bahsedeceğim.
İlki MEB’in not sistemini hackleyerek notlarını ve devamsızlık durumunu değiştiren 10. sınıf öğrencisi hakkında. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre öğrenci sistemi hacklememiş, sadece notları giren öğretmenin şifresine bir şekilde ulaşmış ve değiştirmiş. Binlerce kullanıcı Bakanlığı mentionlayarak bu öğrenciyi değerlendirin, iyi bir iş yapmış dese de işin doğrusu öyle değildi.
İkinci gerçek dışı haber Avrupa’dan:
Avrupa Merkez Bankası’nın üzerinde Atatürk portresi olan para bastığı ve dolaşıma sürüldüğü iddia edilse de basılan paranın Euro Bank Notes isimli hediyelik eşya satan bir firma tarafından bastırıldığı ortaya çıktı.
Yalan haberlerin hızla yayılmasında büyük pay sahibi olan Whatsapp bu konuyu düzeltebilmek için büyük bir girişimde bulundu ve mesaj iletme sayısını düşürdü. Whatsapp kullanıcıları bir mesajı aynı anda en fazla 5 kişiye iletebilecek, böylece haber yayılımı daha kontrollü şekilde sağlanacak.
Japon milyarder Yusaku Maezawa kendisini takip edip yukarıdaki tweetini RT yapan 100 kişiye çekilişle 925 bin dolar ödül vereceğini açıkladı. Paylaşım kısa sürede Twitter RT rekorunu kırarak 5 milyondan fazla paylaşıldı.
Amerikalı Wendy’s firmasından bir yıl boyunca ücretsiz tavuk nugget yemek isteyen Wikinson’un 2017’de başlattığı RT kampanyası 3.6 milyon kez paylaşılmıştı, Yusaku Maezawa bu rekoru geçerek birinciliğe oturdu.
Ocak ayının başında Instagram’da @world_record_egg isimli gizemli bir hesapta paylaşılan yumurta fotoğrafı kısa sürede Kylie Jenner’a ait 18 milyonluk beğeni rekorunu geçerek 51 milyon beğeniye ulaştı.
Fotoğrafın sahibi bile bu hesabın kime ait olduğunu bilmediğini söylüyor, kısa sürede patlama yapan hesabın gizemi yumurta kırılınca ortaya çıkacak gibi duruyor, hesapta paylaşılan yeni gönderilerde yumurtanın çatladığı görülüyor.
Rekorlardan bahsetmişken “Derdim Olsun”dan bahsetmemek olmaz.
Reynmen olarak tanınan Youtube fenomeni Yusuf Aktaş’ın paylaştığı “Derdim Olsun” şarkısı siteye yüklendikten 24 saat sonra 11 milyondan fazla izlendi ve 24 saatte en çok izlenen video rekorunu kırdı. 2 milyon kişi tarafından beğenilen video, trendlerde 1. sıraya demir attı.
Klibi izlenme ve beğeni rakamları ile rekor kırsa da Ekşi Sözlük’ten gelen eleştiriler ile ilgili bir paylaşım yapan Reynmen’e sözlük kurucusu Sedat Kapanoğlu minik bir cevap verdi. Anonim yayıncılıktan ve takma isimlerle yapılan paylaşımlardan şikayet eden kişinin de takma isim kullanması sözlük kurucusunun gözünden kaçmamış : )
Reynmen’in bu müzikal başarısı ile Kral TV’nin sadece dijital platformlarda yayın hayatına devam etmesi ile ilgili bir bağlantı var mı sizce?
Artık çok dinlenen ünlü bir müzisyen olmak için müzik kanalına çıkmaya gerek yok gibi görünüyor. Spotify’da 2018 yılında en çok dinlenen sanatçılardan 3 tanesi:
- Ezhel
- Gazapizm
- Yüzyüzeyken Konuşuruz
Bunları televizyonda pek göremiyoruz…
Müzikseverler müziği, yeni çıkan klipleri ve sanatçıları Youtube, Spotify gibi uygulamalar ile takip ediyorlar. Radyolar ve televizyonlar artık sadece müzik çalarak veya klip oynatarak bir yere gelemezler ve daha fazla ilerleyemezler diye düşünüyorum. Daha fazla canlı performans programı yapan, daha fazla röportaj yapan, kısacası yeni nesil rakiplerinin gücünün yetmeyeceği şeyleri yapan geleneksel müzik oluşumları ayakta kalacak, klasik yayıncılık gücünü biraz daha kaybedecek gibi duruyor.
Son olarak BORON’dan bahsedeyim.
Bor madeninden birçok ürün üretildiğini ama BORON’un günlük hayata dokunan bir ürün olduğunu dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, temizlik sektöründeki birçok ürünün, farklı zararlı kimyasallar barındırması sebebiyle birçok hastalığın temel sebepleri arasında yer aldığını ifade etti. Dönmez, artık tüm dünyada kaynağını doğadan alan çevre ve insan dostu, organik ürünlere yönelişin söz konusunu olduğunu ve BORON’un da diğer temizlik ürünlerinden bu noktada ayrıldığını anlattı.
BORON reklam filmini gayet başarılı bulduğumu da söyleyebilirim.
2019 Ocak ayında karşıma çıkan haberleri sizin için değerlendirdim. Okuduğunuz için teşekkür ederim, Şubat ayında tekrar görüşelim…