Yeni Başlayanlar İçin Kaldıraçlı Token Rehberi

Kaldıraçlı token nedir?

Binance üzerinden kaldıraçlı token işlemi yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaldıraçlı tokenlar, kaldıraçlı bir pozisyonu idare etmenin zorluklarıyla uğraşmak zorunda kalmadan kripto para piyasalarında kaldıraçlı pozisyonlar edinmenize imkan veren yenilikçi varlıklardır. Kaldıraçlı tokenların çoğu Ethereum blockchaini üzerinde çıkarılmış ERC-20 tokenlarıdır. Bu tokenlar ilk olarak türev borsası FTCtarafından kullanıma sunulmuş fakat o zamandan bu yana Binancede dahil olmak üzere birçok diğer borsada listelenmiştir. Kaldıraçlı tokenların altındaki ana fikir, teminat, marjin, fonlama oranları ya da likidasyon konularını düşünmek zorunda kalmadan kaldıraçlı pozisyonlara girebilmektir. Ayrıca bu tokenlar blockchain üzerinde yer aldığından diğer tokenlara benzer işlevlere sahiptir. Diğer bir deyişle bu tokenlar dayanak varlık için kaldıraçlı bir pozisyon sunmasına ek olarak diğer herhangi bir token gibi alınabilir, saklanabilir ya da transfer edilebilir.Bitcoin fiyatına 3 kat kaldıraçlı bir uzun pozisyonu temsil eden BULLtokenını örnek alalım. Bitcoin’in fiyatı %1 artarsa BULL’un fiyatı %3 artar. Aksine eğer Bitcoin fiyatı %1 düşerse, BULL’un fiyatı da %3 düşer.BULL tokenın tersi ise BEAR tokendır ve Bitcoin fiyatı için 3 kat kaldıraçlı kısa bir pozisyonu temsil eder. Dolayısıyla Bitcoin fiyatı %1 düşerse, BEAR token fiyatı %3 yükselir ve eğer Bitcoin %1 yükselirse, BEAR %3 düşer.Tüm kaldıraçlı tokenların altında yatan fikir aynıdır fakat farklı ticker’ları (borsa kısaltması) ve kaldıraç oranlarını temsil ederler. Şu anda Binance üzerinde kullanabilen kaldıraçlı tokenlar BTC, ETH, BNB, XRP, ve EOS için BULL ve BEAR tokenlarıdır. Bunların her biri dayanak kripto varlık için 3 kat kaldıraçlı uzun ve kısa bir pozisyonu temsil eder.

Kaldıraçlı tokenlar nasıl çalışır?

Her bir kaldıraçlı token kaldıraçlı bir pozisyonu temsil eder. Bu tokenlar FTX tarafından çıkarılabilir ve paraya çevrilebilir fakat diğer piyasalarda herhangi bir ERC-20 tokenı gibi alınıp satılabilir.ETH için 3 kat kaldıraçlı uzun pozisyon sunan ETHBULL’dan 100 USD değerinde çıkarmak istediğinizi varsayalım. Bu durumda tokenı çıkarmak için 100 USD gönderirsiniz ve tokenı temsil eden hesap da ETH/USD sürekli vadeli işlem piyasasında 300 USD’lik bir pozisyon açar. Bu hesabı, kaldıraçlı pozisyonunuzla sizin yerinize ilgilenen bir alım satım bot’u olarak düşünebilirsiniz.

Hesabın artık ETH/USD vadeli işlem piyasasında 300 USD’lik uzun bir pozisyonu vardır ve bu pozisyon sizin 100 USD değerindeki kaldıraçlı tokenınız ile temsil edilir.Aynı süreç token çıkarmanın yanı sıra token bozdururken de geçerlidir. Bir sabit coinin teorik olarak, temsil ettiği değer karşılığında paraya çevrilebilmesi gibi, kaldıraçlı tokenlar da temsil ettikleri değer karşılığında paraya çevrilebilir. 100 USD değerinde ETHBULL tokenınızı bozdurmak isterseniz süreç şöyle ilerler: Tokenı temsil eden hesap, ETH/USD sürekli vadeli işlempiyasasında bulunan 300 USD değerindeki açık pozisyonu kapatır ve 100 USD’nizi geri alırsınız. En nihayetinde, kaldıraçlı tokenların fiyatını istenilen seviyelerde tutması gereken de bu token çıkarma ve paraya çevirme mekanizmalarıdır.

Eğer kaldıraçlı tokenları yalnızca alıp satmak istiyorsanız, token çıkarma ve bozdurma süreçleriyle ilgili düşünmenize gerek kalmaz. Bu tokenları da diğer tokenlar gibi alıp satabilirsiniz. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Aslında yaratma ve bozdurma süreçleri biraz karmaşık olabileceğinden yalnızca deneyimli kullanıcılar için önerilmektedir. Yine de sürecin nasıl işlediğini anlamak tokenları daha verimli şekilde kullanabilmek için önemlidir. 

Binance üzerinden kaldıraçlı token işlemi yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaldıraçlı tokenlar nasıl tekrar dengelenir?

Tokenların nasıl çalıştığından bahsettiğimize göre hedef kaldıraç oranının nasıl yakalandığına geçebiliriz. Her gün, saat 00:02:00 UTC’de tokenları temsil eden hesaplar tekrar dengelenir. Yani hesaplar o gün için hedef kaldıraç seviyesini yakalamak amacıyla sürekli vadeli işlem piyasasında varlık alır ya da satar. Dolayısıyla eğer para kazandıysa, kaldıraç oranlarını artırmak için bu karla tekrar yatırım (alım) yapar. Eğer para kaybettiyse, kaldıracı azaltmakiçin pozisyonlarının bir kısmını satar.Buna ek olarak, hedef kaldıracın istenilen kaldıraçtan önemli ölçüde yüksek olması durumunda da tokenlar tekrar dengeleme yapar. Örneğin ETH bir günden daha kısa sürede %11 düşerse, ETHBULL da likidasyonu engellemek için standart tekrar dengeleme tarihinden önce dengeleme yapar. Bu da, oynaklığın yüksek olduğu zamanlarda tokenlar otomatik olarak tekrar dengeleme yapacağı için likidasyon riskinin çok düşük olduğu anlamına gelir.Diğer konulara geçmeden önce önemli bir ayrıntıyı tekrar vurgulamak isteriz. Normal şartlar altında tokenlar her gün bir kere tekrar dengeleme yapar. Ayrıca yüksek oynaklık dönemlerinde likidasyonu engellemek için gün içinde de tekrar dengeleme yapılır. Bu da son tekrar dengelemeden bu yana hedef kaldıraca ulaşıldığı fakat her zaman bu hedefte kalınmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla, kaldıraçlı tokenlar basit bir kaldıraçlı pozisyondan çok daha farklı hareket edebilir, özellikle de oynaklığın yüksek olduğu zamanlarda.

Likidasyon riski içerir mi?

Bu tokenları tutan hesabınızın likidasyon riski olmasa da, tokenların kendisi likide edilebilir. Daha önce bahsettiğimiz tekrar dengeleme süreci tüm senaryolar için geçerli olmayabilir. Eğer piyasa aniden %50 düşerse tokenların tekrar dengeleme yapma fırsatı kalmayabilir. Peki kaldıraçlı token tutuyorsanız bu durumun sizin için anlamı nedir?Token birikimleriniz likide edilmez fakat aşırı fiyat hareketleri sergileyebilir. Örneğin Mart 2020’de Ethereum fiyatı neredeyse bir gün içinde %50 düştüğünde ETHBULL tokenları bu süre zarfında değerinin %95’ini kaybetmiştir. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

yüksel oynaklık koşullarını gösteren grafik

Görülebileceği üzere bu tokenları tutmanın yarattığı riskler hakkında bilgi sahibi olmanız son derece önemlidir.

Kaldıraçlı tokenlar nasıl alınır?

Binance üzerinden kaldıraçlı token işlemi yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaldıraçlı tokenları, Binance’te listelenmiş diğer herhangi bir tokenla aynı şekilde satın alabilirsiniz. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

  1. Binance hesabınıza giriş yapın. Eğer bir hesabınız yoksa kayıt olunve dakikalar içinde bir hesap oluşturun. 
  2. Üst menüdeki Piyasalar sekmesine tıklayın.
  3. İtibari Para Piyasalarını seçin.
  4. Satın almak istediğiniz kaldıraçlı tokenı arayın.
    Binance üzerindeki kaldıraçlı token alım satım çiftleri listesi
  5. Tokenın üzerine tıklayın ve alım satıma başlayın!

Kripto para dünyasına girmek mi istiyorsunuz? Binance üzerinden Bitcoin alabilirsiniz!


Kaldıraçlı tokenların avantajları

Kaldıraçlı pozisyonlarda risk yönetimi yapmak zorlayıcı bir iş olabilir. Kaldıraçlı tokenlarda marjin, teminat, likidasyon fiyatları ve fonlama oranları hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Yalnızca tokenı satın alırsınız ve gerisi kendiliğinden hallolur.Bir diğer avantaj da blockchain üzerinde var oldukları için bu tokenları borsalar arasında hareket ettirebilmeniz ya da kendi cüzdanınıza çekebilmenizdir. Böylece kaldıraçlı tokenlar, kaldıraçlı pozisyonları emanete dayalı olmayan şekilde tutabilmenin ender yollarından birini sunmuş olur.

Kaldıraçlı tokenların riskleri

Kaldıraçlı tokenlar kulağa harika geliyor. Peki o zaman vadeli işlemya da marjin pozisyonları yerine neden yalnızca bu tokenlar kullanılmıyor? Çünkü bu tokenlar oldukça deneysel, yüksek riskli ürünlerdir ve kendilerine has riskler içerirler.Dikkate alınması gereken başlıca konu uzun vadede kaldıraçlı tokenların normal bir kaldıraçlı pozisyona kıyasla farklı performans göstereceğidir. Daha önce bahsettiğimiz tekrar dengeleme süreci nedeniyle her bir gün için (ya da en son tekrar dengelemeden bu yana) hedef kaldıraca ulaşılır fakat uzun vadeli olarak hedefte kalınamayabilir. Bu nedenle uzun vadeli bir yatırım yapmadan önce kaldıraçlı bir tokenın geçmiş performansını normal bir kaldıraçlı pozisyonun performansıyla kıyaslamak faydalı olabilir.Genellikle kaldıraçlı tokenlar piyasa momentumu yüksek olduğunda daha tahmin edilebilir şekilde ama piyasalar biriktirme evresindeyken daha tutarsız şekilde çalışır. Fakat bu da farklılık gösterebilir, bu nedenle tüm ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmak için FTX’in kapsamlı rehberini incelemek faydalı olabilir.  Dikkate alınması gereken bir diğer konu da bu tokenların standart marjin ya da vadeli işlem piyasalarına kıyasla daha düşük hacimle ve likiditeyle işlem gördüğüdür. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Binance üzerinden kaldıraçlı token işlemi yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Son fikirler

Programlanabilir para fikri yalnızca oyun, dijital koleksiyonluklar ve tahmin piyasaları için değil ticari işlemler için de yeni alanlar yaratmıştır.Kaldıraçlı tokenlar, oldukça basit ve anlaşılması kolay bir yoldan kaldıraçlı pozisyonlara girmenize imkan tanıyan, yakın zamanda ortaya çıkmış inovasyonlardır. Binance’te de seçili kripto varlıklar için 3 kat kaldıraçlı uzun ve kısa pozisyon sunan birkaç farklı kaldıraçlı token listelenmiştir.Kaldıraçlı tokenlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, FTX üzerindeki rehberleri inceleyebilirsiniz. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaynak: Binance