T Modeli Gelişim (23. Gün)

“Bir şeyin her şeyini, her şeyin bir şeyini bilmek”

4. gün yazdığım yazıda Malcolm Gladwell’in şu sözünü size hatırlatmıştım “Herhangi bir şeyde çok iyi, gerçekten iyi olabilmeniz için en az 10 bin saat alıştırma yapmanız gerekir.”

Bir alanda iyi olmak günümüzde yeterli olmuyor, o alan ile bağlantı kurabilecek birçok alan ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Kendi alanınızda gelişebilmek için o alandan dışarıya çıkmanız gerekiyor. İletişim okuyorsanız sadece iletişimci olmak yetmez; sağlık, enerji, hukuk gibi konularda da uzmanlaşmalı ve sağlık iletişimcisi veya enerji habercisi gibi ünvanlar edinmelisiniz.

T modelinde T’nin yatay çizgisi “Her şeyin bir şeyini” dikey çizgisi ise “Bir şeyin her şeyini” ifade ediyor.

Odak noktanızı belirleyerek bir konuda tamamen uzmanlaşmalısınız sonrasında yan alanlar bulmalısınız. Uzman olduğunuz konuya yakın konularda kendinizi geliştirmelisiniz, bu yan alanlara açılırken amacınız yeni bir uzmanlık elde etmek olmamalı. Yeni alanlara açılabilmek ve yeni bir bakış açısı geliştirip çözümler üretebilmek için yan alanlarda da kendinize yatırım yapmalısınız.

Amerika “Uzay Kuvvetleri Komutanlığı” kuruyor, savaşlar uzaya taşınıyor. Havada, karada veya denizde giden savaş makineleri üreten bir mühendis artık uzay teknolojileri konusunda da bilgi sahibi olmalı.

Tüm dünyada uzay madenciliği hakkında çalışmalar yapılıyor. Ben madenciyim veya ben uzay teknolojileri ile ilgileniyorum demek yetmiyor, uzay madencisi olmak gerekiyor. Alanları birbiri ile doğru birleştirebilen kişilerin kazandığı günlerdeyiz.

Fonksiyonel disiplin yeteneği ve bilgiyi durumlar arasında uygulama becerisi bugünün ve yarının insanının en büyük ihtiyacı…

(Bu yazıda 223 kelime var) #100Gün100Kelime’de 23. gün sona erdi.