Son Dönemin En Popüler Diyeti “Ketojenik Beslenme”

FitChef
Uzman Diyetisyen
Özgül Yıldız

Havaların ısınmasıyla diyet ve spor eşliğinde form kazanmak için ilk adımlar atılmaya başladı. Diyet programlarını araştırmaya başlayanlar ise en çok ‘ketojenik diyet’ ile karşılaşıyor. FitChef Uzman Diyetisyeni Özgül Yıldız, son zamanlarda trend olan ketojenik diyet hakkında merak edilenlere dikkat çekti.

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve protein içerirken yüksek oranda yağ alımına yönelik bir beslenme biçimi olarak biliniyor. Ketojenik beslenirken bilinçli olmak gerektiğini vurgulayan FitChef Uzman Diyetisyeni Özgül Yıldız, “Ketojenik diyet, sağlık açısından pek çok yararı bulunan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı yağlardan zengin, karbonhidrattan fakir bu diyet ile vücuttaki yağların yakılarak kilo verimi sağlanması hedefleniyor.

Karbonhidrattaki bu azalma vücudu ketozis adı verilen metabolik duruma sokar. Bu olduğu zaman, vücudunuz için yağ yakımı verimli hale gelir. Ketojenik diyetin temel prensibi yağ yakmak için yağ yemektir diyebiliriz. Alınabilecek sebze çeşitleri arasında düşük karbonhidratlı sebzelerden brokoli, karnabahar, ıspanak, kara lahana, marul, roka tercih edilebilir. Meyve olarak ise ahududu, yaban mersini ve böğürtlen tercih edilebilir” diyor.

“ Ketojenik diyet uzun süre YAPILMAMALI ! ”

Ketojenik diyeti kilo vermek isteyen kişiler (özellikle karın bölgesinde yağlanma problemi olan), diyabetikler, tansiyon ve insülin direnci olan hastalara önerildiğini ifade eden Yıldız, diyetin uzun süre yapılmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Yıldız, “Günlük beslenme düşünüldüğünde 50 gram karbonhidrat yaklaşık olarak 2 elma, 1 dilim peynir ve 1 ekmeğe denk geliyor. Bunların dışında herhangi bir şekilde karbonhidrat içeren bir besin tüketmemek uzun vadede uygulanabilir bir yaklaşım olarak kabul edilmemektedir. Ketojenik diyette kısıtlanan süt grubu kalsiyum eksiliğine neden olarak uzun vadede osteoporoza neden olabiliyor. Yenmesi önerilmeyen sebze ve meyve grupları da vitamin ve mineral eksikliğe sebep olabilir. Bunların dışında ketojenik beslenmenin bağırsak florasını olumsuz etkilediğine dair çalışmalar da bulunuyor. Bu nedenle ketojenik olarak uzun süre beslenilmesini önermiyoruz” diye belirtiyor.

PANCARIN SAĞLIĞA FAYDALARI
Kalbi koruyor, kanserle savaşıyor!
Kırmızı pancar içeriğindeki betalainin antioksidan özellik göstermesi sayesinde kanserle savaşıyor, kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistei düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koyuyor.

Bilişsel fonksiyonları iyileştiriyor!
Kırmızı pancar içeriğindeki nitrat sayesinde beynin kanlamasını ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynar.
Sindirim sistemini düzenliyor!
Bir kırmızı pancar yaklaşı 4 gram diyet posası içeriyor ve bu sayede bağırsaklarımı korurken, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önlüyor. Ayrıca yeterli posa tüketimi kolon kanserine karşı koyuyor.
Kan basıncını dengeliyor!
Kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürüyor. Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarına neden olabiliyor.

HAVUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Kanserden korur!
Havuca turuncu rengini veren pigmenttir. A vitamini bakımından en iyi gıdadır. Beta karoten kalp hastalıklarından tutun da kanser hastalıklarına kadar her konuda koruyucu özelliğe sahiptir. Antioksidan ve beta karoten prostat kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri riskinden vücudu korumaktadır.
Beyni korur!
Sinir hücreleri üzerinde artı etki oluşturan havuç beyin sağlığının olumlu etkilenmesine yardımcı oluyor. Yaşlanma, darbe ve hasar sonrası beyin hücreleri zarar görür. Havuç tüketerek hücrelerin onarılmasına destek verebilirsiniz.

Kaynak : Gölde Yaşam Dergisi – Lis Medya



Diğer Spor Haberlerimizi Okumak İçin Tıklayınız!

.