Planlama yanılgısı, bir işe başlarken veya devam ederken yaptığımız zamanlama hatalarını anlatan bir kavram. Planlama yanılgısına düşmemek için kendimizi objektif bir şekilde değerlendirmeliyiz, birine “Bu işi şu sürede bitireceğim” derken sonradan çıkabilecek aksaklıkları ve bahanelerimizi hesaba katmalıyız. İşin bitiş süresini planlarken yaptığımız hatalara Planlama Yanılgısı (Planning Fallacy) denir.
Her şeye geciken insanlar vardır, otobüsü kaçıran, işi yetiştiremeyen, sabah erken kalkmasına rağmen işe geç kalan… Kronik gecikme sorununu yaşayanlar diğer insanlara göre daha mutludur, daha iyimserdir, yetişeceğini zanneder, kendine güvenir ama yetişemez, geç kalır! Planlamanıza rağmen her yere geç kalıyorsanız siz de kronik gecikme sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
Planlama yanılgısına düşmemek ve kronik gecikme sendromundan uzak durmak için işi onlarca basamağa bölebilirsiniz. İşi ne kadar az parçaya bölerseniz, bir aksamada o kadar çok yavaşlarsınız.
Günümüzde işi aksatmak gibi bir lüksümüz yok, artık her iş için bir deadline var ve işleri deadline’dan önce bitirmemiz gerekiyor.
19. yüzyılda matbaalarda baskı yaparken çizgiler doğru hizalanmazsa, çizginin dışındaki içerikler görünmezmiş, çizgilerin dışındaki bu işlevsiz bölümlere “dead line” yani ölü çizgi denilirmiş. Bugün işin son teslim tarihine deadline diyoruz, bu ne alaka bilmiyorum, bilen varsa beni de aydınlatsın.
Doğru planlamak ve gecikmeleri en düşük seviyeye çekmek çok zor. Her yerde dikkat dağıtıcı unsurlar var ve etkilerinden çıkmak sizi zorlayabilir.
1980’li yıllarda Francesco Cirillo isimli bir öğrenci vaktini daha faydalı geçirmek için mutfaktaki zamanlayıcı ile işlerini 25 dakikalık bölümlere ayırmaya karar verir. 25 dakika işe odaklanır sonra 5 dakikalık bir mola verir, bu 30 dakikalık bölüme “1 pomodoro” der. 4 pomodoro yaparsa (120 dakika) yarım saatlik mola kazanır. Buna pomodoro tekniği deniliyor.
Odaklanma sorunu yaşıyorsanız ve devamlı erteliyorsanız pomodoro tekniğini araştırabilirsiniz.
(Bu yazıda 263 kelime var) #100Gün100Kelime’de 27. gün sona erdi.