Node Nedir?

Node’lar nedir?

Bir node’un tanımı kullanıldığı bağlama göre büyük oranda farklılık gösterebilir. Bilgisayar ya da telekomünikasyon ağları söz konusu olduğunda, node’lar yeniden dağıtım noktası ya da iletişim son noktası olmak gibi farklı amaçlara hizmet ediyor olabilir. Genellikle, bir node fiziksel bir ağ aygıtından oluşur  fakat bazı özel durumlarda sanal node’lar da kullanılmaktadır.

Basitçe açıklarsak, bir ağ node’u bir mesajın yaratıldığı, alındığı ya da iletildiği bir nokta olabilir. Buradan sonra farklı Bitcoin’in node’larınından bahsedeceğiz: tam node’lar, super node’lar, madenci node’lar ve SPV müşterileri. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Bitcoin Nodeları

Merkeziyetisiz sistemler olarak tasarlanmış blockchain bağlamını incelediğimizde, Bitcoin’in tasarımı gereği sansüre dayanıklı ve kullanıcılar arası işlemler için aracı gerektirmeyen (dünyada birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar), eşler arası (P2P) merkeziyetsiz bir dijital para olarak kullanılmasını mümkün kılan şey bilgisayar node’ları ağıdır. 

Dolayısıyla, blockchain node’ları değişik fonksiyonları yürütebilen iletişim noktaları olarak hareket etmekle yükümlüdür. Bitcoin’e bağlanan herhangi bir bilgisayar ya da aygıt birbirleriyle bir şekilde iletişim kurduğu için node olarak kabul edilir. Bu node’lar aynı zamanda Bitcoin eşler arası protokolünü kullanarak dağıtılmış bilgisayar ağı içinde işlemler ve bloklar hakkında bilgi iletimi de yapabilmektedir. Fakat, her bir bilgisayar node’u kendine ait işlevine göre tanımlanmıştır, bu yüzden de birçok Bitcoin node tipi bulunmaktadır. 

Tam nodelar 

Tam node’lar Bitcoin’e gerçek anlamda destek ve güvenlik sağlayan nodelardır ve ağ için vazgeçilmezdirler. Bu nodlara, işlemlerin ve blokların sistemin mutabakat kuralları doğrultusunda doğrulanması sürecinde çalıştıkları için doğrulayıcı node’lar adı da verilir. Tam node’lar ayrıca yeni işlemleri ve blokları blockchaine aktarabilir. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Genellikle tam nodelar Bitcoin blockchainin her bir blok ve işlemini içeren bir kopyasını indirir fakat bu tam node sayılmak için bir zorunluluk değildir (blockchainin kısaltılmış bir kopyası da kullanılabilir)Bir bitcoin tam node’u farklı yazılım eklentileriyle oluşturulabilir fakat en sık kullanılan ve popüler olan Bitcoin Core’dur. Bitcoin Core tam node’u olabilmek için minimum gereklilikler aşağıdaki şekildedir. 

  • Windows, Mac OS X ya da Linux’un son versiyonuna sahip bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayar
  • 200 GB boş disk alanı
  • 2GB hafıza (RAM)
  • Karşıya yükleme hızı en az 50 kB/S’ye ulaşan yüksek hızda internet bağlantısı
  • Limitsiz ya da yüksek yükleme limitine sahip bağlantı. Tam nodelar 200 GB/ay karşıya yükleme ve 20 GB/ay indirme kullanımını geçebilir. Ayrıca tam node olunduğunda başta  ~200GB indirme yapmak gerekir. 
  • Tam node bir günde en az 6 saat çalışır halde olmalıdır. Aralıksız (24/7) çalıştırılması daha da iyidir 

Pek çok gönüllü organizasyon ve kullanıcı Bitcoin ekosistemine yardımcı olmak için Bitcoin tam node’u olarak hizmet vermektedir. Şu anda, Bitcoin ağında yaklaşık 9700 genel node’u bulunmaktadır. Bu sayının yalnızca görünür ve erişilebilir Bitcoin dinleyici node’larını (nam-ı diğer dinleme node’ları) içerdiğini de belirtmek gerekir. 

Genel node’ların yanı sıra,  başka pek çok görünür olmayan (dinleyici-olmayan node’lar) gizli node da bulunmaktadır. Bu node’lar genellikle bir güvenlik duvarının arkasında Tor gibi gizli protokoller aracılığıyla çalışır ya da yalnızca bağlantıları dinlememek üzere yapılandırılmışlardır. 

Dinleyici Node’lar (Süper Node’lar)

Temelde, bir dinleyici node ya da super node herkes tarafından görünür olan bir tam node’dur. Kendisiyle bağlantı kurmaya karar veren herhangi bir node’la iletişim kurar ve ona bilgi sağlar. Dolayısıyla bir süper node basitçe hem bir veri kaynağı hem de iletişim köprüsü olarak hareket eden bir tekrar dağıtım noktasıdır. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Güvenilir bir süper node tipik olarak 7/24 çalışır ve dünya genelinde çoklu node’lara blockchain geçmişini ve işlemleri yayınladığı çeşitli sayıda kurulmuş bağlantıya sahiptir. Bu nedenle, bir süper node muhtemelen bir tam node’a göre daha fazla hesap gücüne ve daha iyi internet bağlantısına ihtiyaç duyar. 

Madenci Node’lar

Şu anki rekabetçi ortam içinde Bitcoin kazabilmek için kişinin özel madencilik donanımlarına ve programlarına yatırım yapması gerekir. Bu madencilik programları (yazılım) Bitcoin Core ile direk bağlantılı değildir ve Bitcoin bloklarını kazabilmek için Bitcoin Core ile paralel olarak çalıştırılmalıdır. Bir madenci yalnız (solo madenci) ya da gruplarla (grup madenci) çalışmayı tercih edebilir.

Solo madencilerin tam node’ları kendi blockchain kopyalarını kullanırken, grup madencileri bir arada çalışarak kendi hesaplama kaynaklarıyla gruba katkıda bulunabilir. Bir maden havuzunda, yalnızca yöneticinin tam node işletmesi gerekir, buna da grup madencinin tam node’u adı verilebilir.  

İnce İstemciler ve SPV Müşterileri

Basitleştirilmiş Ödeme Doğrulaması (SPV) olarak da bilinen ince istemciler Bitcoin ağını kullanan ama gerçekte tam node olarak hareket etmeyen kişilerdir. Yani, SPV müşterileri blockchainin bir kopyasını saklamadıkları için ağın güvenliğine katkıda bulunmaz ve işlem onaylanması ve doğrulanması işleminde katılımcı olmaz. 

Kısaca, SPV yöntemiyle bir kullanıcı tüm blok verisini indirmeden işlemlerin bir bloğa eklenip eklenmediğini kontrol edebilir. Yani, SPV müşterileri diğer tam node’ların (super node’lar) sağladığı bilgiye bel bağlar. İnce istemciler iletişim son noktaları olarak çalışır ve bir çok kripto para cüzdanı tarafından kullanılır. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Müşteri ve Madenci Node’ları Kıyaslaması

Tam node işletmenin, tam madencilik node’u işletmekle aynı olmadığını özellikle belirtmek gerekir. Madencilerin pahalı madencilik donanım ve yazılımlara yatırım yapması gerekirken, herhangi biri tam onaylama nodu olabilir. Dahası, madencinin bir blok kazmaya çalışmadan önce geçerliliği daha önceden tam node’lar tarafından kabul edilmiş ve beklemede olan işlemleri bir araya getirmesi gerekir. Daha sonra madenci aday bir blok yaratır (işlem gruplarıyla) ve bu bloğu kazmaya çalışır. Madenci eğer bu blok için geçerli bir çözüm bulabilirse bunu ağa yayınlar ve diğer tam node’lar blok geçerliliğini doğrular. Dolayısıyla, mutabakat kurallarının belirlenmesi ve güvene alınması madenciler değil dağıtılmış onaylayıcı node ağları tarafından yapılır.

Sonuç

Bitcoin node’ları birbirleriyle Bitcoin P2P ağ protokolü kullanarak iletişim kurar ve bunu yaparak sistemin bütünlüğünü garanti altına alır. Uygunsuz davranan ya da yanlış bilgi yaymaya çalışan bir node dürüst node’lar tarafından hemen fark edilir ve bu node’un ağla bağlantısı kesilir. 

Tam onaylayıcı node işletmek finansal bir getiri sağlamasa da, bunu yapmak güven, güvenlik ve gizlilik sağladığı için şiddetle tavsiye edilir. Tam node’lar kurallara uyulmasını sağlar, blockchain’i saldırı ve sahtekarlığa (ör. çift-harcama) karşı korur. Buna ek olarak, bir tam node’un başka kimseye güvenmesi gerekmez ve bu da kişiye parasının tam kontrolünü kazandırır. 

Kaynak: Binance