Monotasking

Bilim insanları, beynimizin tek seferde birden çok konuya odaklanmasının uygunsuz olduğunu söyleseler de çoğu işverenin tercihi aynı anda birden fazla iş yapabilen (multitsaking) insanlar oluyor.

Bir yandan mesajlar, bir yandan mailler, çalan telefonlar, aklımızı çelip “bugün boşver” diyen arkadaşların arasında insan neye odaklanabilir ki!

Dikkat ederseniz yeni yazı serisine başladığımdan bu yana hep aynı konudan şikayetçiyim, odaklanma! Odaklanamamak internet çağının en büyük hastalığı bence, dikkat dağınıklığını yenmeseydim her gün oturup size bunları yazacak vakti bulamazdım.

Aynı anda birden fazla iş yapmak ve diğer bildirimlere odaklanmak ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açıyor. Yarım kalan işler yüzünden ortaya çıkan olumsuz durumlar “ben deli gibi çalışıyorum ama neden olmuyor?” diye sorduruyor insana. Sebebi çok basit, verimsiz çalışma! Saatlerce çalışıyorsunuz ve ortaya bir iş çıkmıyorsa tek bir iş yapmayı deneyin, tabi çevrenizdekiler buna izin verirse…

Paolo Cardini, Forget Multitasking, Try Monotasking isimli TED konuşmasında, kullandığı iPhone için çeşitli kılıflar geliştirdiğini, böylece telefonu sadece arama yapmak için kullanılacak bir forma soktuğunu ifade ediyor.

Konuşmadan bir bölüm:

Zihnimizi yoran ve performansımızı ciddi manada düşüren bu “mecburi maymun iştahlı” çalışma tarzı basit hatalar yapmamıza neden olabilir. Aynı anda çok iş yapmak işleri hızlandırmaz aksine yavaşlatır. İşleri sıraya dizerek çalışmak işleri daha verimli şekilde sonuçlandırmanızı sağlar.

Bir işten diğerine geçerken arada bakılan telefon beyinde bir ödül olarak algılanabildiği için dopamin hormonu salgılatıyor, bu da bizim telefon bağımlılığımızı artırıyor. Aynı anda birden fazla iş yapanlarda ve bunu bir yaşam tarzı haline getirenlerde madde bağımlılarında da görülen zeka gerilemesi gözleniyor. Monotaskingi eskiler ne güzel özetlemiş, “bir koltukta iki karpuz taşınmaz”

Şarkısı bile var, biraz dinleyin : )

Aynı anda birden fazla iş yapmak sizin tercih ettiğiniz bir durum olmayabilir, beceriksiz bir yönetici ile çalışıyorsanız sizden bunu isteyebilir. Bunun yanlış olduğunu anlatmayı deneyin ve işleri sıraya dizin, ikna olmuyorsa kaçma zamanı gelmiştir. Gece uyurken ertesi gün neler yapacağınızı bir kağıda not alın ve ertesi gün uygulamaya başlayın, böylece tüm işleri zamanında bitirebilirsiniz.

Bu işin zararlarını anlattım, şimdi de nasıl kurtulacağınızı söylüyorum. Sizi daha önce yazdığım iki farklı yazıya gönderiyorum.

İlki “Pomodoro Tekniği” okumak için TIKLAYIN.

İkincisi “Miller Kuralı” okumak için TIKLAYIN.

Kendinize iyi bakın ve dikkatinize sahip çıkın dostlar…