Büyük bir başarı kazandınız, bunu sadece şans ile ettiğinizi düşünüyorsanız “Impostor Sendromu” olabilirsiniz.
Bu duygu durum bozukluğunun görüldüğü kişilerin en önemli ortak özelliği bir alanda gerçek bir başarılarının olması. Bu sendromu yaşayan kişiler genelde mükemmeliyetçi insanlar oluyor, hep daha iyisini isteyen insanlarda daha fazla görülüyor.
Impostor Sendromu ile yaşayanlar başarıyı içselleştiremezler, kendilerini hafife alırlar ve önlerine çıkan fırsatları “Ben o kadar da iyi değilim, başkası yapsın” diyerek reddederler. Her an “Eyvah, foyam ortaya çıkacak, ben bu mevkiye şans eseri geldim” diye düşünürler.
Psikolog Suzanne Imes ve Pauline Rose Clance tarafından ortaya atılan bu kavram, topluluk önünde konuşmaktan kaçan, önemli bir toplantıya “Ya bilgisiz olduğum ortaya çıkarsa” korkusu ile katılmayan insanları anlatıyor, bu insanların kariyerleri Impostor Sendromu yüzünden son bulabiliyor.
“Fazla tevazunun sonu vasattan nasihat dinlemektir” diye bir söz var, bu sendromda tevazu edince sadece nasihat dinlemezsiniz, işinizden bile olabilirsiniz. Sizde de bunun olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan destek almalısınız.
(Bu yazıda 148 kelime var) #100Gün100Kelime’de 44. gün sona erdi.