Binance Vadeli İşlemler İçin Kapsamlı Alım Satım Rehberi

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?

Binance Vadeli İşlemler hesabı açmadan önce standart bir Binance hesabınız olması gerekir. Eğer bir hesabınız yoksa Binance’e giderek ekranın sağ üst köşesinde yer alan Kayıt Ol’a basabilirsiniz. Daha sonra şu adımları takip etmeniz gerekir:

Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

  1. Kullanmak istediğiniz e-posta adresini girin ve güvenli bir şifre seçin. Eğer bir referans kimliğiniz bulunuyorsa bunu referans kimliği kutusuna yapıştırın. Alım satım işlem ücretlerinde hayat boyu %10 indirim için bu linki kullanabilirsiniz.

    Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?
  2. Hazır olduğunuzda Hesap Oluştur’a tıklayın.
  3. Kısa süre içinde bir doğrulama e-postası alacaksınız. Kayıt işleminizi tamamlamak için e-postadaki talimatları takip edin.

Daha sonra, Binance hesabınıza girin, imlecinizi sayfanın üst tarafındaki barda Vadeli İşlemlerin üzerine getirin ve Vadeli İşlemlere tıklayın.

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?

Binance Vadeli İşlemler sayfasına girdiğinizde ekranın sağ üst köşesinde hesabınızda kullandığınız e-posta adresinizin ilk iki karakterini görebilirsiniz.

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?

Binance Vadeli İşlemler hesabınızı aktive etmek için sağ alt köşedeki “Şimdi Aç” butonuna tıklayın. Hepsi bu kadar, alım satım yapmaya hazırsınız! Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?

Vadeli İşlem sözleşmeleriyle alım satım yapmaya aşina değilseniz başlamadan önce Alivre ve Vadeli İşlem Sözleşmeleri Nelerdir ve Sürekli Vadeli İşlem Sözleşmeleri Nelerdir? makalelerini okumanızı öneririz.Sözleşme özellikleri hakkında daha fazla bilgi için Binance Vadeli İşlemler SSS’lerine de göz atabilirsiniz.  Gerçek fonları riske atmadan platformu test etmek isterseniz Binance Vadeli İşlemler testnet’i deneyebilirsiniz. 

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl fonlanır?

Borsa Cüzdanı (Binance’te kullandığınız cüzdan) ve Vadeli İşlemler Cüzdanı (Binance Vadeli İşlemlerde kullandığınız cüzdan) arasında fon transferi yapabilirsiniz.

Eğer Binance’te fonunuz bulunmuyorsa, Binance’e nasıl fon yatırılırrehberini okumanızı öneririz.

Vadeli İşlemler Cüzdanına fon transfer etmek için, Binance Vadeli İşlemler sayfasının sağ alt köşesindeki Transfer’e tıklayın. Transfer etmek istediğiniz tutarı belirleyin ve transferi gerçekleştirmek için Onayla’ya tıklayın. Fonların kısa süre içinde Vadeli İşlemler cüzdanına geçtiğini görebilirsiniz. 

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?

Binance Vadeli İşlemler arayüz rehberi

Binance Vadeli İşlemler hesabı nasıl açılır?
  1. Bu bölümde şunları yapabilirsiniz:
    1. Kaldıracı kontrol edebilir ve düzenleyebilirsiniz (varsayılan ayar 20x).
    2. Gösterge Fiyatını kontrol edebilirsiniz (likidasyonlar Gösterge Fiyatı üzerinden yapıldığı için takip edilmesi önemlidir).
    3. Beklenen fonlama oranını kontrol edebilirsiniz.
    4. Pozisyonunuzun oto-kaldıraç kaldırma sırasını takip edebilirsiniz (yüksek oynaklığın görüldüğü dönemlerde buna dikkat etmek önemlidir).
    5. 24s değişim ve 24s hacim gibi diğer çeşitli piyasa verilerini kontrol edebilirsiniz.
  2. Bu sizin grafiğiniz. Bu bölümün sağ üst köşesinden Orijinal ve entegre edilmiş TradingView grafiği arasında geçiş yapabilir ya da Derinlik’e tıklayarak mevcut teklif defteri derinliğinin gerçek zamanlı görsel temsiline ulaşabilirsiniz.
  3. Buradan alım satım hareketlerinizi takip edebilirsiniz. Sekmeler arasında geçiş yaparak pozisyonlarınızın mevcut durumunu, marjin bakiyenizi, açık ve daha önceden uygulamaya konmuş tekliflerinizi ve belirli bir zaman aralığındaki alım satımlarınızın ve işlemlerinizin tam geçmişini görebilirsiniz.
  4. Buradan teklif girebilir ve farklı teklif türleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Buradan aynı zamanda işlem ücreti seviyenizi görebilir ve Binance hesabınızdan fon transferi yapabilirsiniz.
  5. Buradan canlı teklif defteri verisini teklif derinliği ile birlikte görebilirsiniz. Bu bölümün sağ üst köşesindeki açılır menüden teklif defteri doğruluğunu da ayarlayabilirsiniz (varsayılan ayar 0.01).
  6. Buradan Binance Vadeli İşlemlerin alım satım geçmişini canlı olarak takip edebilirsiniz.
  7. İmleci Bilgi’nin üzerinde tutarak Vadeli İşlemler SSS’lerine erişebilir, fonlama oranı geçmişinize ve mevcut Sigorta Fonu bakiyenize göz atabilirsiniz. Ayrıca buradan Binance Vadeli İşlemlerden çıkış yapabilirsiniz. 

Kaldıracınızı nasıl ayarlayabilirsiniz?

Binance Vadeli İşlemler, kaldıracınızı manuel olarak ayarlamanıza izin verir. Bunu yapmak için sayfanın üst kısmına gidin ve mevut kaldıraç oranınızı (varsayılan 20x) gösteren sarı kutuya tıklayın. Kaydırma çubuğunu kullanarak ya da istediğiniz oranı yazarak kaldıraç oranınızı belirleyin ve Onayla’ya tıklayın. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Kaldıracınızı nasıl ayarlayabilirsiniz?

Pozisyon büyüklüğü arttıkça kullanabileceğiniz kaldıraç oranının azalacağını bilmeniz önemlidir. Benzer şekilde pozisyonunuz küçüldükçe kullanabileceğiniz kaldıraç oranı yükselir.

Lütfen daha yüksek kaldıraç kullanmanın daha yüksek likidasyon riski taşıdığını unutmayın. Deneyimsiz kullanıcıların tercih ettikleri kaldıraç oranı konusunda dikkatli olması gerekir. 

Gösterge fiyatı ve son fiyat arasındaki fark nedir?

Binance Vadeli İşlemler oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde ani iniş çıkışlardan ve gereksiz likidasyonlardan kaçınmak için son fiyatı ve gösterge fiyatını kullanır.

Son Fiyatın anlaşılması kolaydır, sözleşmenin alınıp satıldığı son fiyat anlamına gelir. Diğer bir deyişle alım satım geçmişindeki son işlem son fiyatı belirler. Son fiyat gerçekleşmiş PnL’inizi (kar zarar) hesaplamak için kullanılır.

Gösterge fiyatı, fiyat manipülasyonlarını engellemek için tasarlanmıştır. Gösterge fiyatı, fonlama verisi ve birden fazla spot borsadan gelen fiyat verilerinin bir araya getirilmesiyle hesaplanır. Likidasyonlar ve gerçekleşmemiş PnL’i hesaplamak için gösterge fiyatı kullanılır.

Gösterge fiyatı ve son fiyat arasındaki fark nedir?

Gösterge fiyatı ve son fiyatın farklılık gösterebileceği dikkate alınmalıdır. 

Tetikleyici olarak stop fiyat kullanan bir teklif türü düzenlediğinizde tetikleyici olarak hangi fiyatı kullanacağınızı seçebilirsiniz -son fiyat ya da gösterge fiyatı. Bunu yapmak için, teklif girişi bölümündeki Tetikleyici açılır menüsünden kullanmak istediğiniz fiyatı seçebilirsiniz. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Mevcut teklif türleri nelerdir ve bunlar ne zaman kullanılır?

Binance Vadeli İşlemlerde kullanabileceğiniz altı farklı teklif türü bulunur:

  • Limit: Limit teklif kendinizin belirlediği bir limit fiyatla teklif defterine yerleştirdiğiniz bir teklif türüdür. Bir limit teklif verdiğinizde, piyasa fiyatının sizin limit fiyatınıza (ya da daha iyi bir fiyata) ulaşması durumunda teklifiniz uygulamaya konur. Dolayısıyla piyasa fiyatına kıyasla daha düşük fiyatlardan alım ya da daha yüksek fiyatlardan satış yapmak için limit tekliflerini kullanabilirsiniz.
  • Piyasa: Piyasa teklifi mevcut en iyi fiyattan alım ya da satım yapmak için verilen tekliftir. Daha önceden teklif defterinde yer alan limit tekliflere karşılık olarak gerçekleştirilir. Bir piyasa teklifi verdiğinizde, piyasa alıcısı olarak işlem masrafı ödersiniz.
  • Stop-Limit: Stop-limit teklifi anlamanın en kolay yolu bu teklif türünü stop fiyatı ve limit fiyatı olarak ayırmaktır. Stop fiyatı limit teklifi tetikleyen fiyattır ve limit fiyatı da limit teklifinin tetiklendiği fiyattır. Bu da verdiğiniz stop fiyatına ulaşıldığında, limit teklifinizin hemen teklif defterine konacağı anlamına gelir.

    Stop ve limit fiyatları aynı olabilse de bu bir zorunluluk değildir. Aslında stop fiyatları (tetikleyici fiyat) satış teklifleri için limit fiyatından biraz daha yüksek ve alım teklifleri için de limit fiyatından biraz daha düşük şekilde belirlemek daha güvenlidir. Böylece stop fiyata ulaşıldığında teklifinizin tam olarak gerçekleştirilmesi ihtimali artar.
  • Stop-Piyasa: Stop-limit teklife benzer şekilde, bir stop-piyasa teklifi stop fiyatını tetikleyici olarak kullanır. Fakat, stop fiyata ulaşıldığında bir piyasa teklifini tetikler.
  • Kar-Al-Limit: Eğer bir stop-limit teklifinin ne olduğunu anladıysanız, kar-al-limit teklifinin ne olduğunu da rahatlıkla anlayabilirsiniz. Stop-limit teklife benzer şekilde teklifin tetiklendiği bir tetikleyici fiyat ve limit teklifin teklif defterine eklendiği bir limit fiyat içerir. Stop-limit teklifle kar-al-limit teklif arasındaki en temel fark kar-al-limit teklifinin yalnızca açık pozisyonları azaltmak için kullanılabilmesidir.

    Bir kar-al-limit teklifi, risk yönetimi ve belirli fiyat seviyelerinde karları kilitlemek için kullanışlı bir araçtır. Ayrıca bu teklif, stop-limit teklifleri gibi diğer teklif türleriyle birlikte kullanılarak pozisyonlarınız üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı sağlayabilir.

    Bu tekliflerin OCO (biri diğerini iptal eden) teklifler olmadığına dikkat edilmelidir. Örneğin aktif bir kar-al-limit teklifiniz varken stop-limit teklifiniz gerçekleşirse, kar-al-limit teklifiniz siz onu manüel olarak iptal edene kadar aktif kalır.
  • Kar-Al-Piyasa: Kar-al-limit teklifine benzer şekilde bir kar-al-piyasa teklifi de stop fiyatını tetikleyici olarak kullanır. Fakat stop fiyatına ulaşıldığında bir piyasa teklifini tetikler.

Yalnızca Yayınla, Zaman Koşullu ve Yalnızca Azalt nedir?

Limit teklifleri kullandığınızda tekliflerinize ek olarak başka talimatlar da belirleyebilirsiniz. Binance Vadeli İşlemlerde bunlar ya Yalnızca Yayınla ya da Zaman Koşullu (TIF) talimatlar olabilir ve limit tekliflerinizin ek özelliklerini belirler. Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

Yalnızca Yayınla, teklifinizin teklif defterine ilk olarak ekleneceği ve teklif defterindeki mevcut tekliflere karşılık olarak işleme alınmayacağı anlamına gelir. Eğer piyasa yapıcı işlem masrafı ödemelerinden faydalanmak istiyorsanız kullanışlı olabilir. Transfer butonunun yanındaki $ simgesinin üzerine imlecinizi götürerek mevcut masraf seviyenizi kolayca kontrol edebilirsiniz.

TIF talimatları teklifinizin uygulamaya konmadan ya da süresi dolmadan ne kadar süreyle aktif kalacağını belirlemenize yardımcı olur. TIF talimatları için şu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz:

  • GTC (İptale Kadar Geçerli): Teklif tam olarak gerçekleştirilene ya da iptal edilene kadar aktif kalır.
  • IOC (Kalanı İptal Et): Teklif hemen gerçekleştirilir (tamamen ya da kısmen). Eğer yalnızca kısmen gerçekleştirilirse gerçekleştirilmeyen kısım iptal edilir.
  • FOK (Gerçekleşmezse İptal Et):Teklif hemen tam olarak gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde uygulamaya hiç konmaz.

Bunlara ek olarak bir limit ya da piyasa teklifi kullandığınızda Yalnızca Azalt kutucuğunu işaretlemeniz verdiğiniz yeni tekliflerin mevcut açık pozisyonlarınızı hiçbir zaman artırmamasını yalnızca azaltmasını sağlar.

Pozisyonlarınız ne zaman likide edilme riskine girer?

Likidasyon, Marjin Bakiyenizin gerekli Sürdürme Marjininin altına düşmesi durumunda gerçekleşir. Marjin Bakiyesi, Binance Vadeli İşlemler hesabınızın gerçekleşmemiş PnL (kar zarar) dahil bakiyesidir. Yani karlarınız ve zararlarınız Marjin Bakiyesi değerinin değişmesine neden olur.

Sürdürme Marjini pozisyonlarınızı açık tutabilmeniz için gerekli olan minimum değerdir. Pozisyonlarınızın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Daha büyük pozisyonlar daha yüksek Sürdürme Marjinine ihtiyaç duyar.

Sayfanın sol alt köşesinde yer alan Pozisyonlar sekmesinde kullanışlı bir araç bulabilirsiniz. Mevcut açık pozisyonlarınızın likide edilmesi riskini hızla takip etmenize yardımcı olur. Eğer Marjin Oranınız %100’e ulaşırsa pozisyonlarınız likide edilir.

Pozisyonlarınız ne zaman likide edilme riskine girer?

Likidasyon gerçekleştiğinde tüm açık pozisyonlarınız iptal edilir. İdealde ekstra işlem masrafı yaratan oto-likidasyonlardan kaçınmak için pozisyonlarınızı takip etmeniz gerekir. Eğer pozisyonunuz likide edilmeye yakınsa oto-likidasyonu beklemek yerine pozisyonu manüel olarak kapatmak daha faydalı olabilir.

Oto-kaldıraç kaldırma nedir ve sizi nasıl etkileyebilir?

Bir kullanıcının hesap büyüklüğü 0’ın altına düştüğünde kayıpları karşılamak için sigorta fonu kullanılır. Fakat bazı olağan dışı oynakpiyasa şartlarında Sigorta Fonu kayıpları karşılayamayabilir ve bu kayıpların karşılanması için açık pozisyonların azaltılması gerekir. Bu da böylesi zamanlarda sizin açık pozisyonlarınızın da kapatılma riskiyle karşı karşıya olduğu anlamına gelir.

Bu pozisyon azaltmaların sırası bir sıralamaya göre belirlenir. En yüksek kara sahip ve en yüksek oranda kaldıraç kullananlar sıralamanın başında yer alır. İmlecinizi sayfanın üst tarafında yer alan göstergenin üzerine getirerek mevcut pozisyonlarınızın sıralamadaki yerini kontrol edebilirsiniz.  Binance üzerinden işlem yapmak için buraya tıklayarak üyelik oluşturmanız gerekmektedir.

otomatik kaldıraç kaldırma nedir?

Kaynak: Binance