Ethereum Name Service (ENS) Nedir?

Ethereum Name Service (ENS) Nedir
Ethereum Name Service (ENS) Nedir

Kısa Özet

Ethereum Name Service (ENS); cüzdan adresleri, hash’ler ve makine tarafından okunabilir diğer tanımlayıcılar için bir adlandırma hizmetidir. Okunması zor veri dizilerini kolayca okunabilir adreslere çevirir. Web siteleri için kullanılan Alan Adı Hizmetine (DNS) benzer şekilde çalışır.

Başlangıçta ENS, popüler altı, beş, dört ve üç harflik alan adlarını ilgilenen kullanıcılara Vickrey müzayedesi formatını kullanarak satmıştır. Her adın sonunda .eth vardır ve birden fazla kripto para adresine, hash’e ve diğer bilgilere eklenebilir.

Artık adları açık artırmaya girmeden kolayca satın alabilir ve yıllık olarak kiralayabilirsiniz. Fiyatlar, kiralamak istediğiniz adın uzunluğuna bağlıdır. Ayrıca, 31 Ekim 2021 tarihinde bir ENS alanının sahibiyseniz, $ENS yönetişim tokenlerinden airdrop’la almaya hak kazanmış olursunuz. Bu tokenleri 4 Mayıs 2022’ye kadar alabilirsiniz.

Giriş

Blockchainin karşısındaki en büyük zorluklardan biri kullanım kolaylığını ve erişilebilirliğini geliştirmektir. Ethereum (ETH) ya da Bitcoin’in (BTC) kullanıldığı ödemelere baktığımızda, yeni hatta deneyimli kullanıcıların bile uzun cüzdan adreslerini kullanımı zor ve kafa karıştırıcı bulduğunu görebiliriz. On altılık sayı dizilerini okumak bir bilgisayar için kolay olsa da insan kullanıcılar için pek kolay değildir. Ethereum Name Service (ENS), isteyen herkesin hatırlanması ve kullanılması daha kolay web sitesi tarzı basit adresler yaratmasına imkan tanıyarak bu sorunla mücadele eder.

Ethereum Name Service nedir?

Ethereum Name Service (ENS), 4 Mayıs 2017’de Ethereum Vakfı’ndan Alex Van de Sande ve Nick Johnson tarafından başlatılmış Ethereum tabanlı bir projedir. Proje, kullanıcıların herkese açık olan uzun Ethereum adreslerini basitleştirilmiş, metin tabanlı bir şekilde görüntülemesine imkan tanır. Bu da adresleri ve diğer verileri paylaşmayı, kullanmayı ve hatırlamayı daha kolay bir hale getirir. 0xAb5801a7D398351b8bE11C439e05C5B3259aeC9B gibi makine tarafından okunabilir sayıları insan tarafından okunabilir hale getirmek, blockchainin benimsenmesini artırmanın önemli bir parçasıdır.

ENS, sadece cüzdan adresleriyle de sınırlı değildir. Kripto para dünyasında sıkça karşılaşılan işlem kimliklerini, hash’leri ve diğer meta verileri temsil etmek için de kullanılabilir. İnternetin telefon defteri gibi hareket eden bir adlandırma sistemi olan Alan Adı Sistemine (DNS) aşina olabilirsiniz. DNS, hatırlanması zor IP adreslerini alır ve https://academy.binance.com gibi kullanımı kolay URL’lere ekler. Aslında ENS de Ethereum blockchaininin DNS’idir.

ENS, merkeziyetsiz otonom organizasyona (DAO) geçişi kapsamında bir yönetişim tokeni çıkarmıştır. Token fiyatının hızla yükselmesi nedeniyle proje popülerlik kazanmış ve oldukça fazla ilgi çekmiştir.

Ethereum Name Service nasıl çalışır?

Bir ENS alan adı, benzersiz bir adresi temsil etmek için ERC-721 Benzersiz Tokenlerini (NFT’ler) kullanır. NFT’yi başka bir kişiye transfer ederek ya da satarak bir alan adını satabilirsiniz. Tüm tokenlere cüzdan adresleri ve diğer bilgiler eklenmiştir ve bunlar da token sahibi tarafından yönetilebilir. .eth gibi üst düzey bir alanın sahibi, alt alanların yaratılmasını kontrolü altında tutan kayıt sorumlusu adındaki bir akıllı sözleşmedirBinanceAcademy.eth alanını yaratmak isterseniz, .eth registrar ile etkileşim kurmanız gerekecektir.

Bir Ethereum alan adı satın almak için bu alan adının müsait olup olmadığını kontrol ettikten sonra adı yıllık olarak kiralayabilirsiniz. Fakat popüler isimler, daha ilk aşamada açık artırma ile satılmıştır. En yüksek teklifi vererek alanı kazanan kişi, daha sonra elindeki alan adına adresler ekleyebilir, alt alanlar yaratabilir ve alan adını ödünç verebilir ya da satabilir. Örneğin, BinanceAcademy.eth‘nin sahibi sizseniz, learn.BinanceAcademy.eth adresini de ücretsiz olarak yaratabilirsiniz.

ENS ile ne yapabilirsiniz?

Daha önce kripto para gönderirken birden fazla adres nedeniyle kafa karışıklığı yaşadıysanız, ENS’e neden ihtiyaç duyulduğunu da kolayca anlayabilirsiniz. Bir arkadaşınızın telefon numarasını isminin altına kaydetmenize benzer şekilde ENS de kullanıcıların uzun sayıları hatırlanması kolay kelimelere çevirmesine imkan tanır. Bu da hata yapma riskinin daha az olduğu daha kolay bir deneyim sunar.

Bir ENS alanı sahibi alt alanlar da yaratabilir ve daha sonra bu alanlara başka veriler atayabilir. Bunun her zaman bir cüzdan adresi olması da gerekli değildir. Alan adını bir akıllı sözleşme, işlem ya da meta veriye yönlendirmek için de kullanabilirsiniz.

Kendi ENS alanınızı nasıl alabilirsiniz?

Günümüzde bir ENS adı almak, https://app.ens.domains/ adresinden adın müsaitliğini kontrol etmek ve adı tescil etmek kadar kolaydır. Sürece nasıl başlayabileceğinizi bir örnek üzerinden inceleyelim. Öncelikle, https://app.ens.domains/ adresine gidin, cüzdanınızı bağlayın ve ilgilendiğiniz alan adını yazın.

Bu aşamada, seçtiğiniz adın müsait olup olmadığını görebilirsiniz. Bizim örneğimizde, BinanceAcademy adı tescil edilebilir durumdadır.

Ada tıkladığınızda, ENS alanını tescil etmek için gerekli talimatları göreceksiniz. Alan adını ne kadar süreyle tescil edebileceğinizi seçebilir ve tahmini olarak ne kadar ücret ödeyeceğinizi görebilirsiniz. Cüzdanınızdaki etherlerle (ETH) gösterilen üç adımı takip edebilir ve adresi tescil etme talebinde bulunabilirsiniz.

ENS’in ilk zamanlarında popüler altı, beş, dört ve üç kelimelik adlar Vickrey tarzı müzayedelerle satılmıştır. Tüm süreç, bir akıllı sözleşme tarafından beş günde tamamlanmıştır. Açık artırmaya isteyen herkes katıldı ve aynı alan adını satın almak için teklif verdi. Alan adı satın almak isteyen herkes, açık artırmanın ilk üç günü içinde maksimum tekliflerini içeren bir işlem gönderdiler.

Açık artırma, daha sonra açıklama evresine geçti. Herkes tekliflerini açıkladı, teklifi açıklamamak ise kilitli ETH’nin kaybedilmesiyle sonuçalancaktı. Kazanan teklifin ise ikinci en yüksek teklife denk bir tutar ödemesi gerekmiştir. Açıklanan tüm tekliflerin fonları daha sonra iade edilmiştir.

Bir ENS alanı almanın maliyeti nedir?

Bir ENS alanının maliyeti, iki olası kısımdan oluşur: açık artırma masrafları ve kiralama masrafları. Açık artırmada bir ENS alanının fiyatı, adın popülerliğine bağlıdır. God (Tanrı), Car (Araba) ya da ETH gibi tanınabilir adlar daha yüksek fiyatlara satılmıştır ve en pahalı olanlar genellikle kısa, üç harfli kelimelerdir. Aşağıdaki resimden bazı alan adları için ödenen ücretleri görebilirsiniz.

Kendi ENS alanınıza sahip olduğunuzda, ETH ile ödeyebileceğiniz bir yıllık yenileme ücreti de ödemeniz gereklidir. Ücretler dolar cinsindedir, fakat Chainlink ETH/USD oracle’ından alınan kur ile ETH’ye dönüştürülür. Yıllık yenileme masrafı, beş karakterden oluşan adlar için yıllık 5 USD’dir, fakat addaki karakter sayısı azaldıkça ücret de artar.

Ethereum Name Service airdrop’u nasıl alınır?

31 Ekim 2021’de bir .eth adresine sahip herkes, $ENS tokenlerden almaya hak kazanmıştır. Bu tokenleri birkaç basit adımla alabilirsiniz. Tokenlerinizi yakılmadan önce almak için 4 Mayıs 2022’ye kadar zamanınız vardır.

1. Öncelikle, ENS Airdrop adresine gidin ve [Connect] ya da [Connect wallet] seçeneğiyle cüzdanınızı bağlayın.

2. Bağlamak istediğiniz cüzdanı seçin. Örneğin, MetaMask, WalletConnect ya da başka bir sağlayıcının cüzdanını tercih edebilirsiniz.

3. Başlamak için [Get started] tuşuna tıklayın.

4. Karşınıza, almaya hak kazandığınız tutarla birlikte [Start your claim process] seçeneği çıkacaktır.

5. $ENS hakkındaki bilgileri ve cüzdanınızı kullanarak imzalamanız gereken Tüzüğü okuduğunuzdan emin olun.

6. Şimdi, tokenlerinizin oylama gücünü kendinize ya da başka bir kullanıcıya devretmeyi seçebilirsiniz.

7. Son olarak, alacağınız tutarı ve delegasyonu kontrol ettikten sonra [Claim] tuşuna basın ve tokenlerinizin kilidini açmak için gas ücretini ödeyin.

Son Söz

Merkeziyetsiz ağlar dünyasında ENS, bir blockchainle etkileşim kurmak için kolayca erişilebilir yollar yaratmaya yönelik önemli bir adımdır. Web’de dolaşmak için IP adreslerinin artık kullanılmamasına benzer şekilde, kullanışlılığı ve artan popülerliği sayesinde ENS adlarının kullanımında bir artış görebiliriz. Kripto para ekosisteminin projeye yönelik ilgisi de airdrop’tan bu yana gitgide artmaktadır.

Kaynak : Binance