Yem Etkisi (83. Gün)

Pazarlama sektörü psikolojik etmenleri çok iyi kullanıyor ve kararlarımızı değiştirmek için elinden geleni yapıyor, üstelik bu karar değişimini sanki biz arzuluyormuşuz gibi bize sunuyor.

Bugün yem etkisinden bahsedeceğim. Tüketiciler her zaman daha az paraya daha iyisini  almak ister ve bunun için mantık yürütür, pazarlamacılar da bu durumu bildikleri için mantıksal görünen yollar sunarlar.

Yemek yemeye gittiğinizde menüde en pahalı yemekler başta olabilir, fotoğrafları daha güzeldir, yazılar daha net veya büyük puntolu olabilir sonrasında da onlara göre daha ucuz yemekler yer alır. Baştaki yemekler çok pahalı tutulursa sonraki yemekler onlardan biraz daha ucuz olduğu için elbette ucuz olanlar tercih edilir. Sonraki yemekler dışarıya göre pahalı olabilir ama o restorana göre ucuzdur.

Otel fiyatlarına bakarsanız tam pansiyon ile yarım pansiyon arasında pek fark yoktur, bu durum bilinç altımıza “salak değilsen tam pansiyon al işte 30 lira için yarım pansiyona kalma” der. Elinizde çok iyi özellikleri olan ama elde kalan bir cep telefonu var ve tüketiciler buna ilgi göstermedi, hemen özellikleri ona göre daha az olan bir modelin fiyatını yükseltin ve ikisini eşitleyin. Çok özellikli telefon, az özellikli telefon fiyatına diye satın, alacaklardır.

Sinemalarda mısır alırken de bu yöntem kullanılır, tüm seçenekler sizi en büyük boyu almaya iter. Orta boy 300 gram ve 6.75 lira lira, büyük boy ise 600 gram ve 7 lira diyelim. Bu durumda herkes gidip büyük bol alır. Orta boy fiyatı 4 lira olsa kimse 7 liralık mısırı almazdı ama mısır için cepten 7 lira çıkarmak istiyorsanız, bir küçük boyu pahalı yapın ve büyüğe yanaştırın.

Yem etkisine “decoy effect” diyorlar, yem etkisi tüketiciler için bir tuzaktır, neyi satmak istiyorsanız onu tüketicilerin istemsiz olarak almasını sağladınız bir yöntemdir. Her gün farkında olmadan defalarca bu tuzağa düşüyoruz.

Bir arkadaşım bana “senin yazılarını okuduktan sonra huzurla alışveriş yapamıyorum, kendimi dolandırılmış hissediyorum” dedi, haksız sayılmaz.

(Bu yazıda 292 kelime var) #100Gün100Kelime’de 83. gün sona erdi.