Ubiquitous: Aynı zamanda her yerde bulunan
Mobil teknoloji ürünleri sayesinde, zamandan ve mekandan bağımsız olarak istediğimiz işlemleri yapabiliyoruz. Öğrenme portalları ile gece geç bir saatte odamızı bir sınıfa çevirebiliyoruz, bir cerrah teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde başka bir kıtada bulunan bir hastasını oraya gitmeden ameliyat edebiliyor.
Hayatımıza önce e-teknoloji girdi, internet üzerinden yapılan işlemler ile hayatımızı kolaylaştırdı, sonra m-teknoloji geldi. Mobil olmamızı sağlayan bu teknoloji ile zaman ve mekan sınırı olmadan bilgiye kolaylıkla ulaşabildik, şimdi sıra u-teknolojide…
Etki edebildiğimiz alanı tek bir çalışma alanından bağımsız kılıp, aynı anda her yere etki sağlamamızı sağlayan olanaklar sunan u-teknolojide sensörler sayesinde istediğimiz alana etki edebiliyoruz.
Odanızda sanal gerçeklik gözlüğünüzü taktığınızı ve dünyanın diğer ucunda alışverişe çıktığınızı düşünün. Sizin adınıza bir drone veya bir robot gezip, talimatlarınızı yerine getirebilir ve o ülkeye hiç gitmenize gerek kalmaz. Gitmek demişken gitmek nedir? İstediğin yerleri görmek değil midir? Ayakkabım o zemine basacak, elimi tek tek duvarlara sürteceğim diyorsanız o ayrı ama u-teknoloji ile artık “Gitmeye” gerek kalmayacak.
Her gün saatlerce yol gidiyoruz, günde ortalama 2 saatimiz yolda geçiyor. U-teknolojiler ile işe gitmeye de gerek kalmayacak. Yüzyüze görüşmeniz gereken gişe memuru ile sanal gerçeklik üzerinden konuşabileceksiniz ve işlemlerinizi yapabileceksiniz.
İşe gitmeden çalışmak kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? İşin kötü yanı tüm hayatımız iş olacak. Şöyle düşünün, önceden işten çıktığınızda eve gidip dinlenirken kimse sizi kolay kolay rahatsız edemezdi, sonra e-teknolojiler ile siz evdeyken de size mail gönderip iş istemeye başladılar, cevap vermezseniz “Evde değildim, bakamadım” diyebilirdiniz. Bugün mobil teknolojiler ile mesai dışında da WhatsApp üzerinden sizin vaktinizi alabiliyorlar, çözülemeyecek bir iş varsa da yarın işe gittiğimde bakarım diyebiliyorsunuz. U-teknolojiler ile bu bahane de ortadan kalkıyor. Her an işyerinizde olacaksınız, bu özel hayatımızı kötü yönde etkileyecek gibi duruyor.
Bütün verilerimizi alan teknoloji şirketlerinden sonra özel hayatımız kaldı mı ondan da pek emin değilim…
(Bu yazıda 295 kelime var) #100Gün100Kelime’de 11. gün sona erdi.