İsmi Gibi Fazlasıyla Hızlı Bir İtalyan!
Ferrari büyük bekleyişin ardındaki perdeyi yavaş yavaş kaldırarak ortaya 812 Superfast modelini çıkarttı. Ferrari, Marenello caddelerinde tüm İtalyan ve başka ülke firmalarına meydan okumaya çıkıyordu. Çünkü 812 Superfast farklı, hızlı, çekici… Ferrari’nin bu projesi tesadüf olmayıp, 812’nin her detayı plan çerçevesinde yapılmış. Ferrari 812, safkan güçlerde F12‘lerin duygusal taraflarını alan ancak daha büyüklerini vadeden spor otomobil olarak düşünülmüş.Ferrari, tarihinde yaptığı bir çok ilklerin güvencesiyle, 1947 yılından beri ürettiği spor araba konusuna noktayı 2018 812 Superfast ile koymak istiyor. Nedeni de gayet açık, tek olmak! GTC4 Lusso ile farklı yapılara imza atmış ve kendisinin spor araba üretimi konusunda yelpazesini genişlettiğini bizlere anlatmıştı. 812 Superfast’e takılan rozet, aracın hangi konuda ne yaptığını açıklıyor. İsminin başındaki “8” beygiri temsil ederken, “12” rakamı silindir hacminden bahsediyor. Yani tüm tehdit unsurlarını ismiyle gönderiyor. Şimdi sizlerle bu güzel hızlı İtalyan‘ı inceleyelim.
Ferrari bu aracını farklı yapmak istemiş ve kesinlikle olmuş. Marka altındaki tüm modellerinin adeta birleştirilmesi olmuş diyebiliriz. Dış yapısına baktığımızsa spor arabalara olan bakış açısı farklı yerlere kayıyor. Değişimin başladığı tamponun uç kısmından arkaya kadar bizlere ne demek istiyor anlayabiliyoruz. Ferrari’nin bu sanat çalışmasına “parça tesirli” yakıştırması yapabiliriz. Ferrari, bu modeli ile hava akımlarına karşı biraz daha tedbirlerini artırdığını görüyoruz.
Yapısal olarak da değişik duruşlara verdiği gözüküyor.Far yapısını tam tersine çevirdiğiniz zaman F12 modeli oluyor. 812 Superfast’de biraz daha ince yapıda, tampona uzanan uç kısmı ince şekilde geliyor. Ferrari olaya bir de tersten bakın mantığı yürütmüş. Tamponların hepsi benzer yapılarda gözükse de, ekstra yapılanların içeriğinde gizli olduğunu da söylemek isteriz. 812 Superfast’in tamponu düz mantıkta baktığımızda alıştığımız şekillerde yapılmış. Aslında bu kısımda mühendislik dilleri konuşturulmuş ve rüzgarın gelişlerini daha çok altı kısımda kırmaya çalışmışlar.
Bir şeyleri ilk siz düşündüğünüzde büyük oluyorsunuz! Ferrari’de en iyi sürüşler için çıkış yıllarından beridir yeniliklerle dolu bir firmadır. Kaput yapısı da bunu onaylar derecede. Orta kısımdan şişkin kaputunda, farlar ile bitişik duran hava kanallarını görüyoruz. Sizce bu aksesuar amaçlı mı yapılmış? Bu hava kanalları Ferrari’nin güç dolu motorunu daha hızlı soğutma ve aracın bu kanallardan iç kısımlara verilen tünellere soğuk hava taşıma görevinde bulunuyor. Tarzını her karede yansıtmayı bilen Ferrari, 812 Superfast ile de farkını ortaya koymuş. Eskiden araçların yapı olarak tavandan kısa, fazlalık kısım ön kısma ve diğer kalanı arka şeklinde olurdu.
Şimdi ise uzun burun yapısının yanında tavanla birleştirilmiş shooting break yapıyı görüyoruz. Sarmal jantlar aracın profilini hareketlendirmiş. Jant yapısı Ferrari’ye özel ve çok şık! 20 alaşımlı jantlara Michelin Pilot Serisi lastikler uygun görülmüş. Ön kısmın tampon ve difüzör duruşlarına dikkatli bakarsanız, arka kısmı da aynı formlarda yaptığını göreceksiniz. Ancak şunu söylemek isterim ki 812 Superfast‘in arka görünümü çok sıra dışı.Farların içinde bulunduğu yapı esrarengiz duruyor. Farların karartılması esrarengizliği bit tık daha artırmış. Far yapıları Ferrari’nin değişmeyen 4’lü yuvarlak şekillerde verilmiş.Tamponuna sanki bir birinden bağımsız farklı 3 parça izlenimi verilmiş. Bagaj kısmının yukarıya doğru hafif kalkık yapısı ve tamponun uç kısımlardan çıkıntılı oluşu, far ve difüzörü sarmışçasına görüntü vermiş.
812 adeta maskeli olarak üretilmiş! Mükemmel!
İç kısım tanımlamasına kısaca böyle de diyebiliriz. Aracın kokpitindeki kaplamalar alüminyum ve kaliteli deriden oluşuyor. Havalandırma mazgallarının çıkıntılı ve tarz duruşu Ferrari’nin kalitesini ortaya koyuyor. Son yıllarda her arabasına aynı şekillerde koyduğu kısım ise sadece düğmelerden oluşan vites yeridir. Gereksiz ve kaba görüntü verecek her şey ortadan kaldırılmış. Klima kumanda yerinden başlayarak yolcu kısmına kadar ince yapıda torpido yapılmış. Kalite seviyesi bence olanın en üst seviyesinde gözüküyor. Ferrari direksiyon üzerinde farklı özellikler kullanarak 812‘ye aktarmış. Bu sefer hidrolik direksiyon elektrikle destekleniyor. Sizin yapacağınız her hareketin doğru açıda olabilmesi için direksiyona inanılmaz kabiliyetler verilmiş.Ferrari’nin diğer modellerinden alışık olduğumuz nubuk-deri yerine 812’ye tamamı deri olan spor koltuklar yapılmış. Yan destekleri ile beraber koltukların sürücü ve yolcuyu en iyi sararak, konfor sağlayacak şekilde imal edilmiş. Her iki koltuk da elektrikle kontrol edilebiliyor.
Ferrari’nin kokpitte ele aldığı en güzel konulardan birisi de yolcular için düşünülmüş ekrandır. Bu ekran sayesinde kafamızı sürücü tarafına kadar uzatıp kaç basıyor diye bakmamıza gerek kalmıyor. Yolcu için düşünülen ekranda hız, devir ve eğlence yönetim işlerini bağımsız olarak yapabiliyorsunuz. Gerçekten harika bir düşünce! En başta anlattığımız gibi beygir gücü isminin içerisine gömülmüş. 812’ye verilen motor ünitesi F12‘den daha güçlü. İtalyan güzelliğinin örneği olan bu araba ile vaat edilen her sözün gerçekleştirilmiş olduğunu görüyoruz.Ferrari 6.5 litrelik bir motor kullanmış. İşin gerçeği bir çok defa! Ancak V12‘ye hiç bu kadar güç verilmemişti. 812 Superfast‘in özel kılan yanıda verilen 800 hp güç oluyor. Safkan güç ünitelerin en iyi temsilcisi Ferrari, bu güçlerle neler yapılabileceğinin sınırını koymuyor. Dağılımı %46-53 olan önden motorlu arkadan itişli bu kızgın at, 2.9 saniyede 100 km/h hıza çıkabiliyor. Durun daha bitmedi! Ferrari 812 Superfast isminin hakkını vermek adına tam 340 km/h maksimum süratlere çıkabiliyor. Bu verilen hız limiti normal çıkabileceğiniz dir.
Biraz zorlandığı takdirde 360 km/h son sürati rahatlıkla görebileceğine inanıyorum. Bu kısım da kalp ritmini arttırdığına göre fiyat kısmına geçebiliriz.Bu dünyada yaşıyorsak Ferrari gibi aracın ucuz olmayacağını biliriz. Bu araba İtalyan ve Avrupa insanlarına bile pahalı gelebilir. Fiyat kısmına Avrupa satışı ne kadarmış onu söyleyerek başlayalım. 812 Superfast modeli Avrupa’da 300 bin $‘dan satışa çıkıyor. Şöyle anlatmak gerekirse normal düzeyde bir araç alsanız vereceğimiz ücret en fazla 60 bin $ olur. Bu olayı Türkiye‘ye uyarladığımızda ortaya daha korkunç bir tablo çıkıyor. 4 kat kuralı ile yapılan fiyatlandırmayı 812 için yaparsak ortalama olarak karşımıza 4.8 milyon TL gibi bir fiyat çıkıyor. Buranın normal bir arabasıyla karşılaştırdığımızda durum başka boyutlara kayıyor.
Kaynak: Boss Life Dergi