2017 YENİ MERCEDES X-CLASS

4X4 Pick-up Sınıfının Lüks Temsilcisi!
Otomobil üreticileri geçtiğimiz 20 senelik dilimde pick-up sınıflarını geliştirerek, SUV tadında araçlar çıkarmaya başlamıştı. Pick-up’ların gidişatına baktığımızda herşeyi bir arada isteyen insanlara sunulan, kullanışlı bir ulaşım aracı haline geldi. Taşıma alanı başta olmak üzere, off-road sporununda da gözdesi oldular. Bunu fark eden premium araç üreticileri, diğerlerinin aksine olayı bir tık yukarıya taşıma kararı aldılar.

Yaklaşık 1 senedir sürekli konsept fotoğrafları çıksa da, şu anda gördüğümüz, yeni X-Class’ın çıkış şeklidir. Aslında Mercedes bu aracı üretme kararı ile yeni bir sınıfın da kapılarını açmış oluyor. Mercedes X-Class bu alanda çıkan ilk lüks pick-up olma ünvanını da almış oluyor. Hatta bu yeniliğin başlangıcını Mercedes yapmış olsa da BMW’de konsept X5 Pick-up‘la boy göstermişti. Emin olun ortalık çok ama çok kızışacak! Neden diye sorarsanız Volvo‘da XC90’dan türeteceği lüks taşıma araçları için düğmeye bastı! Nissan-Renault ortaklığında geliştirilen X-Class’a, ağırlıklı olarak motor ünitesi kısmında yardımcı olunmuş.X-Class’ın far yapısı diğer modellerinden alışık olduğumuz cinsten. Şu varki; far yapısı premium havasını tamamlayan en büyük etkenlerden biridir. Mercedes’in yeni sınıf aracını vahşi gösteren unsurlardan birisi de ızgarası! Büyük hava girişli, kalın krom çubuklarla detaylandıran ızgara, oldukça yakışmış.Biraz daha aşağı kısımlara, yani tampona geldiğimizde yine havalı bir parçaya rastlıyoruz.

Geniş yapısı dışında, difüzörden itibaren krom ilavesi ile X-Class’ın ön duruşu tamamlanmış. Böylelikle SUV segmenti görünümünü daha yoğun hissetmiş oluyoruz.XClass’ın profil kısmı tam kıvamında ve orantılı bir yapıda. Hayalimizde arka kısmın kapalı olduğunu düşünürsek, yan duruşuna daha iyi efektler katılmış olacaktır.Mercedes X-Class’ın yüksek kaput yapısıdan devam ederek, geniş kapılarla birlikte boyutsal olarak da büyüklüğünü anlayabiliyoruz.Çıkış modeli için düşünülen jant boyutları 17, 18 ve 19 olarak karar verilmiş. Off road yönlü düşündüğümüzde daha büyük ebatlarda arazi lastiklerine de uygun olacaktır.Şimdi de bu büyük aracın boyutlarına bakalım. X-Class’ın uzunluğu 5.34 metre, genişliği 1.92 metre ve aks mesafesi 3.15 metredir. Rakamlarda gördüğümüz gibi yeterli uzunluk ve genişliğe sahip.Arka kısma geldiğimizde dikine yerleştirilen far yapısını görüyoruz. Bence biraz daha büyük ve çamurluğa taşan cinsten daha dikkat çekici olurdu. Bu kısım biraz da olsa hayal kırıklığı oluşturdu. Dış karoser için verilen opsiyon seçeneklerine tavan portu, arka bagaj barları ve tampon altı parça seçenekleri sunuluyor.Mercedes X Serisinin yerden yüksekliği 202 mm ve yaklaşma açısı 20.4 ile güzel değerler sunuyor.XClass’ın iç mekanı da dikkat çekici.

Mercedes’in SUV’ları ile benzer yapıda. 1.92 metrelik genişlik, iç yapıda daha çok farkediliyor.Direksiyonu alışık olduğumuz cinsten olup, gösterge panelinin direk olarak uyumlu olduğu göze çarpıyor.oltuklara elektrik ve hafıza özelliği getirilmiş. Deri seçenek ise opsiyon listesinde mevcut. Tercihiniz deri koltuklu bir X-Class yönünde olursa en kaliteli Artico döşeme ile geliyor!X-Class’ın orta bölmesine baktığımızda gayet sade ve işlevsel olduğunu görüyoruz. Havalandırma mazgalları sportif olmuş.Vites etrafına baktığımızda biraz boş bir hava sezinliyoruz. Vites kolunun tam önünde, aşağı konumlandırılmış dijital klimayı görüyoruz. Bu kısmın altına da 4×4 ayar düğmesi, 12V ve USB çıkışı verilmiş.Kokpitin en tepesine baktığımızda, son zamanların modası üstte yerleştirilen multimedya ekranı görüyoruz. Bu ekran 5.4olup isteğe ve pakete göre 8.4 olarak da alabiliceksiniz.

Ekran özellikleri içerisinde navigasyon ve 360 derece çevre kontrol kamera görüntülerini alma özelliğide mevcut.X-Class’ın pick-up’ların lüks temsilcisi olmasının bir nedeni de, güvenlik paketleridir. X-Class’ta fren asistanı, şerit takip ve kör nokta uyarıcısı gibi yeni nesil güvenlik özellikleri dikkat çekiyor.Mercedes X-Class’ın tamamen yeni geliştirilen motor ünitesine geliyoruz. Ünite olarak ilk etapda Renault’un 2.3 litrelik DCİ dizeli kullanılacak. Bu hacimden X220d 163 hp, X250d 190 beygir güç üretimi yapacak.2018 yılının sonlarına doğru daha agresif bir seçenek olan X350d ünitesi bekleniyor. 258 beygir gücü ve 6 silindiriyle arazide gerçekten harikalar yaratabilir.Çünkü ürettiği güçlerin yansıması olarak 550 nm tork gibi büyük bir değer sunuyor.Mercedes yeni pick-up’nı 6 ileri manuel veya 7 ileri otomatik şanzıman ile sunuluyor.

Viteslere 5 farklı mod ayarı ile değişimli sürüşler verilmiş. Kesinlikle bu özelliklerle liderliği hakediyor!En çok merak edilen kısma, yani X-Class için düşülen fiyat aralığını sizlere söyleyeceğiz. Almanya çıkış fiyatı 37.294 Euro! Türkiye’ye göre baktığımızda 151 bin TL oluyor. Tabi bu başlangıç! Tahminlerimizi devreye sokacak olursak ilerleyen donanım ve motor seçenekleri ile X Serisi fiyatı 200 bin TL’yi rahatlıkla geçecektir.Mercedes’in X-Class 4×4 pick-up‘ı için ilk söylemek istediğim; Bu alanda yeni bir sınıf başlangıcının öncüsü olması, yine Mercedes’in atılgan yapısını bizlere gösteriyor. Gelişen 4×4 pick-up segmentinde Mercedes, pürüzsüz işçilikle yeni modelini hayata geçirdi. Acele etmeden, rakiplerini iyi analiz ederek bu işe girdiği açıkça belli. Marka bünyesinde hali hazırda olan SUV ve sedanlarda kullandığı 4Matic gibi bir sistem, her hangi bir yatırım gerektirmeden X-Class’a verildi.

Kaynak: Boss Life Dergi