Merve Bozdemir
İş Sağlığı ve Güvenliği
Yönetim Sistemi Baş Denetçisi
[email protected]
Bu sorumluluk hepimizin…
Günlük hayatımızda çok kullandığımız “acil durum” kavramı hayatımıza sadece iki kelime olarak girebildi. Pratik ve uygulama anlamında hem sosyal hayatta hem de işyerlerimizde sınıfta kaldık. Pek çoğumuz acil bir durumun başımıza gelebileceğini düşünmüyor ve proaktif yaklaşmıyoruz. Evimizde acil bir durum yaşanırsa hazırlığımız yok , hareket tarzımız belirlenmemiş…
Peki nedir acil durum?
Yaşadığımız ve bulunduğumuz her ortamda meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklı yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olayları ifade eder.
Acil durumlara karşı neler yapılabilir? Ne gibi önlemler alınmalıdır?
Öncelikle bulunduğumuz ortamlarda (ev, işyeri,okul, trafik, toplu ortamlar vb.) ne tür acil durumlar ile karşılaşabileceğimize dair profesyonel kişi, kurum veya kuruluşlardan destek almalıyız. Yapılan çalışmalar neticesinde her bir acil durum tehlikesi için ne gibi aksiyonlar alınmalı bunları belirlemeliyiz. Sadece aksiyon almak tabiki de yeterli değil! Harekete geçme zamanı.
Yapılması gerekenler; Acil durumlar karşısında hareket tarzımızı belirlemek için ufak bir eylem planı hazırlanmalı. Unutmayın acil bir durumla karşı karşıya kaldığınızda panik halinde bildiğimiz her şeyi unutabiliriz. Bu nedenle bir yerlerde ( herkesin bildiği ve ulaşılabileceği bir yer) yazılı veya görsel bilgilendirdirme dokümanlamızın bulunması gerekir. Acil durum müdahale adımları, iletişim bilgileri ve toplanma noktalarını bu eylem planlarında detaylı olarak tanımlamalıyız. Acil bir durumda müdahale için gerekli tüm ekipman ve teçhizatları temin etmeli veya nerelerde bulunduğunu öğrenmeliyiz. Mümkünse acil durumlar ile ilgili tatbikatlara katılmalı ve ekipmanların nasıl kullanılacağını öğrenmeliyiz. (yangın söndürme tüpü, yangın battaniyesi, ihbar butonları) Acil bir durumda yetkililere nasıl ulaşabileceğimizi, kimlerle veya hangi kurumlarla iletişime geçmemiz gerektiğini önceden bilmeliyiz. (Unutmayın acil bir durumda saniyelerin bile çok önemi vardır) Bu yazıyı okuduktan sonra size tavsiyem aşağıdaki konularla ilgili mevcut durumunuzu gözden geçirmeniz.
Yaşadığınız bölge deprem bölgesi mi? Deprem istatistiklerini ve yaşanmış depremleri biliyor musunuz? Deprem ile ilgili acil durum planınız var mı? Hareket tarzınız belli mi? Acil bir durum karşısında kaçabileceğiniz/ sığınabileceğiniz korunaklı veya güvenli alanlar var mı? Evinizde deprem çantası var mı? İçinde hangi malzemeler var? Kontrol ediliyor mu? Evinizde ve arabanızda yangın söndürme tüpü ve yangın battaniyesi var mı? Dolum tarihlerini ve doluluk oranlarını takip ediyor musunuz? Bulunduğunuz yabancı ortamlarda ( tiyatro, sinema, avm, toplu alanlar vb) acil çıkış işaretleri, toplanma noktaları, ihbar butonlarının nerelerde bulunduğuna dikkat ediyor musunuz? Acil durumlar ile ilgili uyarı / yönlendirme işaretlerinin ve renklerinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Evinizde çocuklarınızı ve ailenizi acil durumlar konusunda bilgilendiriyor musunuz? Bulunduğunuz ortamda ilkyardım eğitimi almış kişiler var mı? Trafik kazalarında hangi durumlarda kimlerle iletişime geçeceğinizi ve önceliklerin neler olduğunu biliyor musunuz? Yangın çeşitlerine ve kaynağına göre nelerden kaçınmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?
Umarım sorularım siz değerli okuyucular için yol gösterici olur. Unutmayın acil durumlarda en ufak bir bilgi “Hayat kurtarır!” Sevdiklerinizi, ailenizi, çocuklarınızı, iş arkadaşlarınızı bilgilendirin, uyarın ve onların hayatlarına dokunun… Bu sorumluluk hepimizin.
Kaynak: Boss Life Dergi