Son yılların en trend yemeği sushi, dünya ile beraber ülkemizi de kasıp kavuruyor. Neredeyse her yerde sushi tüketilmeye başlandı, restauranlardan eve servise ve hatta yazın beach’lerde şezlongda güneşlenirken bile sushi yiyoruz… Peki buraya kadar her şey hoş, güzel de, sushi ne acaba? Biliyor muyuz sushi’nin tarihçesini, içeriğini, nasıl yapıldığını, en iyi sushicileri? Sushi Ortaya Nasıl Çıkmış? Sushi’nin kökeni, eskiden Çinli halkın balıkları muhafaza etmek için sarf ettiği çabalara dayanıyor. Balığı pirinç ve tuz ile mayalandırmak için bir teknik geliştirmişlerdi. O dönemde bu işlem balıklar için bir yıl ila üç ay civarında sürüyordu. Eskiden, balıkları tüketip ekşi pirinci atıyorlardı. Bu tür fermente edilmiş balıklar ‘narezushi’ olarak adlandırılıyordu. Daha sonra insanlar, fermantasyon için pirinç ve balık ile birlikte sirke de kullanmaya başladı. Bu yöntem ürünün lezzetini arttırırken, mayalanma işlemi için gereken süreyi de kısalttı. Osaka’da yaşayan insanlar deniz ürünleri ve pirinci bastırmak için ahşap kalıplar kullanmaya başladı ve bu tip sushi’ler ‘oshizushi’ olarak adlandırıldı. Bugün bildiğimiz sushi, on dokuzuncu yüzyıla gelindiğinde, modern sushi’nin öncüsü Hanaya Yohei tarafından Tokyo’da geliştirildi. Daha önceleri bu sushi, ‘Edomae Zushi’ olarak adlandırılıyordu. Bunun nedeni bu amaçla kullanılan balığın Tokyo koyundan gelmesi ve Tokyo’nun o zaman Edo olarak bilinmesiydi. Bu tür sushi, mayalanma olmadığından, çok daha hızlı şekilde yapılabiliyor.
Sushi’nin Dört Temel Şekli
Yosuna sarılarak yapılan sushi şekli en çok bilinen sunum şekli, ama bu temelde dört çeşit olan sushi çeşidinden sadece bir tanesi.
Peki sushi’nin bu dört temel sunum şekilleri neler?
Nigiri: El ile sıkıştırılarak hazırlanan haşlanmış pirincin üzerine deniz ürünü konularak hazırlanan sushi çeşidi.
Maki: Haşlanmış pirincin, deniz ürünleri ve ekstra malzemelerin deniz yosununa sarılmasıyla elde edilen rulo şeklindeki sushi çeşidi.
Uramaki: Deniz yosununun iç malzeme olarak kullanıldığı, deniz ürünlerinin de pirincin üzerine konulduğu sushi çeşidi. En çok tüketilen sushi’dir diyebiliriz.
Sashimi: Dilimler halinde, pirinç olmadan tek başına servis edilen deniz ürünleri.
Sushi’nin Altın Kuralları Sushi hazırlaması çok özen ve sabır isteyen bir yemek, bununla birlikte özel kuralları da var uygulanması gereken… Sushi’de tazelik en önemli kurallardan biri. Yapıldıktan en geç birkaç saat içinde yenilmesi gerekiyor.
Mutfakta bir balığın kesildiği yerde başka bir balığın kesilmemesi ve her balığın farklı bıçaklarla kesilmesi gibi kurallar da var. Sushi ustaları genellikle erkekler oluyor. Bu cinsiyet ayırımı değil tamamen doğal bir sebepten. Bu sebep ise erkeklerin avuç içlerinin kadınlara oranla daha soğuk olmasından dolayı, pirinçlerin ele daha az yapışması…
Sushi’nin Eşlikçilerini Tanıyalım Sushi’yi tek başına yemezsiniz. Yanında mutlaka servis edilen wasabi ve gari olur. Wasabi, yani diğer bir deyişle Japon hardalı, tadına alışık değilseniz acısıyla sizi yakar bitirir. Sushi ile birlikte servis edilir ve bayır turbundan elde edilir. Etkisi kısa sürer, fakat acılığı keskindir. Gari ise şekerli sirkede bekletilmiş zencefil kökü, yani bir nevi zencefil turşusu. Genellikle sushi’den sonra masaya getirilir ve yenir. Farklı sushi servisleri arasında verildiği de olur, zira ağızdaki tadı temizlemeye de yarar. Tatlımsı bir lezzeti vardır.
Dünyanın En İyi Sushisi Nerelerde Yenir?
Size hem benim için hem de yapılan araştırmalara göre dünyanın en iyi dört sushi restoranını da anlatmak istiyorum. Evet çok pahalılar, fakat unutulmaz bir deneyim yaşamak için gidilmesi gereken mekanlar bunlar…
Sushi Sora, Tokyo: Mandarin Oriental otelin en tepesinde, 38. katta muazzam bir sushi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Masa, Newyork: Bir Macbook fiyatına (1300 USD) iki kişilik sushi deneyimi yaşar, hem ödediğiniz hesabı hem yediğiniz yemeği unutamazsınız.
Fakat restoranın 3 Michelin yıldızlı olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Hashiri, San Fransisco: Pacific Cost’daki en iyi sushici… Özel odaları mevcut ve yemeğinizi bu odalarda yiyebiliyorsunuz. Tabi hepsinin bir bedeli var!
Sushi Samba, Las Vegas: Chef John Um harikalar yaratıyor ve bu yaratıcılığını Instagram’da da sergiliyor.
Kaynak: Boss Life Dergi