WOMM yani Word of Mouth Marketing’in temel mantığı, insanların kullandıkları ürünleri veya hizmetleri çevrelerine tavsiye etmeleridir. Buna Türkçe, ağızdan ağıza pazarlama veya kulaktan kulağa pazarlama diyebiliriz.
Tüketicilerin olumlu tecrübelerini çevrelerine yani potansiyel müşterilerinize aktarmaları ile oluşan WOMM süreci ücretsiz ve güvenilir bir şekilde yayılır. Yayılma demişken unutmamamız gereken bir konu var, kötü tecrübe iyi tecrübeye göre daha hızlı şekilde yayılır. İyi tecrübeleri de hızla yaymak için tüketicileri şaşırtmak gerekir, sürprizler ve merak yaratan hareketler WOMM sürecini hızlandırabilir. Olumsuz deneyimlerin olumlulara göre daha çok paylaşılması ağızdan ağıza pazarlamayı tehlikeli bir zemine oturtur. Markanızın güvenilir bir şekilde yayılmasını isterken ulaştığınız insanlar sizi olumsuz şekilde tanıtırlarsa markanızın yolculuğu başlamadan bitebilir.
Ağızdan ağıza pazarlama, insanlık tarihi kadar eskidir. insanların birbirine tavsiye ettiği şeylerden beslenen WOMM, internetin özellikle de sosyal medyanın büyümesi ile daha güçlü bir pazarlama aracına dönüştü. “Şikayetinizi bize, memnuniyetinizi dostlarınıza bildiriniz” söylemi tam da ağızdan ağıza pazarlama konusunda müşterileri uyarır.
Her tarafımız reklamlarla ve gereksiz bilgilerle çevrili, bunları artık görmezden gelsek de bir ürün veya hizmet satın almamız gerektiğinde mecburen bu çöplüğü karıştırarak işe yarar bilgiler edinmeye çalışıyoruz. Bir arkadaşımızın bize vereceği tavsiye bizi bu bilgi çöplüğüne mecbur bırakmadan işimize yarayacak filtrelenmiş bilgiyi bize sunuyor.
George Silverman’a göre 2050 yılında internette bugüne göre 100 kat fazla bilgi olacak, bu karışıklıkta arkadaşlarımızın tavsiyeleri ile hareket etmek bir zorunluluk haline gelecek gibi duruyor. Doğal bir yöntem olan WOMM aldatıcı bir yöntem olmadığından marka bilinirliğinizi hızlı ve güçlü bir şekilde artırır.
Her bir müşterisini rakamlardan ibaret görmeden özel bir şekilde ilgilenen markalar, sundukları bu kişisel memnuniyet ile geleceğe yatırım yapıyorlar.
(Bu yazıda 255 kelime var) #100Gün100Kelime’de 71. gün sona erdi.