Sosyal Kanıt (72. Gün)

Bir ürün veya hizmet alırken tercihlerinizi neye göre belirliyorsunuz? Ben söyleyeyim, önceliği en çok satılanlara veriyorsunuz, yani en çok tercih edilenler.

Konuyu başta sıkı tutmak için yazıya hemen bir örnekle giriyorum. 2 tane kebapçı var, soldakinin önünde kuyruk var ve insanlar önünde isimlerini yazdırıyorlar, sağdaki kebapçı ise boş. Sağdaki kebapçının tabelası, dekorasyonu ve diğer özellikleri diğerine göre daha iyi olsa da boş olduğu için orada bir sorun olduğunu düşünürüz ve çoğunluk soldakini tercih ettiği için genelde soldakine gideriz.

Bir ürün veya hizmet alırken yaptığımız tercihlerin temelinde ihtiyaçlarımız olsa da bu ihtiyaçları belirleyen şey sosyal kanıttır. İnsanlar farklı görünerek yalnızlaşmaktan korkuyorlar.

Bir konuda deneyimi olmayan kişiler diğer insanların geri bildirimlerine göre hareket ederek karar verirler.

Sosyal kanıt, en çok e-ticaret alanında kullanılıyor, buna biraz göz atalım…

İnternetten alışveriş yaparken; en çok satılan ürünlerin gösterilmesi, bu ürünü alan şunu da aldı denilmesi, bu ürünü şu an bu kadar kişi daha inceliyor denilmesi sizi rahatlatır ve yalnız olmadığınızı hissettirir. Peynir ekmek gibi internetten alışveriş yapılsa da psikolojimiz henüz elimize almadığımız bir ürüne para vermeye yatkın değil, bunu üstteki örneklerle destekleyerek bize para harcatıyorlar.

Önceki müşterilerin site ve sosyal mecralarda yaptıkları yorumlar tüketicinin markaya yaklaşımını değiştirebiliyor. Bu yüzden geri dönüşler çok önemlidir, halkla ilişkiler hiç bu kadar önemli olmamıştı.

İnternetten alışveriş yaparken bizi etkilemek için kullanılan başka bir yöntemden bahsedeceğim, kıtlık oluşturarak bize para harcatmaya çalışıyorlar. Bu fiyat sadece bugüne özel, stokta 2 tane kaldı, bu fiyata son 4 ürün, kara cumaya özel gibi söylemlerle “eldeki fırsat geri gelmemek üzere kaçıyor” düşüncesini oluşturmaya çalışıyorlar ve başarılı da oluyorlar.

İnsanlar sık yapmadıkları veya karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemedikleri durumlarda örnek aldıkları insanlara bakarak hareket ederler. Bu içgüdüsel hareket ile doğada hayatta kalan insan günümüzde de bunu sanal mecralarda hayatta kalabilmek için yapmaktadır.

Benim olaya bakış açım biraz daha farklı, herkesin yaptığını yaparak bir yere varamayacağımızı düşünüyorum. Herkesin olduğu yerlerde fırsat olmaz, fırsatlar için kimsenin olmadığı, olamadığı yerleri tercih etmek gerekiyor.

(Bu yazıda 314 kelime var) #100Gün100Kelime’de 72. gün sona erdi.