Ufak Bir Yaz Molası ve Tatil Güvenliği!

Tatil yapmak çalışmak kadar önemlidir. İş yaşantınızda verimli ve başarılı olabilmek için kendinizi yenilemeniz, zihninizi ve bedeninizi stresten arındırmanız gerekir. Dönem zor ve çalışma koşulları ağır. Çoğu zaman kapasitenizin üzerinde bir performans bekleniyor hepinizden. Araştırmalar, tatil yapmayan çalışanların “tükenmişlik sendromuna” aday olduklarını gösteriyor. Tükenmişlik sendromu psikolojik olarak depresyon, kaygı bozuklukları gibi bozukluklara zemin hazırlayabilir. Oysaki yılın belli ve kısıtlı zamanı tatil yapmak, mümkünse yaşanılan şehirden uzaklaşmak, seyahat etmek insana çok farklı ruhsal ve bedensel olarak taze bir enerji kazandırır ve iş yerinde de verimi artırır.

İstatistikler Ne Diyor?

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD-ORGANISATION FOR ECONOMIC COOPERATION AND DEVELOPMENT) tarafından yayınlanan son istatistikler; “Haftalık Asıl İşte Çalışma Saatleri” raporuna göre, Türkiye haftada ortalama 47,9 saatlik çalışmayla birinci sırada. Listede Türkiye’yi Kolombiya ve Meksika takip ediyor. OECD ülkelerinin ortalama haftalık çalışma saati ise 36,8. Aynı rapora göre, OECD içinde en az çalışma saatlerine sahip ülke 29,1 saat ile Hollanda. OECD’nin ‘Daha İyi Yaşam Endeksi’ kapsamında derlediği verilerden aktardığına göre Türkiye bir gün içinde özel yaşama ayrılan zaman bakımından 35 ülke arasında sonuncu sırada. Sıralamanın başındaki Fransa’da çalışanlar günde ortalama 16.4 saati dinlenme, eğlenme ve sosyalleşmeyle geçirebiliyor. Türkiye ile birlikte yalnızca İsrail, Letonya ve Meksika’da özel yaşama ayrılan günlük süre 14 saatin altında. 35 ülke ortalaması alındığında, çalışanlar bir günün yaklaşık yüzde 62’sini özel yaşama ayırıyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 51. Biraz Tatil? O zaman biraz tatil ve yenilenme zamanı!

Tatil ve kısa süreli kaçamaklar; Bedenen ve ruhen sağlıklı bir yaşam sunar. Akıl sağlığını ve doğru karar verme mekanizmasını arttırır. Yeni insanlar ve kültürler tanıma fırsatı sunar. İç sesinizi dinleme ve hayal kurma fırsatı verir. Mutluluk verir, daha verimli ve üretken kılar. Tatil ile ilgili Wisconsin Tıp Dergisi tarafından kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya gore sık sık tatile çıkan kadınlar, yorgun, gergin ve depresif olmamakla birlikte, daha iyimser bir görüşü benimserken; hiç tatile çıkmayan ya da daha az tatil yapan kadınlar ise yorgun bir ruh hali, stres dolu ve mutsuz bir psikolojiye sahip olduğu belirlenmiş. Ayrıca sık tatile çıkan kişiler kendilerini daha verimli ve üretken olarak tanımlamış. Tatil Güvenliğini de atlamayın! Tatil planlamalarınızda da tabiki de “Güvenlik” konularını dikkate almaya unutmayın. Güvenli, huzurlu ve sağlıklı bir tatil süreci için; Sağlığınızı ve güvenliğinizi riske atabilecek aktivitelerden kaçının. Aracınız ile yola çıkacaksanız araç bakımlarını ve kontrollerini yaptrmadan yola çıkmayın. Uzun seyahatler için güvenli seyahat planınızı önceden hazırlayın. ( Mola yerleri, dinlenme süreleri, şöför yedeklemeleri, en uygun ve rahat yol güzergahı) Konaklama yapacağınız tesisin acil eylem planlarını ve toplanma noktalarını mutlaka öğrenin.

Acil bir durum için telefon listelerini mutlaka yanınızda bulundurun. Tatil yapacağınız yere en yakın hastane ve acil servislerini önceden öğrenin. Tatil yapacağınız bölgenin hava şartlarına göre gerekli tedbirleri almayı unutmayın. Zararlı güneş ışınlarına karşı ve aşırı sıcaklara karşı kendinizi koruyun. Beslenmenize dikkat edin. Yurt dışı tatillerinizde acil durum ve destek için konsolosluklar ile iletişim ve koordinasyon halinde olun. Tatile çıkmadan önce evi detaylı kontrol edin. Alarm sistemi, elektrikli cihazlar, su ve açık pencere/balkon kontrollerini mutlaka yapın. Komşularınıza size ulaşabilecekleri telefon ve mail adreslerinizi bırakın. Bavul hazırlıklarını son güne bırakmayın. Önemli tüm evrak ve eşyalar için kontrol listeniz bulunsun.

Kaynak: Boss Life Dergi