Teknolojiye Karşı İnsanlık

Teknoloji, insanı sistemin içinden çıkarıyor, hatta çoğu işi bizden daha iyi yapıyor, gün gelecek teknoloji her alanda bizim yerimize geçecek. Klasik bir başlangıç olsun istedim  Uyanın arkadaşlar teknoloji bizim yerimize çoktan geçti bile!

Eskiden otoyolda yolculuk yaparken gişelere yanaşırdık ve gişe memurlarına ödeme yapardık, ücretli otoparklar gibi düşünün işte. 1999 yılında otomatik geçiş sistemi (OGS) ile artık otoyol gişelerinde insanlar çalışmıyor, sensörler çalışıyor. Her haber sitesinde geçen “teknoloji bizi işsiz bırakacak” cümlesi aslında 20 yıl önce bile geçerliymiş. Daha geri gidersek, sanayi devriminde de yeni teknolojik gelişmeler insanları işsiz bırakmıştı. Teknoloji sizi işsiz bırakıyorsa siz çağın gerisinde kalmışsınız demektir.

Teknolojinin insanlığa en büyük zararı insanları işsiz bırakması değil…

Alman yazar Gerd Leonhard da Teknolojiye Karşı İnsanlık ismini verdiği kitabında bu konudan bahsediyor. Almanya’da doğan ve Bonn Üniversitesi’nde ilahiyat okuyan Leonhard kitabında “İnsan ile Makinenin Yaklaşan Çatışması”ndan bahsediyor.

Teknolojik gelişmeler tekerleğin ve ateşin bulunmasından bu yana tarih boyunca insanlığa güzel amaçlarla hizmet etmiştir, arada küçük zararlar verse de bu zararlar lokal olarak kalmıştır. Sanayi devrimi sonrasında ise işler tamamen değişiyor, teknolojik ilerlemeler için dünyamızdan bazı güzellikleri feda etmemiz gerekiyor. İnsanlar teknolojiyi araç değil amaç olarak gördüğünden beri dünyamızın iki yakası bir araya gelmedi. Kitapta Gerd Leonhard devamlı bu konudan bahsediyor, teknolojinin amacı insanı memnun etmektir.

Çevre kirliliği ile başlayan sorunlar, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi dünyanın geleceğine zarar verecek duruma geliyor ama yine de sorunlar bunlarla sınırlı olmayacak.

Tüfek, Mikrop ve Çelik (İnsan Topluluklarının Yazgıları) kitabında Jared Diamond “İcadın anası ihtiyaçtır” diyor, artık teknoloji ihtiyacımız olan şeyler üretmiyor, teknoloji bize yeni ihtiyaçlar yaratıyor.

Andrew Keen isimli bir yazar Teknolojiye Karşı İnsanlık kitabını ”Daha insani bir dünya için cesur bir manifesto” olarak tanımlıyor. Moore yasasına göre gelecek 20 yıl, geçtiğimiz 300 yıldan daha fazla teknolojik gelişme getirecek.

Buna hazır mısınız?

* * * * * *

Yazılarımı Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ve WhatsApp hesaplarımda paylaşacağım. Yazılarımı paylaşabilirsiniz ve sosyal medya hesaplarımı (Tüm mecralarda @TolgaAkkusCom) takip edebilirsiniz. Böylece daha fazla kişiye ulaşabilirim 

https://instagram.com/tolgaakkuscom

https://linkedin.com/in/TolgaAkkusCom

https://www.facebook.com/SelamBenTolga