Seyirci Etkisi (95. Gün)

Kendimizi önemli bir olayın tam ortasında bulduğumuzda ne yapacağımızı bilemeden bir anda kitlenebiliriz ve yavaşça oradan çekiliriz, “nasıl olsa benden başka birisi bu sorunu çözer” deriz içimizden ve sadece seyrederiz buna seyirci etkisi diyorlar.

1964 yılında, Kitty Genovese isimli bir kadın aldığı 17 bıçak darbesi ile sokağın ortasında öldürülmüş, olay anında orada olan 38 kişi bu duruma şahit olsalar da müdahale etmemişler hatta polise bile haber vermemişler.

Elinde bıçak ile dehşet saçan birine kimse kafa tutmak istemez diye düşünebilirsiniz ama bunun başka bir nedeni var, seyirci etkisi. Bibb Latane ve John Darley bu nedeni araştırmak için deneyler yapmışlar ve bu etkinin varlığını kanıtlamışlar.

Topluluk çoğaldıkça sorumluluk duygumuzu diğer insanlar ile paylaşırız. Kitty Genovese cinayetinde herkes bir başkasının polise haber verdiğini düşündüğünden iş ortada kaldı, herkeste “aramızdan en az birisi polisi aramıştır” düşüncesi belirdi.

Bibb Latane ve John Darley yaptıkları deneylerde tek başına olaylara şahit olan deneklerin 4 kişilik gruplara göre daha aktif olduklarını ve düşünmeden olaya hızlıca müdahale ettikleri gözlemlendi.

Bir olayı izleyen kalabalık grup duruma müdahale etmiyorsa çoğunluk durumun gördükleri kadar acil olmadığını düşünebilir veya “nasıl olsa çok kişi var” diyerek sorumlulukları başkasına atar.

Diğer yazılarımda da belirttiğim gibi bu durum bazen işinize yarayabilir ama yalnız kalma korkusunu yenmeden diğer insanlara fark atamazsınız, diğer insanların ne düşündüğü önemli değil, siz ne düşünüyorsunuz buna bakın.

(Bu yazıda 229 kelime var) #100Gün100Kelime’de 95. gün sona erdi.