QuickSwap Nedir ve Nasıl Çalışır?

QuickSwap Nedir ve Nasıl Çalışır?
QuickSwap Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kısa Özet

QuickSwap, Polygon Network üzerindeki bir Otomatik Piyasa Yapıcıdır. Uniswap’ın bir kopyasıdır ve aynı likidite havuzu modelini sunar. Kullanıcılar, likidite havuzlarına token çiftleri ekler ve havuzları kullanarak tokenlarını takas eden diğer kullanıcılardan işlem ücretleri kazanır.

QuickSwap, Polygon Network’un sunduğu hız ve düşük işlem ücretleri sayesinde popülerlik kazanmıştır. Ethereum blockchainiyle de uyumlu olması nedeniyle ERC-20 tokenlarını da takas etmek mümkündür. Fakat her zaman için geçici kayıp riski mevcuttur.

QuickSwap’ın kripto parasına QUICK adı verilir. Bu kripto parayı Binance’te kolayca alabilir ve satabilirsiniz. Ayrıca QuickSwap’ın likidite havuzlarını kullanarak diğer tokenlarla QUICK takası da yapabilirsiniz.

Giriş

QuickSwap gibi Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM) Merkeziyetsiz Finans (DeFi) dünyasında son derece popülerdir. Uniswap modeli, farklı blockchainler ve Katman 2 platformlarında standart haline gelmiştir. QuickSwap, Uniswap’la aynı işlevlere sahiptir, fakat Ethereum yerine Polygon ağı üzerindedir. QuickSwap, Uniswap’tan çatallanmış olsa da ikisi arasındaki önemli farklar bazı kullanıcıların QuickSwap’ı tercih etmesine neden olmuştur.

QuickSwap nedir?

QuickSwap, Uniswap‘tan çatallanmış ve Polygon blockchain platformu üzerinde Nick Mudge ve Sameep Singhania tarafından geliştirilmiştir. Kullanıcıların token takas etmesi için Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) modelini kullanarak bir Merkeziyetsiz Borsa (DEX) deneyimi sunar. QuickSwap’ta kullanıcılar, likidite havuzları olarak bilinen token havuzlarından alım satım yaptığı için emir defteri bulunmaz.

Kullanıcılar, Ethereum’dan ERC-20 tokenlarını Polygon’a bağlayabilir ve token çiftine yönelik bir likidite havuzu olduğu sürece herhangi bir token çiftini QuickSwap aracılığıyla alıp satabilir. Diğer kullanıcılardan işlem ücreti kazanmak için herkes bir token çifti sunarak yeni bir likidite havuzu başlatabilir.

QuickSwap’ın görünümü, verdiği his ve sunduğu deneyim Uniswap’la neredeyse bire bir aynıdır. Kullanıcılar üye olmadan ve hiçbir KYC (Müşterini Tanı) sürecinden geçmeden coin alıp satabilir. Tek ihtiyacınız olan şey platforma bağlanacak bir cüzdan ve işlem ücretlerinizi ödemek için MATIC’tir. QuickSwap aynı zamanda açık kaynaklıdır. Belirli bir düzeyde güvenlik ve güvenilirlik sunmak için denetlenmiş Uniswap kodlarını kullanır.

Polygon (MATIC) Nedir?

Polygon (önceki adıyla MATIC), Ethereum‘la uyumlu ağlar yaratmak için bir altyapıdır. Bu blockchainler ayrıca birbirleriyle etkileşim kurarak bağlantılı blockchainlerden oluşan bir katman 2 ekosistem de yaratır. Polygon Network, projenin Proof of Stake mutabakat mekanizmasıyla çalışan resmi yan zinciridir.

Polygon Network’un popülerliği bir ölçeklendirme çözümü olarak hızından ve düşük gas ücretlerinden gelir. İşlem ücretleri MATIC tokenlarla ödenir. Ethereum Sanal Makinesiyle uyumlu bir ağ olduğundan, geliştiriciler Uniswap gibi mevcut DApp‘leri yan zincir üzerine çatallayabilir.

Uniswap yerine Quickswap’ın tercih edilmesinin nedenleri

Birçok kullanıcı Polygon’u daha hızlı işlem süreleri ve son derece düşük işlem ücretleri nedeniyle tercih eder. Likidite sağlayıcılar ve takas yapanlar Uniswap’ın denetlenmiş kodundan ERC-20’yi destekleyen Polygon Network’un sunduğu avantajlarla faydalanabilir. En büyük avantajlardan biri de ERC-20 tokenlarını basit bir köprüyle, Ethereum’un yüksek işlem ücretlerini ödemek zorunda kalmadan alıp satabilmektir. Dolayısıyla da QuickSwap Ethereum uyumluluğu, kullanım kolaylığı ve uygun fiyatlı olma arasında iyi bir denge sunar.

QuickSwap nasıl çalışır?

QuickSwap, kullanıcıların takas yapmak için erişebileceği token likidite havuzları oluşturmak için AMM modelini kullanır. Kullanıcılar, piyasa yapıcı ya da piyasa alıcı olarak alım satım yapmak yerine bir akıllı sözleşmeyle etkileşim kurar. İsteyen herkes, eşit değerde bir token çifti yatırarak likidite sunmaya başlayabilir.

Likidite sağlayıcılar bunun karşılığında, havuzdaki paylarının belgesi işlevini gören LP (likidite havuzu) tokenlarından alır. Bu LP tokenları, yatırılan tokenlar geri alındığında yakılır. LP tokenlarını yield farming’de kullanılmak üzere üçüncü bir tarafa borç olarak da verebilirsiniz. Bu durumda, kazandığınız işlem ücretleri getirinizi bileşik hale getirmek için sürekli olarak havuza tekrar yatırılır.

QuickSwap’ın AMM modeli, sunulan likiditeyle orantılı olarak paylaşılan %0,3’lük bir işlem ücretiyle likidite sağlayıcıları ödüllendirir. Tokenların fiyatı emir defteri yerine Constant Product Market Maker (Sabit Ürün Piyasa Yapıcı) olarak bilinen bir formülle hesaplanır.

ETH/DAI likidite havuzu örneğini inceleyelim. ETH’ye x ve DAI‘ye de y diyeceğiz. Sabit Ürün Piyasa Yapıcı formülüne göre x ve y çarpılarak bir k sabiti oluşturulur. Bu k değerinin değişmesi mümkün değildir.

Likidite havuzu size bir çevrim kuru sunar. Bizim örneğimizde bu 1 ETH (x) için 3.000 DAI’dir (y). Havuza 3.000 DAI eklediğinizde ve 1 ETH çıkardığınızda, havuz daha yüksek bir DAI arzına ve daha düşük bir ETH arzına sahip olacaktır. k sabit olduğundan bu eylem ETH’nin fiyatının yükselmesine yol açar. Diğer bir deyişle, ETH almak için DAI’lerinizi kullanmış olursunuz. Havuzdan daha fazla ETH çıktıkça, ETH’nin DAI karşısındaki fiyatı da artar. Aşağıdaki grafik iki tokenın miktarları arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

Geçici kayıp nedir?

Geçici kayıp, bir likidite havuzuna likidite sunan herkes için olası bir risktir. Tokenların fiyatı sizin onları havuza eklediğiniz zamana kıyasla değişirse, çekim yaptığınızda alacağınız dolar cinsinden değer daha düşük olacaktır. Bu durum fiyatın yükseldiğinde de düştüğünde de yaşanır. Kayıp geçicidir, çünkü yalnızca fonlarınızı likidite havuzundan çektiğinizde gerçekleşir.

Fiyatlar ilk baştaki seviyelerine geri dönerse geçici kayıp da ortadan kalkacaktır. Kazandığınız işlem ücretlerinin geçici kaybınızı karşıladığı bir noktaya da ulaşabilirsiniz. Daha ayrıntılı bir açıklama ve geçici kaybın ardındaki matematik için Geçici Kayıp Nedir? rehberimizi okuyabilirsiniz.

QuickSwap nasıl para kazanır?

QuickSwap kullanıcılardan merkezi bir borsa gibi komisyon alarak para kazanmaz. Aslında işlem ücretlerini kazanan likidite sağlayıcılardır. Uniswap’a benzer şekilde, likidite havuzu kullanılarak yapılan tüm takaslardan %0,3 işlem ücreti alınır. Kazandığınız işlem ücretlerinizi istediğiniz an alabilir ve bunlarla tekrar yatırım yapabilirsiniz. Genel likiditeye oranla payınız nispetinde işlem ücreti getirisi elde edersiniz.

QuickSwap nasıl kullanılır?

QuickSwap’a masaüstü internet tarayıcınız ya da mobil cihazınız üzerinden ulaşabilirsiniz. Her zaman için quickswap.exchange bağlantısını kullandığınızdan emin olmalısınız. Likidite havuzlarından birini kullanarak, bir işlem ücreti karşılığında kolayca coinlerinizi takas edebilirsiniz.

1. Masaüstünüzden ya da mobil tarayıcınızdan quickswap.exchange adresine gidin.

2. Cüzdanınızı bağlayın. Bir masaüstü tarayıcı uzantısı cüzdanı ya da bir mobil cüzdan uygulaması kullanmanız gerekecektir. Hem MetaMask hem de Trust Wallet uygun seçeneklerdir. Cüzdanınız Polygon Network’u da destekliyor olmalıdır.

3. Token takas etmeye başlamak için [Takas] sekmesine tıklayın.

4. Takas etmek ve karşılığında almak istediğiniz tokenı seçin. Biz bu örnekte PBNB karşılığında MATIC takas edeceğiz.

5. [Takas Et] tuşuna tıklayın.

6. Açılan pencerede işlemi kontrol edin ve talebi cüzdanınızda onaylayın.

QuickSwap (QUICK) token 

QUICK, Şubat 2021’de kullanıma sunulan bir ERC-20 tokenıdır ve QuickSwap’ın yönetişim tokenı niteliğindedir. Tokenın toplam arzının %90’ı likidite madenciliği yapan herkese ödül olarak dağıtılacak ve bu da likidite sağlayıcıları platformun paydaşları haline getirecektir. QuickSwap’ın yönetişim modeli, Uniswap ve PancakeSwap gibi diğer DeFi projeleriyle aynıdır. QUICK sahipleri platforma yeni özellikler eklemek ya da değişiklikler yapmak için öneriler oluşturabilir ve bu önerileri oylayabilir.

Binance’te nasıl QUICK alınır?

QUICK, Binance borsasında listelenmiş bir tokendır. Şu anda kredi ya da banka kartıyla QUICK satın almak mümkün olmasa da bu tokendan almak için başka kripto paraları kullanabilirsiniz. Binance şu işlem çiftlerini sunmaktadır: BNBBTCBUSD ve USDT.

QUICK’le takas edecek bir kriptonuz yoksa, Binance ana sayfasındaki [Kripto Al] sekmesinden [Kredi/Banka Kartı] hizmetini kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Binance’te Kredi ya da Banka Kartı Kullanılarak Nasıl Bitcoin Alınır? rehberimizi okuyabilirsiniz.

Biraz BUSD, BNB ya da BTC edindikten sonra [Klasik] borsa sayfasına giderek işlem yapmak istediğiniz çifti sol üst köşeden seçebilirsiniz. Seçenekleri daraltmak için arama özelliğini kullanabilirsiniz.

Biz bu örnekte QUICK/BUSD’yi kullanacağız. Ekranın sağ tarafına satın alma işlemi için kullanmak istediğiniz BUSD tutarını girin. QUICK almanın en kolay yolu spot piyasada bir piyasa emri vermektir. Bu sayede, güncel piyasa fiyatından hızla QUICK alabilirsiniz.

Son olarak da emrinizi vermek için [QUICK Al]’a tıklayın ve bilgileri onaylayın.

Binance’te nasıl QUICK satılır?

QUICK satmak için adımlar da yukarıdakilere çok benzerdir. QUICK tokenlarınızın Binance Spot Cüzdanınızda olması gerekir. Dolayısıyla, tokenlarınız harici bir cüzdandaysa öncelikle bunları spot cüzdanınıza aktarın. Bunu yapmak için [İtibari Para ve Spot] sekmesine tıklayın ve [Kripto Bakiyesi] bölümünde QUICK’in yanından [Yatır] seçeneğine tıklayın.

Daha detaylı talimatlar için Binance’te Yatırma İşlemi Nasıl Yapılır? rehberimizi okuyabilirsiniz.

[Klasik] borsa sayfasına gidin ve işlem yapmak istediğiniz çifti sol üst köşeden seçin. Seçenekleri daraltmak için arama özelliğini kullanabilirsiniz. Biz bu örnekte QUICK/BUSD’yi arayacağız.

Satış yapmak için en hızlı seçenek QUICK’lerinizi güncel piyasa fiyatından bir piyasa emriyle satmaktır. Ekranın sağ tarafına bakarak [Spot] sekmesinde olduğunuzdan ve emir türünüz için [Piyasa]’yı seçtiğinizden emin olun. Satmak istediğiniz QUICK miktarını girin ve [QUICK Sat] düğmesine tıklayın.

Son Söz

QuickSwap, tokenları merkeziyetsiz bir şekilde satmak için bir seçenek sunar. Bir Polygon adresi ve biraz MATIC tokenla, ERC-20 tokenları Uniswap’a ya da diğer Ethereum AMM’lerine kıyasla daha ucuz ve hızlı bir şekilde alıp satabilirsiniz. Fakat bu cazip seçeneğin süresi sınırlı olabilir. QuickSwap, Ethereum 2.0’ın yakında kullanıma sunulmasıyla işlem ücretleri ve hız anlamında sunduğu avantajların bir kısmını kaybedebilir.

Kaynak : Binance