İtalyan Lamborghini, kendi tarihinin ve dünyanın ilk süper spor SUV modelini resmi olarak gösterdi.
Tüm dünya bu aracın çıkış tarihine kilitlenmiş durumdaydı. İtalyan spor araba üreticisi, kendi tarihinde ilk defa farklı bir segment aracı ile sahneleri alacaktı. Yaklaşık son 5 senemizi Urus’un ne zaman çıkacağıyla ilgilenirken şimdi tam karşımızda. En son Urus SUV’un çöl ve kar performansına dair hafif kamuflajlı videosu yayınlanmıştı. Büyük ölçüde yapısal olarak neye benzeyeceği açıkça gösterilmişti.
İtalyan yeni SUV modelinin çıkmasıyla beraber bir de çok zor kazanılabilecek bir nama kavuştu. O da “Yer yüzünün ilk süper spor 4×4 arazi aracı” olarak tarihe yazılmış oldu. Urus’un nasıl bir motorla ve malzeme şekillerinin neye dayanacağı tahmin ediliyordu. En azından biz tahmin ediyorduk. Mesela diğer rakibi olan Bentley Bentayga ile karşılaştırdığımızda; birinin hızlı ama lüks, diğerinin tamamen hıza odaklı bir yapı üzerine kurulduğunu anlaşılıyor. Baştan çıkarıcı tasarıma sahip olan yeni İtalyan SUV, bakışlarıyla etkilemeyi biliyor. Urus için Lamborghini mühendislerinin olması gerekenden daha sistemli bir dış yapı üzerinde çalışmış olduklarını görüyoruz.Bentley’de de olduğu gibi Urus’un da Lamborghini ruhu belli edici olmuş.Markanın hızlı elektrik SUV olarak düşündüğü Agressivo ile benzer yanlarını görüyoruz. Farların “y” formlu keskin duruşu harika.Alt kısımda Urus’un soğutulması için büyük çalışmalar yapılmış.Derin hava kanallı tamponunda, kavisli şekillerle beraber aerodinamik açıdanda önemli olan hava sistemlerinin kurulu olduğunu görüyoruz. Bakışlardan kızgın boğa Aventador’un ayağa kalktığı izlenimi uyandırılmış. Bakışlar seksi, çarpıcı ve baştan çıkarıcı!!!Ön kısımdan başlayan üçgen tasarım yan tarafta da devam ettirildiğini görüyoruz.
Çamurluğu aldığı şekillere dikkat ederseniz ne demek istediğimizi anlamış olursunuz. Ve kapıların özellikle arka tarafta aldığı grafikler muhteşem. Urus’un arka doğru daralan yan kısmından sonra geldik arka görünümüne. Keskin çizgilere sahip çamurlukların şerit halinde bagaj ile birleştiğini görüyoruz. Bu kısım heybetin yüklendiği yer! Parçalar dikkatli ve belli hesaplamalarla yerleştirilmiş. Ön farlar ile arka farların tasarım ölçüleri aynı diyebiliriz. Yine “y” formlu Led ile süslenen stoplar, dar arka cam altında belirleyici olmuş. Urus’un gövde gösterisi aşağı kısımlarda da devam ediyor. Kükremeleriyle adrenalin salgılatacak dört çıkış egzozlar, karbon difüzör üzerine konumlandırılmış. Urus’un arka kısmı toplu ve göze hoş gelmeyen neredeyse tek bir nokta yok! Urus’un sahip olduğu iç mekan dünyanın en dengeli renk ve desenlerin verildiği kara taşıtı olabilir. İnsana şu an nasıl ve ne şekilde hissettireceği gerçekten açıklanamıyor. Renk tonları ve malzeme yerleşimleri gerçekten pahalı duruyor. Kokpite yüklenen çizgiler dış yapısı ile uyumlu.
Altıgen manzgalların olduğu kokpitte, üstte konumlandırılmış tüm bağlantı elemanlarının olduğu multi medya ekran görüyoruz.Orta tünele yapılan elektronik aksamların ve özellikle kırmızı orta roketi, es geçmeyelim. Döşemelerde nubuk ve kısım kısım derinin hakim olduğunu görüyoruz. Hissiyatı yüksek direksiyon simidi, aynı Aventador’da olduğu gibi arkasında değişken TFT ekrana sahip. Urus’un iç mekan kalitesi hafif alüminyum parçalarla kendine yakışır cinsten olmuş.
Urus’a da spor otomobillerden ayırmadan tüm sürüş modları aktarılmış. Kullanıma göre seçilebilen modlar; Strada, Corsa, Sport, Terra & Sabbia (arazi-kum) ve kişisel olarak programlayabildiğiniz Ego moduna sahip. Lamborghini Urus’un alt yapı, yürüyen kısımları da Aventador destekli. Urus’un boyutsal rakamalarına baktığımızda; 5.112 mm uzunluk, 2.016 mm genişlik, 3.003 mm aks mesafesi ve 1.638 mm yükseklik rakamlarının verildiğini görüyoruz. 616 litre bagaj hacmi sunan Urus’un koltukları yatırıldığında 1.596 litre gibi devasa bir alan bırakıyor. İtalyan firmanın ilk SUV modeli LM002 ile yapılmak istenen ile aynı. “Çok Hızlı Olsun” .
Son yılların modası olan ve en çok adını AMG’de duyduğumuz 4.0L motor Lamborghini kendi teknolojisiyle Urus’a sunuyor. 4.0L twin turbo V8, 650 hp güç ve 850 nm torku açığa çıkartıyor. Bir SUV modele göre oluşan güçlerle yapabildiği hızlara hayret edeceksiniz.Sizlere en baştan bu SUV’un Aston Martin DB11‘Den daha hızlı olduğunu söyleyelim. Urus, 3.6 saniyede 0-100’e kalkış yaparken 305 km/h maksimum hıza sahip. 0-200 km/h arasını da 12.8 saniyede alabilecek. 4X4 Urus’un tork kontrol mekanizmasıyla 8 ileri vites aktarımlarının %87 (en fazla) arka tekerleklere gönderiliyor. Urus üretimden sonra Avrupa için bayilerinde 171 bin Euro gibi bir fiyata satışı yapılacak. Ülkemiz için 4 kat kuralını uyguladığımızda; 3 milyon TL’nin aşağısına geleceğini zannetmiyorum. Tabi sadece bir tahmin!
Kaynak: Boss Life Dergi