Küçüklükten Beri Defter Dolusu Çizimler Yapmaya Bayılırdım!

Kendi yarattığımız hayal dünyasında her şeyi değiştirmek mümkün” söylemini yaşam tarzı yapmış; mizah, karikatür ve animasyona aşık, Koca Kafalar’ın yaratıcısı ve Grafi2000′in kurucusu Varol Yaşaroğlu ile röportaj yaptık.

Grafi2000 nasıl ortaya çıktı? 


Küçüklükten beri defter dolusu çizimler yapmaya bayılırdım. İlk göz ağrım Pembe Panter çizmekle başlayan çizgi serüvenim, sonrasında animasyon sevdasına dönüştü. İnternetin ilk yayılmaya başladığı dönemde bilgisayar teknolojileri ile bireysel olarak evlerimizde dahi çizgi filmler yapılabileceğini ve bunların internet ortamında yayınlanabileceğini keşfettim. Bu benim dönüm noktam oldu. İnternet ortamında benim gibi çizgi ve animasyon dünyasına gönül vermiş Berk Tokay, Onur Demirsoy gibi insanlarla tanıştım. Berk Tokay’ın “Noel Dayı”sı ve Onur Demirsoy’un “Hömbülü”sü grafi2000.com’un ilk köşeleri oldu. Hep birlikte Türkiye’nin en çok izlenen internet mizah sitesi grafi2000.com’u oluşturduk. Grafi2000.com’da internette yayınlanabilir flash animasyonlarla tv dünyasına ısınmaya başladık. Grafi2000.comedy programı ile flash animasyonların ilk kez broadcast kalitesinde televizyonlarda yayınlanabileceğini gösterdik. 

Türkiye’de animasyon ve çizgi film yapmak zor mu?


Biz animasyon serüvenimizde bayağı zorlandık ama hep severek yaptık. Çünkü en ufak bir destek görmedik, hep kendi çabalarımızla hareket etmek zorunda kaldık. Şu anda TRT Çocuk kanalı yerli animasyon alıyor ve bu bir destek olarak görülebilir. Rtük yasası da uygulanırsa, yerli animasyon için çok güzel bir teşvik olacak. Türkiye’de şu anda TRT Çocuk dışında yerli animasyon sipariş eden tek bir kanal yoktur. Herhangi bir özel kanal, çizgi film için bütçe ayırmak konusunda sıkıntı yaşamaktadır. TV izleyicilerinin TV’yi en çok izlediği saatler “Prime Time-1” olarak adlandırılır.

Bu saatlerde, süreleri neredeyse bir sinema filmi uzunluğundaki, çok büyük bütçeli diziler ve programlar yayınlanmaktır. TV’de yayınlanacak bir çizgi filmin maksimum süresinin 25-30 dakika olması gerekmektedir. TV’de yayınlanan daha uzun bir çizgi film dizisinin dünyada örneği yoktur. Prime Time’da 25 Dakikalık bir çizgi filmin ise 100 dakikalık bir dizi ile rating açısından yarışma şansı yoktur. Çünkü matematiksel olarak, diğerinin 4 katı uzunluğundaki bir yapımın ratinginin, her zaman için çok çok fazla olacağı kesindir. O yüzden bir çizgi filme Prime Time bütçesi verilmesi çok zordur. Bir de Prime Time-1’den sonra gelen Prime Time-2 kuşağı vardır. Bir çizgi filme ancak bu kuşakta belki bir şans tanınabilir. Ama gelin görün ki Prime-Time 2 kuşakları az ve ucuz reklam aldığı için, TV kanallarının bu kuşakta yayınlanan dizilere ya da programlara verdikleri bütçe çok daha azdır.

Ve bu durumda bir çizgi filmin yapım maliyetini karşılayamama riski vardır. Fırıldak Ailesi için Star TV bu riski göze aldı ve Prime time 2 kuşağı için Fırıldak Ailesi’ne uygun bir bütçe verildi.

Ancak bir çizgi filmin kemikleşmiş izleyicisinin oluşması için 13 bölümden çok daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bunun nedeni ülkemizde izleyicide, yıllarca çizgi filmin çocuklar tarafından izlendiği görüşü yerleşmiştir. Yetişkin izleyicinin bu görüşünü değiştirip, çizgi filme ısındırmak için gerçekten uzun bir süreç gereklidir. Ve maalesef TV kanallarının nefesi bu sürece yetmemektedir. Sponsorlar da maalesef Prime Time 2’de yayınlanan bir animasyon diziye sponsor olmamaktadırlar.

Bu durumda bize kalan mecralar: İnternet ve sinema. Biz Fırıldak Ailesi’ni  internette yayınlayabilmek için “Cookplus.com” gibi bu işi seven ve destekleyen bir sponsora sahip olduk. Herkes bizim kadar şanslı olamayabilir. Çünkü internet için dahi bu tür seri animasyonlara sponsor bulmak oldukça zordur.  Animasyon sevdalıları için Türkiye’de animasyon yapmanın zor olduğunu biliyoruz. Ama umut var: Dijital medyayı, interneti çok önemsiyorum. Youtube.com/grafi2000 kanalımızın istatistikleri incelendiğinde üye sayısı ve izlenme oranlarında çok hızlı bir yükseliş göze çarpıyor. Bu da bize önümüzdeki senelerde önemli bir eğlence kanalına sahip olacağımızın sinyallerini veriyor. gerçekleştirecek. İzleyiciler için istedikleri zaman, istedikleri içeriğe ulaşmak ve bu içeriklerle interaktif bir ilişki içinde olmak, geleceğin medya düzeninin temellerini oluşturacak.

Fırıldak Aile’sini yaparak Türkiye’de ilk defa yetişkinler için çizgi dizi yaptınız. Nasıl geri dönüş aldınız?


Star TV’de yayınlandığında son bölümü artık rating açısından oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmıştı. Ama şu anki rating evreninde bizim gibi radikal projelerin TV’de hayat bulması oldukça zorlaştı. Daha sonra 2. Sezonu youtube.com/grafi2000.com adresinden sürdürdük. 2. Sezonu tamamladık ve şu anda Facebook’daki Fırıldak Ailesi fanlarının sayısı 1 milyon kişiye ulaştı. Bu rakam oldukça ciddi bir rakam. Yani geri dönüşlerimizden oldukça memnunuz.Şu anda izleyicilerimizden gelen tek soru şu: “3. Sezon ne zaman başlayacak?Cevabım: Umarım, en kısa zamanda

Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz

Fırıldak Ailesi’nin sinema filmi gelecek mi?


Evet, şu anda filmimizin senaryo, storyboard, animatik, seslendirme, karakter ve mekan/eşya modelleme ve kemikleme aşamalarını bitirdik. Filmin bel kemiği çıktı yani. Fırıldak Ailesi’nin “Orta Dünya”da, elfler, ejderhalar ve çeşitli sürpriz ünlü isimlerle başlarından geçen, çok komik bir senaryosu var. Filmi BKM ile birlikte yapıyoruz; birlikte elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Çok güzel bir film olacak; heyecanlıyız.

Koca Kafalar’ın bu kadar ilgi çekmesini neye bağlıyorsunuz?


Koca Kafalar Baba Haber Bülteni ile mizah dergilerinin kapağında ve ilk iki sayfasında yer alan mizahı televizyona taşımayı hedeflemiştik. TV’de rating almak çok zor bir iştir. Hele ki Türkiye’de bir animasyon projesinin TV ekranlarında başarıya ulaştığı görülmemiştir. Biz bunun için yola çıkarken, içeriğimizi 7’den 70’e herkesin beğeneceği bir formatta tasarladık. Basit ama güçlü bir proje olsun istedik. Ve şu anda ratinglerimizin başarısına baktığımızda 7’den 70’e bu anlamda çok güçlü bir yapım gerçekleştirmiş olduğumuzu görüyoruz. Böylece hedefimize ulaştık diye düşünüyorum, çünkü güncel haberleri mizahi bir şekilde yorumlayan Koca Kafalar bugün Türkiye’nin çok önemli bir markasına dönüştü.

Grafi2000 Comedy gibi yeniden bir program sunmayı düşünüyor musunuz?


Bu bize çok sorulan bir soru ve çok hoşumuza gidiyor. Grafi2000.comedy ile büyüyen bir nesil var. Bu sıcak ve içten programı izleyiciler hiç unutmadılar. Ve tekrar başlaması için çok mesaj alıyoruz. Tam olarak 2000 senesinin başında, “Grafi2000.comedy” programı ile TV dünyasına giriş yaptık. Türkiye’nin en çok izlenen mizah ve eğlence internet sitesi Grafi2000.com içindeki komik ve teknolojik unsurları televizyon ekranlarına taşıyarak, Grafi2000.comedy adıyla 2000 senesinde boy göstermeye başladı. Grafi2000.comedy bilgisayar teknolojileri ile mizah dünyasını birleştirerek çok farklı bir televizyon programı formatına imza attı. Böylece Türkiye’de ilk kez bir internet eğlence sitesi, televizyon programına dönüşmüş oldu.

İçeriği Grafi2000.com ekibi tarafından oluşturulan ve benim sunduğum programa konuk olan sanatçılar, bilgisayar yardımıyla bir anda animasyona ya da bilgisayar oyunu kahramanına dönüştü.

Konuk sanatçı yine bilgisayar yardımı ile kendini bir çizgi masal dünyasının içinde buldu. Grafi2000.comedy’de yer alan skeçlerde gerçek oyuncuların yanı sıra çizgi kahramanlar da başrolde oynadı. Her bölümde katılan konuğun başrolde olduğu bir bilgisayar oyunu hazırlandı ve grafi2000.com sitesinde bu oyunu oynayıp dereceye girenler birbirinden güzel hediyelerle ödüllendirildi.

Grafi2000.com’un sağladığı sinerji ve interaktiviteyi ön planda tutan Grafi2000.comedy programı yüksek izlenme oranı ile izleyicileri tarafından büyük beğeniyle izlendi. Yayınlandığı günden itibaren Cem Yılmaz, Mazhar Alanson, Beyazıt Öztürk, Okan Bayülgen, Ata Demirer, Gani Müjde, Okan Yalabık, Athena… aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm ünlü isimler konuk oldu. 2004 yılında “Özel RadyoVe Televizyoncuları Derneği” tarafından düzenlenen “Medyanın En İyileri”  oylamasında Grafi2000.Comedy programı “En İyi Eğlence Programı” seçildi. Şu anda bu programı yenilenmiş olarak tekrar yapmayı istiyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımız var. 2000 senesinden beri tam 15 yıl geçti. Ve şu anki teknolojimiz ve birikimimizle müthiş bir program ortaya çıkacaktır.

Karikatür çizmeye nasıl başladınız?


Henüz 5-6 yaşlarında dahi evde Pembe Panter çizimleri yapan bir çocuktum. TRT kanalının yeni yeni renkli yayınlara geçtiği zamanlardı ve Pembe Panter izlemeye bayılıyordum. Ben de Pembe Panter’i çizenler gibi çizmek istiyordum. Sürekli çiziyordum; defterler dolusu çiziyordum. Sokağa çıkmadan saatlerce evde defterler dolusu çizgi romanlar yapıyordum. Çizgi filmleri izledikçe kendime söz veriyordum: ” Varol, bu çizgi filmler harika! Büyükler değerini bilmiyorlar.

Büyüdüğünde bunların değerini ve güzelliğini unutma! Söz ver! Büyüdüğünde de bu güzellikleri kaçırmayacağına söz ver!” İlk karikatürüm Milliyet Kardeş dergisinde yayınlandı. Hatta o dönemde karikatürlerimi çok beğenen Milliyet Kardeş dergisinin genel yayın yönetmeni Soner Atadan Olgun, dergide bana bir çizgi bant köşesi vermişti. Ve bir çocuk karakter yaratıp maceralarını çizmeye başlamıştım. 

Yanınızda not defteri taşıyıp sık sık çizim yapar mısınız?


Not defteri değil de ipad ve iphone’um hep yanımda. Ve ikisine de sürekli çizimler yapıyorum. Bilgisayardaki sonsuz çizim olanakları artık tabletlerinizde ve akıllı telefonlarınızda da mevcut. Hatta bu araçları kullanarak animasyon bile yapabilirsiniz. Ve bu çizmeyi seven bir insan için, harika bir şey! TRT Okul kanalında “Varol Yaşaroğlu ile Çizgi Ötesi” adlı bir program yaptım. Şu anda tekrarları da büyük ilgiyle izleniyor ve programla ilgili çok güzel mesajlar alıyorum. “Varol Yaşaroğlu ile Çizgi Ötesi” programında tabletler ve akıllı telefonlar ile nasıl harika çizimler ve animasyonlar yapılabileceğini öğrettim. Ve gerçekten ilgi çok büyük. Artık notlarımız ve çiziklerimiz dijital olsun derim.

İyi bir animasyoncu nasıl olmalıdır?


Günümüzde animasyon endüstrisinde kare kare, el ile çizim çok kullanılmadığından, animasyoncular, animasyon yapmanın temellerini öğrendikten sonra, kesinlikle kendisini animasyon yazılımları konusunda çok geliştirmelidirler. Yeni yazılımlar kullanmayı iyi bilenler işin hamallık kısmını yazılıma yaptırırlar. Böylece kreatif işler üretmek için zamanları kalır. O yüzden iyi animasyoncunun araştırma geliştirme özelliğinin gelişmiş olması gerekmektedir.

Animasyoncu, kafasında tasarladığı pozları yazılım ile  doğru ve etkin bir şekilde hayata geçirmek için de, yine o yazılımı kullanmayı çok iyi bilmelidir. Ayrıca animasyoncunun kullandığı yazılımı destekleyen eklenti programlardan da (Pluginler) haberdar olması gerekiyor. Pluginler teknik hamallıkların birçoğunu yoketmek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca iyi bir animasyoncu dünyada animasyon konusunda ne tür gelişmeler olduğunu bilmek için, ilgili yayınları takip etmelidir. 

Yeni projelerden ipucu vermek ister misiniz?


Bundan sonraki yeni projelerimiz içinde animasyon sinema filmleri de daha fazla yer kaplayacak diye düşünüyoruz. Dijital alanda yapacağımız birçok yeni proje de sırasını bekliyor. Şu anda yeni projelerin birçoğu senaryo aşamasında. Animasyon konusundaki Ar-Ge çalışmalarımız zaten tüm hızıyla sürerken, tüm dünyada projelerin omurgasını oluşturan senaryolar üzerinde de çok ciddi çalışmalar içindeyiz.

Grafi2000 şirketi animasyon konusunda birikimli bir şirkettir ama en önemlisi Grafi2000 bir içerik sağlayıcısıdır. Bizim en önemli işimiz medya için kreatif içerikler üretmektir. Ve kreatif projeler üretmenin ilk şartı: Fikir ve senaryodur. Yani şirketimizin en güçlü olduğu kısımlar…

Diğer Röportaj Haberlerimizi Okumak İçin Tıklayınız!

.

5 YORUMLAR

  1. Çocuklarımız için gerçekleşen KralŞakir KorsanlarDiyarı filminin özel gösteriminden güzel anlar ? Sevgili Varol Y…

  2. Maltepe Piazza Varol Yaşaroğlu İmza Günü!

  3. Kral Şakir hayranlarına MUHTİŞİM bi’ haberimiz var! Varol Yaşaroğlu, Greyder Kids sponsorluğunda, 22 Eylül 2019 saa…

  4. Çocuklarımız için gerçekleşen KralŞakir KorsanlarDiyarı filminin özel gösteriminden güzel anlar ? Sevgili Varol Y…

  5. Hiltown AVM Varol Yaşaroğlu İmza Günü!

Comments are closed.