En son ne zaman başarısız oldunuz?
Başarmanın sonu yoktur, biz başardıkça daha büyük rakipler ortaya çıkar, sonra daha da iyi, güçlü ve farklı rakipler. Futbolcu olsan süper lige çıkmanı isterler, sonra neden Avrupa’ya gidemedi derler, sonra neden ilk 11’de değil derler. Messi olursun Dünya Kupası’nda Arjantin’e katkı sağlayamadı, başaramadı derler, Messi başaramıyorsa biz ne yapalım?
Başarısızlık öyle değildir, hedefi koyarsın, defalarca başaramazsın, insanlar başaranlar ile ilgilenir, kimsenin dikkatini çekmezsin.
Bugün başarı dediğimizde akla gelen iki isim: Elon Musk ve Steve Jobs
Başarılı olmak isteselerdi bugün Apple veya Tesla diye bir marka olmazdı. Steve Jobs’un kendi kurduğu şirket olan Apple’dan, kendisinin işe aldığı birisi tarafından kovulduğunu biliyor muydunuz? Sonra geri geldi ve çok daha büyük başarılar kazandı.
Elon Musk ve arkadaşları, kurdukları PayPal’ı çok iyi bir para karşılığında sattı, başarmıştı ama tüm parası ile yeni yatırımlar yapmaya başladı. Bugün teknoloji sitelerine baktığımda her gün Musk ile ilgili yeni bir olumsuz haber görüyorum, sanırım işleri pek iyi gitmiyor, şirketinin yönetiminden tamamen gönderilebileceği konuşuluyor, tanıdık geldi değil mi?
Başarısızlık utanılacak bir şey değildir, başarısız olduğunuzda bundan doğru dersleri çıkardığınıza emin olun yeter. Bir örnekle anlatayım:
1800’lü yıllarda herkes altın madenlerinden altın çıkartabilmek için Kaliforniya’ya hücum etmiş. En çok parayı altına hücum ederken başarısız olup kazma ve kürek satmaya karar veren kişiler kazanmış. Altın çıkartamamışlar ama vazgeçmemişler, o sistemden başka şekilde faydalanmaya çalışmışlar ve başarılı olmuşlar.
Kendimize yeni başarısızlıklar bulmalıyız ve üzerine gitmeliyiz.
Pireler çok yükseğe sıçrayabilirler, bununla ilgili yapılan bir deneyden bahsedeceğim. Bir araştırmacı pireleri kavanoza koyar ve kapağını kapatır. Zıpladıkça kavanozun kapağına sıçrayan pireler bir süre sonra kapağa çarpmamak için daha alçağa zıplarlar. Sonrasında kavanozun kapağını açsanızda o pireler içerden çıkamazlar. Aynısı akvaryumlardaki köpek balıkları için de geçerlidir, artık pes ederler ve o ortama uyum sağlamaya çalışırlar.
Gelişimi engelleyen şey korkularımız ve önyargımızdır. Potansiyelimizi kullanmak için sıçramayı bırakmamamız gerekiyor.
Asıl zorluklar başardıktan sonra karşımıza çıkar. İnsanlar ikiye ayrılır başarısına sarılıp kabuğuna çekilenler ve kendine yeni bir başarısızlık arayanlar…
(Bu yazıda 317 kelime var) #100Gün100Kelime’de 9. gün sona erdi.