E-Ticaret/Dijital Pazarlama Uzmanı
Sedat Ateş
Girişimci anne olmak hiç kolay değil, çocukların bakımı, beslenmesi, hastalanması ve üstüne iş hayatında yaşanan zorluklar anneleri yorabiliyor. Bu hayat düzenine bir de iş stresi, gerginlikler eklendiği zaman bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor. Anne olan girişimciler için tavsiyeler ise iş, ev ve sosyal hayatın dengede tutulmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Aile İçinde Görevleri Paylaştırın.
Türk toplum yapısında özellikle ev işlerinin kadınlar tarafından yapılması neredeyse zorunluluk halini almıştır ancak zaman değişirken insanlar da gelişti. Eş ve çocuklara da kendi yaş ve karakter özelliklerine göre sorumluluk verebilirsiniz. Örneğin, eşiniz makineye çamaşır atarken, çocuklar dağıtılan oyuncakları toplayabilir.
Günlük ve Aylık Planları Kontrol Edin.
Çocuklar için bir doktor randevusu veya aile üyelerinden birinin doğum günü olabilir. Böyle durumlara önceden hazırlıklı olmak işler karışmadan üstesinden gelinmesini sağlayacaktır. Telefona not yazabilir veya geleneksel ve kalıcı bir yöntemle takvime not düşülebilir.
Moral Bozucu Kişileri Uzak Tutun.
İnsan sosyal bir varlık bazı arkadaşlar ve aile üyeleri her zaman destek sağlyabilir ancak kötü niyetli kişileri de unutmamak gerekir. ‘’Evde oturman daha iyi olur, çocuğuna vakit ayırmalısın, çalışmana gerek yok’’ vb. cümleleri kuran kişiler özgüveninizi kırabilir, hayallerinizi gerçekleştirmeyi ertelemenize sebep olabilir. Eğer çevrenizde sizi mutsuz eden ve yaşam enerjinizi sömüren kişiler varsa bir an önce hayatınızdan çıkarmaya çalışın ya da onları dinlememeyi öğenin.
Hayatı Pozitif Yönden Görmeye Çalışın.
Kimi anneler zaman zaman kendini yetersiz veya suçlu olarak görebilir. Çocuklarına daha fazla vakit ayıramamaktan, okul gösterilerinde yanında bulunamamaktan dolayı vicdan azabı yaşanabilir. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta hayata pozitif bakmaktır. Girişimci anne olmak kolay değil ancak çocuklar bu sayede daha özgür ve özgüvenli olacaktır, aynı zamanda küçük yaşta anneleri ile birlikte iş hayatını tanımaları çocuklara erken bir tecrübe sağlayacaktır. Hayata pozitif yönden bakmaya ve negatif etkileri düşünmemeye gayret gösterin.
Mükemmel Olmak Zorunda Değilsiniz.
Bazı zamanlarda işlere çocuklardan daha fazla vakit ayırmanız gerekebilir. Bu durum zamanla hayatınızın dengesini oturtacaktır. İş toplantılarını kaçırabilir veya çocuğunuzu biraz daha az görebilirsiniz. Önemli olan çocuklarla ve eşinizle bir araya geldiğinizde zamanı etkin bir şekilde kullanmak, kaliteli vakit geçirmek. Ailece sinemaya gidebilir, piknik yapabilir bazı zamanlarda ise iş yerinden geç çıkabilirsiniz. Kusursuz olmayı çabalamak yerine anı ve günü yaşayın.
Çocuklara Hayır Demekten Korkmayın.
Girişimci bir anne olarak çocuklarınızı daha az görüyor veya yoğun iş temposundan daha az vakit geçiriyor olabilirsiniz. Kendinizi suçlu hissederek çocukların her istediğine ‘’evet’’ demeyin. Her şeye ve sürekli olarak ‘’evet’’ derseniz çocukların gelişimi olumsuz etkilenebilir, hayatın sınırlarını geç fark edebilir.
Kendinize Zaman Ayırın.
Girişimciliğin de annelik gibi belirli bir çalışma zamanı ve mola süresi yoktur. Sabaha karşı beşte bilgisayar başında olabilir, sabah yedide tekrar çocukları okula göndermek için kalkabilirsiniz. Gün içinde kendinize küçük molalar ayırın. İşleri ve çocukların ne yaptığını düşünmeden vereceğiniz on dakikalık molalar sizi sakinleştirecek ve dikkatinizi toplamanızı sağlayacaktır. Bu molalarda kısa süreli uyuyabilir, kendinize bakım yapabilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Hayattan keyif alarak yapılan işler her zaman en iyi sonucu verecektir. Çocuklardan Destek Alın.
Çocuklar tüm anneler için dünyanın en güzel ve en akıllı varlıklarıdır. Bu güzel ve akıllı varlıkları işinize dahil ederek destek almaktan çekinmeyin. İster evi boyatırken ister toplantı yaparken onların da fikirlerini sorun ve paylaşın. Çocuklar tüm iş hayatınızda her yaşta yer alabilir bu sayede onlar da anneleri ile daha çok vakit geçirecek ve mutlu olacaktır.
Kaynak : Gölde Yaşam Dergisi – Lis Medya