Rekabet hayatın tadındadır

Reklamcı ve fotoğraf sanatçısı Utku Demirsoy’a “nerelerdesin?” diye sorduk ve pazarlama alanı ile ilgili keyifli bir röportaj yaptık. Utku Demirsoy, reklamı, pazarlamayı ve kendi dünyasındaki birçok konuyu Dergidir.com ‘a anlattı.

Kimdir Utku Demirsoy?

Markamera ajans başkanıyım. Aslında fotoğraf sanatçısıyım. Yaklaşık 10 senedir aktif olarak bu sektördeyim. Bugüne kadar yüzlerce marka ile çalıştım, şu anda Markamera ve Markamera’ya bağlı 8 markamızla doğrudan ve dolaylı olarak sektöre hizmet veriyoruz. Aynı zamanda Intecro Robotics firmasında kurumsal iletişim direktörü olarak hizmet veriyorum.

Utku Demirsoy

Bir ürün hem kaliteli hem ekonomik olabilir mi?

Tabii ki olabilir. Fiyat belirlerken markanın hedef kitlesi önemlidir. Bir çok marka pazarda daha çok yer edinebilmek için farklı bir alt marka da çıkartır. Bu ürünlerin yalnızca etiketi farklıdır.

Bir ürünün ederinden pahalı olması demek, o ürünün size bir hayat stili satıyor olması anlamına gelir.

Pazarlama nedir?

Malın alıcı ile buluşabilmesi için yapılan aktivitelerin tümü pazarlamadır. Minareye kılıf uydurma sanatıdır yani. Markette 1 lira olan suyun starbucksta 3 lira olması gibi.

En çarpıcı pazarlama yöntemi nedir?

Kesinlikle rekabet yaratmak. Çünkü rekabet hayatın tadındadır ve kapitalist sistemin insana attığı en güzel kazıktır.

Galatasaray olmasaydı fenerbahçe olmazdı, Mc’donalds olmasaydı Burger King olmazdı, Pepsi olmasaydı Coca Cola olmazdı. Alternatifin yoksa yok olursun. Siyaset içinde böyledir.

Reklamcılık sektöründe yeterince yaratıcı mıyız?

Reklamcılık sektörü kesinlikle tükenmek üzere olan bir sektördür. Çünkü artık herkes reklam yapabiliyor ve reklam görmeye tahamülümüz kalmadı. Mahalledeki bakkal Ali abi bile instagram sayfasında marka olmuş, logolar yaptırmış, kendi reklam kampanyasını kendi yönetiyor.

Utku Demirsoy

Çocukluğumuzdaki gibi ilgiyle izlemiyoruz reklamları, reklamcılıkta yaratıcılık demek empati yapmaktır, yeni platformlar yaratmaktır.

Örneğin geçtiğimiz sene bir markamız için yılbaşı kutlamalarını sosyal medya üzerinden yapmadık. Bunun yerine binlerce kişiye posta ile tebrik kartı gönderdik. Gelen geri dönüşler inanılmazdı. Herkes tek tek teşekkür etti.

Dördüncü dünya savaşı taş ve sopa ile yapılacak demişti rahmetli, dijital dünyanın reklam çöplüğü yüzünden yaratıcılık geriye dönüşte.

Müşterinin ilgisini çekmek için nasıl bir pazarlama yolu izlenebilir?

Müşteri dediğimiz kişi uzaydan gelen bir yaratık değil. Bizler aslında potansiyel müşteriyiz. Empati yapmak ve kendi gereksinimlerimizi gözlememiz gerekir.

Günümüzde internet üzerinden alışveriş yeterince güvenilir mi?

Güvenli web sitesi ise evet, değilse hayır. Sitenin güvenilir olması markasına yaptığı yatırım ile doğru orantılıdır. Günümüzde mutsuz tüketici şikayetlerini internet ortamından yazabiliyor. Her marka artık düzgün hizmet vermek zorunda.

Pazarlamada müşteri memnuniyetine yeterince önem veriliyor mu?

Müşteri memnuniyeti aslında pazarlamanın ilgi alanı değildir. Satış ve satış sonrasını ilgilendirir. Pazarlama satış öncesi ile ilgilenir. Bence müşteri memnuniyetini sağlayacak tek unsur dürüst çalışmalar yapmaktır. Sikayetvar.com herkesin belini büktü. Kötü satış ve kötü satış sonrası hizmet pazarlamayı baltalar.

Teknolojinin gelişmesiyle müşteri-satıcı ilişkisi nasıl etkilendi?

Kesinlikle pozitif. Müşteri araştırmacı ise kazıklanmıyor. Satıcı ise işletme maliyetlerini minimuma indirip maksimum oranda dünyanın her yerine satış yapabiliyor.